Capio
Capio
Capio
Kvinna som dricker ur vattenflaska
Träning & Motion

5 myter om träning

Alla har vi hört ett otal myter om träning. Här slår vi hål på några av dem!

Ont i knät?

Du vet väl att du kan få hjälp av sjukgymnast och personliga tränare hos Capio?  

Myt 1. Smärta = framsteg

"No pain no gain – det ska göra lite ont"

Träningsvärk är inte ett kvitto på effektiv träning, det är bara ett resultat av att musklerna gjort något de inte är vana vid. Smärta under träning är inte heller ett tecken på framgång. Skilj på gott-ont (oj, det här var jobbigt men jag kämpar mig igenom) och ont-ont (aj!) så du inte riskerar skador.

Myt 2. Fett omvandlas

"Styrketräning förvandlar fett till muskler"

Nej det stämmer inte. Fett och muskler är två olika vävnadstyper och kan inte förvandlas åt ena eller andra hållet. Exempelvis styrketräning bygger upp muskelvävnad och ökar förbränningen men för att minska kroppsfett behöver man även räkna in kostens påverkan. Muskler byggs inte bara på gymmet utan även i köket.

Myt 3. Grundkonditionen består

"En bra grundkondition klarar man sig länge på"

Ett kortare uppehåll gör ingen större skillnad om du tränar regelbundet men kondition är färskvara. Om du drömmer dig tillbaka till fornstora dagar då formen låg på topp, får du räkna med att hjärta och lungor inte har samma goda minne utan du får ha tålamod i att hitta tillbaka till där du vill vara.

Myt 4. Hög ålder = låg intensitet

"Är du lite äldre ska du inte träna intensivt"

Träningen ska alltid anpassas utifrån vad kroppen klarar. Har du någon hjärtsjukdom ska du vara försiktig med allt för hård belastning men det gäller utövare i alla åldrar. Högre ålder innebär inte i sig att du behöver hålla igen på din träning. Är du frisk; kör på!

Myt 5. Allt eller inget

"Du måste träna minst 3 gånger i veckan om det ska göra någon nytta"

Du mår bra av att röra på dig men all träning måste inte vara ett heltimmespass på gym. Vardagsmotion är kanske ett urvattnat begrepp men gör stor skillnad för din hälsa. Träna pass när du har möjlighet och ta till enklare grepp när du kan. Ta cykeln till affären, promenera till skolan och hoppa av någon hållplats före ditt stopp om du åker kollektivt.

Ont i knät?

Du vet väl att du kan få hjälp av sjukgymnast och personliga tränare hos Capio?