Capio
Capio
Capio
Man i restaurangmiljö
Manshälsa

Godartad prostataförstoring

Godartad prostataförstoring, även benämnt Benign prostatahyperplasi (BPH) är en naturlig följd av kroppens åldrande bland män. Sjukdomen i sig är oftast ofarlig, men leder till flera jobbiga komplikationer som kraftigt sänker livskvalitén. Hälften av alla män drabbas och nästan 80% av alla män över 80 år har symptom från en förstorad prostata.

CoreTherm

Läs mer om CoreTherm och boka tid för rådgivning på någon av våra mottagningar.

Vad är godartad prostataförstoring?

Prostatan är en del av det manliga könsorganet – en körtel som sitter runt urinröret. När du blir äldre kan prostatan växa och trycka mot urinröret. Detta visar sig oftast genom ett behov av att behöva kissa flera gånger, inte minst under nattetid. Sjukdomen innebär ingen ökad risk för prostatacancer, men många upplever en begränsning i det sociala livet då de alltid måste ha nära till en toalett.

Symptom

Följande besvär är vanliga vid godartad prostataförstoring:

  • Du behöver kissa oftare.
  • Det läcker urin samtidigt som du plötsligt känner dig kissnödig. 
  • Strålen kan vara svagare när du kissar och det kan vara svårt att komma igång.
  • Strålen avbryts en eller flera gånger när du kissar.
  • Du behöver trycka på för att tömma urinblåsan helt.
  • Det känns som att blåsan inte är helt tömd när du har kissat klart.

Vad finns det för behandling?

Godartad prostataförstoring har traditionellt sett behandlats med kirurgi. På senare år har även läkemedelsbehandling använts. Följande metoder har både för- och nackdelar. Risken med kirurgi är att det medför komplikationer i form av efterföljande sjukhusvård, narkosbedövning och ibland sjukskrivning. Läkemedel å andra sidan botar och trycker tillbaka symptomen men ger inte någon permanent lösning på besvären.

Värmebehandling

Som ett alternativ till detta har CoreTherm värmebehandling börjat användas i allt större utsträckning på offentliga och privata sjukhus i både Sverige och Norden. Denna typ av behandling bidrar till att prostatan blir mindre så att det blir lättare att kissa. CoreTherm är en behandling anpassad efter individen. Det är en skonsam, effektiv och säker behandling där ingreppet tar mindre än 15 minuter och genomförs under lokalbedövning. Behandlingsresultatet är lika effektivt som kirurgi, men utan behov av efterföljande sjukhusvård. Av alla män som behandlas med CoreTherm blir 80% av med sina symptom. Resterande 20% rapporterar viss förbättring och märker ingen skillnad alls.

CoreTherm

Läs mer om CoreTherm och boka tid för rådgivning på någon av våra mottagningar.