Capio
Capio
Capio
Person går i skogen.
Balans i vardagen

Hitta det inre lugnet utomhus

Distansjobb och hemmasittande har gjort att många haft svårt att hitta egentid i den nya tillvaron. För Oskar, 41, handlar det inte om att göra något storslaget utan snarare hitta avkoppling i de små stunderna. Skogen har för honom blivit en plats där han kan stressa av och bara vara i sina egna tankar. Lugnet finns ofta närmre än man tror, menar han.

Vi hjälper dig, där du är

Vill du ha hjälp med hur du ska förhålla dig till den nya tillvaron? Våra psykologer finns tillgängliga online helgfria vardagar 8-17. Välkommen!

Hur har det här året varit för dig?

– Det här året har inneburit en hel del omställningar där man verkligen fått tänka till. För det mesta går det bra att kombinera arbetsliv och vardag men ibland kan det kännas stressigt, speciellt när allt ska fungera i en väldigt begränsad tillvaro.

Hur har det påverkat dig att hålla kontakt med vänner och kollegor på distans?

– För det mesta har det fungerat bra men trots att man kan se varandra över datorn finns det tillfällen där man behöver träffas på riktigt. Allting hänger inte med över datorskärmen helt enkelt. Självklart är det trist och påfrestande att känna sig begränsad på det sättet.

Hur finner du tid för att prioritera dig själv?

– Som småbarnspappa krävs det lite planering och framförhållning men det brukar gå bra. Ofta räcker det att komma ut och röra på sig och få frisk luft. Stunderna behöver inte alltid vara så långa.

Hur är känslan när du får egentid ute i skogen?

– Jag fylls med lugn och får tid för eftertanke. Skogen för mig betyder lugn och ro, en stund för mig själv. Jag blir väldigt rofylld.

Berätta om din relation till naturen!

– Redan som liten, när vi var ute med familjen i de skånska skogarna, upptäckte jag att jag älskade naturen. Jag försöker att ta mig ut så ofta tid finns, det blir i alla fall någon gång i veckan. Ibland är jag ensam men oftast är hela familjen med.

Upplever du något meditativt med att vara i skogen?

– Att komma långt ifrån alla skärmar och få uppleva tystnad. Vara tillsammans med mina egna tankar, det är det meditativa för mig.

Vi hjälper dig, där du är

Vill du ha hjälp med hur du ska förhålla dig till den nya tillvaron? Våra psykologer finns tillgängliga online helgfria vardagar 8-17. Välkommen!