Vad är ett gynekologiskt cellprov?
Ett gynekologiskt cellprov är ett prov som tas från livmodertappen, det vill säga den nedersta delen av livmoderhalsen som mynnar ut i slidan. Alla kvinnor över 23 år blir kallade till cellprovtagning, antingen till en gynekolog eller en barnmorska.
Cellprovet är gratis i Sverige och görs för att upptäcka cellförändringar som kan leda till livmoderhalscancer. Därför är det jätteviktigt att du går på din cellprovtagning när du blir kallad.
Bra att veta inför undersökningen
Om du är gravid går det fint att lämna ett cellprov ändå. Har du däremot mens den dagen du ska lämna cellprov behöver du boka en ny tid.
Så går undersökningen till
- Barnmorskan eller gynekologen börjar ofta med att ställa ett par frågor och berätta om cellprovet.
- Sen får du klä av dig kläderna på underkroppen och lägga dig i en gynekologisk undersökningsstol.
- Barnmorskan eller gynekologen kan ta provet på lite olika sätt men oftast används en mjuk spatel som stryks lite lätt mot livmodertappen. Därefter stryks en liten mjuk borste där livmoderhalstappen börjar.
- Många upplever att det känns ovant eller obehagligt att ligga i en gynekologstol men provtagningen tar bara någon minut och det brukar inte göra ont. En del kan känna ett lättare obehag, men det går över snabbt.
- Nu är det klart! Cellprovet skickas till ett laboratorium där en bedömning sker.
När får jag mitt provsvar?
Du brukar få hem ett brev med provsvar inom sex veckor, men ibland kan det ta längre tid än så. Ungefär 95 av 100 prov är utan cellförändringar och bedöms som normala. Då får du provsvaret direkt hemskickat på posten.
Om provet är otydligt, vilket oftast beror på att det innehåller för få celler, och inte går att analysera kan du bli kallad till en ny cellprovtagning. Det är dock ovanligt.