-
Varför ska man vaccinera sig?
Man vaccinerar sig för att slippa få en sjukdom och för att minska spridningen av en sjukdom. När det gäller vaccination mot covid-19 kan var och en av oss bidra till att skydda våra sköraste medmänniskor och begränsa pandemins effekter genom att vaccinera oss.
-
Så förbereder du dig inför vaccinationen
När du ska vaccinera dig är det bra att tänka på följande:
- Ha gärna på dig linne eller kortärmad tröja. Ta av dig ytterkläderna och andra tjocka plagg på överkroppen när du går in.
- Ha ditt ID-kort nära till hands.
- Res till och från mottagningen på ett smittsäkert sätt.
- Om det uppstår kö eller annan ansamling av människor vid mottagningen, var extra noga med att hålla avstånd.
- Om du tycker att det är obehagligt med stick eller har en tendens att svimma, ät och drick innan ditt besök.
- Var beredd på att du kan behöva vara kvar minst 15 minuter efter vaccinationen.
-
Är det säkert att vaccinera sig mot covid-19?
Det är säkrare att vaccinera sig än att inte vaccinera sig. Även om de flesta som får covid-19 får en mild sjukdom har viruset skördat miljontals liv.
Vaccinerna har testats noga avseende både effekt och säkerhet. Eftersom detta coronavirus liknar ett annat coronavirus som spreds 2002-2004 har mycket kunskap från tidigare forskning kunnat användas.
-
Kan man få covid-19 av vaccinen?
Nej, det kan man inte. Inget av de vaccin som idag planeras för användning mot covid-19 innehåller coronaviruset som de skall skydda mot.
-
Hur fungerar vaccinerna mot covid-19?
Vaccinerna mot covid-19 som används eller är på väg att godkännas innehåller proteiner eller arvsmassa från coronavirus. Man kan säga att de är som ett fotografi av viruset eller en fil/negativ som man kan göra foton av. Med hjälp av fotot lär sig kroppens immunförsvar att känna igen coronaviruset och kan snabbt försvara kroppen om det riktiga viruset kommer in i kroppen.
-
Jag har redan haft covid-19, ska jag vaccinera mig ändå?
Ja, vi vet inte tillräckligt om hur och hur länge man har immunitet efter att ha haft covid-19. Det finns inga kända risker kopplade till att ta vaccinet när man redan haft sjukdomen. Alla vuxna, med reservation för gravida där vi ännu saknar tillräcklig information, rekommenderas därför att vaccineras sig.
-
Kan jag låta bli att vaccinera mig om jag har antikroppar?
Nej. Alla vuxna, med reservation för gravida där vi ännu saknar tillräcklig information, rekommenderas att vaccineras sig, oavsett om man har antikroppar mot coronaviruset eller ej. Antikroppar ger ett skydd mot covid-19 i åtminstone 6 månader, men vi vet idag inte tillräckligt om hur antikropparna skyddar.
-
Vilka kommer att erbjudas vaccination mot covid-19?
Alla vuxna i Sverige kommer att erbjudas vaccin mot covid-19.
-
När kommer jag att kunna vaccinera mig?
Vaccinationen i Sverige påbörjades i mellandagarna. De första som fått vaccin är äldre på särskilda boenden, de som har hemtjänst, de som de bor tillsammans med och den vård- och omsorgspersonal som de är beroende av. I vissa regioner vaccineras även särskilt utsatt hälso- och sjukvårdspersonal (sjukhus) i första fasen. Därefter kommer övriga över 65 år, vuxna som får insatser enligt LSS, vuxna som har assistansersättning, hälso- och sjukvårdspersonal samt personal inom LSS. I fas 3 vaccineras övriga personer mellan 60 och 64 år, samt de i åldersgruppen 18-59 med ökad risk för allvarlig covid-19. Sedan alla andra vuxna.
-
Kostar det något att vaccinera sig mot covid-19?
Vaccinationerna mot covid-19 kommer att vara gratis för den som vaccineras.
-
Kommer vaccinen mot coronaviruset att stoppa pandemin?
Vaccinationen är en viktig del av bekämpningen av pandemin. Att vara noga med hygienen, hålla avstånd och vara hemma när man är sjuk är andra viktiga åtgärder.
-
Kan jag leva utan restriktioner när jag har vaccinerat mig?
Även när du har vaccinerat dig ska du fortsätta tvätta händerna, hosta och nysa i armvecket och stanna hemma när du är sjuk. Du ska även undvika nära kontakt med äldre och riskgrupper om dessa personer inte är vaccinerade. Övriga restriktioner ska du följa så länge som de gäller i din region.
-
Vilka är riskgrupperna för covid-19?
Hög ålder är den största risken för att bli allvarligt sjuk i covid-19. Om man har ett transplanterat organ, blodcancer, en neurologisk sjukdom som påverkar andningen eller kraftig fetma är risken också ökad. Flera andra kroniska sjukdomar ger också ökad risk för allvarlig form av covid-19 men riskökningen är mindre om man har en bra behandling och kontroll av sin sjukdom. .
-
Ska barn vaccinera sig mot covid-19?
Nej, idag finns inga rekommendationer att vaccinera barn i Sverige.
-
Ska jag vaccinera mig om jag är gravid?
Vi vet ännu inte om vaccinerna mot covid-19 är säkra för gravida. Det behövs mer data innan man kan rekommendera gravida att vaccinera sig.
-
Kan man vaccinera sig om man har astma?
Ja, det ska man göra. Man räknas dock inte till riskgrupp. Även obehandlad eller svårbehandlad astma ger endast en lätt riskökning för allvarlig covid-19.
-
Kan man föra smittan vidare när man vaccinerat sig?
I teorin är det definitivt så. Vaccinets antikroppar börjar ju skydda dig först när du har fått smittan. Kontaktsmittan kan du föra vidare precis som den ovaccinerade.
Droppsmittan (smittan via små droppar i utandningsluften) beror förmodligen på hur mycket virus du har. Eftersom antikropparna snabbt hindrar virusförökningen i kroppen är risken att smitta om du är vaccinerad troligtvis låg. Det är dock tänkbart att du som är vaccinerad kan smitta på samma sätt som de som är smittade, men inte har symptom, kan smitta.
Eftersom vaccinet är så pass nytt finns det inga studier ännu som kan visa om detta resonemang har betydelse i praktiken. Till dess att vi vet mer gäller samma restriktioner (skyddsutrustning, stanna hemma vid symptom, smittspårning och provtagningsindikationer) för vaccinerade som för ovaccinerade.
-
Kan man vaccinera sig när man har allergi?
”Vanliga” allergier t.ex. mot pollen och mat är inget hinder för att vaccinera sig. Om man tidigare har fått allergiska reaktioner av vaccination eller andra sprutor ska man diskutera detta med vaccinatören innan. I de allra flesta fall kan man ändå vaccineras men förlängd övervakning kan behövas.
-
Hur länge har man skydd efter vaccineringen?
Det finns inga säkra uppgifter om det eftersom man måste följa ett stort antal vaccinerade som utsätts för smitta under längre tid för att veta det. Uppskattningar om effektens längd från 8 månader till flera år förekommer. Det är också tänkbart att man kommer att behöva påfyllnadsdoser eller vaccinera sig varje säsong.
-
Hur anmäler man sig/får besked om när man ska vaccineras om jag är 65+?
I de flesta regioner pågår förberedelser men det ser olika ut i de olika regionerna. Det är respektive region som bestämmer prioriteringar, tidplaner och vaccinleveranser. Vi kommer att informera här så snart det finns klara besked.
-
När kommer massvaccineringen att sättas igång?
Förberedelser pågår i samtliga regioner och vi kommer att informera här när det finns klara besked.