Capios vision är att förbättra människors hälsa varje dag. Vi vill göra skillnad för våra patienter genom att se, lyssna och finnas här. Idag och genom hela livet. För att lyfta våra medarbetare och allt det fantastiska arbete som sker i Capios lokaler varje dag, har vi instiftat Capio Awards –olika priser som delas ut till medarbetare som gjort särskilda insatser under året. Ett av priserna är Capios patientpris, ett pris där du som patient kan nominera din vårdgivare eller vårdenhet.
- Capio Sverige
- ...
- Hitta mottagning
- Företagshälsovård
Capio Företagshälsa Syd
Capio Företagshälsa Syd
Välkommen till Capio Företagshälsa Syd. Vi hjälper dig som företagsledare att skapa en god arbetsmiljö där du och dina medarbetare kan trivas och arbeta effektivt. Ni hittar oss i Ystad, Tomelilla, Sjöbo och Simrishamn.

Hur kan vi hjälpa dig idag?
Kontakta oss
Önskar du komma i kontakt med oss? Varmt välkommen att höra av dig till oss via telefon eller e-post.
Aktuellt

Våra tjänster och utbildningar
Leg. Psykolog, Organisationspsykolog
Psykolog på företagshälsan arbetar med att förebygga och behandla psykisk ohälsa och att undersöka och förbättra organisatorisk och social arbetsmiljö. Insatser sker på både individ-, grupp- och organisationsnivå.
- Stödjande samtal.
- Handledning av chefer.
- Utveckling av arbets- och ledningsgrupper. ch skapa tillitsfullt klimat
- Konflikthantering
- Krishantering
- Kartläggning av organisatorisk och social arbetsmiljö (OSA)
- Stresshantering
- Sömnproblematik
- Samtalsmetodik
Spec. Företagsläkare
Vår företagsläkare arbetar till stor del med individkontakter för medicinsk bedömning och kartläggning av samband mellan ohälsa och arbete, och vid behov av arbetsrehabiliterande insatser.
- Medicinska kontroller i arbetslivet
- Tjänstbarhetsintyg
- Rehabanspassningsärende
Spec. Företagssjuksköterska
Vår företagssköterska är ett stöd åt företagsledningar, chefer, kontaktpersoner och medarbetare, med ansvar för planering och genomförande av insatser hos våra kunder genom:
- Analys av företagsbehov inom företagshälsans enheters kompetensområde.
- Hjälp med företagsinventering för att belysa behov av lagstadgade kontroller.
- Företagssköterskans medverkan i arbetsmiljörond och arbetsmiljökommittémöte.
- Företagssköterskans medverkan vid rehabanpassningsärenden.
- Arbetsplatsbesök av företagssköterska.
Ergonom
Våra ergonomer arbetar med:
- Analys av enskilda eller flera arbetsplatser ur ergonomisk synvinkel.
- Funktionsanalys
- Uppföljning vid arbetsträning eller igångsättning av arbete efter sjukskrivning
- Deltagande i arbetsmiljökommitté och arbetsmiljörond
- Företagsanpassad utbildning i belastningsergonomi
- MEBA
- Handintensiva arbeten.
Arbetsmiljöingenjör
Vår arbetsmiljöingenjör har stor erfarenhet av att medverka innan och efter Arbetsmiljöverkets inspektioner, men även:
- Arbetsmiljömätningar vid ex Buller, belysning, maskinsäkerhet, luftföroreningar, ventilation och vibrationer.
- Stöd i det systematiska arbetsmiljöarbetet (SAM)
- Vägledning vid utformning och revidering av företagets sätt att bedriva sitt arbetsmiljöarbete.
- Medverkan vid om-, ny- eller tillbyggnation
- Deltagande i arbetsmiljökommitté och arbetsmiljörond
- Medverkan i samband med kvalitetssäkringsprojekt
Hälsopedagog
- Hälsofrukost .
- Tai chi/qigong - Kinesisk rörelsemeditation.
- Livsstilsförändringar.
- Livsstilsprogram.
- Inspirationsföreläsningar- ex mål & motivation, hälsokontot
Första hjälpen
Första hjälpen handlar om att rädda liv genom att ha kunskap och våga hjälpa personer vid olika olyckor eller sjukdomstillstånd. Under kursen får ni lära er vad ni ska göra om ni eller någon i er närhet drabbas av exempelvis hjärtinfarkt, blödningar, klämskador, ben- och armbrott och elolyckor.
Hjärt-/lungräddning (HLR) för barn & vuxna
Lära sig identifiera ett hjärtstopp
- Utföra HLR med god kvalitet
- Känna sig motiverad att vid ett hjärtstopp starta HLR
- Utbildningstillfällena brukar vara mycket uppskattade och innehåller både teori och praktisk träning.
Kemiska hälsorisker
Målet med utbildningen är att kunna arbeta med kemiska produkter utan att utsättas för ohälsa och olycksfall. Farliga kemiska produkter kräver utbildning för att leda eller aktivt sysselsättas i ett arbete.
Organisatorisk och social arbetsmiljö (AFS 2015:4)
Föreskriften är anpassad till dagens arbetsliv och förtydligar vad arbetsgivare och arbetstagare ska göra inom ramen för det systematiska arbetsmiljöarbetet.
Vår föreläsning på samma tema fokuserar kring AFS:ens tre huvudområden; arbetsbelastning, arbetstid och kränkande särbehandling. Den förtydligar även vad som gäller kring kunskapskrav och hur man upprättar mål.
Sömnskola
Utifrån föreläsning kring sömn får deltagarna en förståelse kring vad sömn är och kunskap i effektiva KBT metoder för att hantera och förebygga sömnproblem.
Stresshantering
Ett första steg i det förebyggande arbetet är att höja kunskapsnivån kring stress i företaget genom en föreläsning. Utifrån föreläsningen får deltagarna förståelse kring vad stress är och konkreta verktyg i hur man kan hantera den. Teori varvas med övningar och diskussioner.
Krishantering
Hot- och våldssituationer, arbetsplatsolyckor och dödsfall är exempel på kriser som kan uppstå inom arbetslivet. Genom utbildningen får chefer och HR-personal lära sig hur man organiserar krisstödet, hur man ska agera som chef i samband med en kris, och hur man stöttar sina medarbetare på bästa sätt.
Samtalsmetodik
Arbetsledare och chefer ställs ofta inför svåra samtal. Det kan handla om att behöva ta upp jobbiga saker, att hjälpa medarbetarna att tänka i nya banor eller att motivera de till förändringar. Genom att lära sig grundläggande samtalstekniker och bra förhållningssätt i samtal blir chefer och arbetsledare tryggare i sin roll och bättre rustade att klara denna svåra uppgift.
Chefshandledning/coachning
Att arbeta som chef innebär att man dagligen ställs inför svåra utmaningar och beslut. Ibland kan det kännas ensamt och vara svårt att diskutera sin arbetssituation med någon inom företaget. Företagshälsan erbjuder chefshandledning/coachning, vilket innebär att man tillsammans med psykolog reflekterar exempelvis kring det egna ledarskapet, förhållningssätt till medarbetare, färdighetsutveckling och personliga utmaningar.
Teamutveckling
Arbetslivet idag kräver att vi i allt större utsträckning behöver organisera oss i grupper och team för att tillsammans hantera svåra utmaningar och komplexa arbetsuppgifter. Att få till ett välfungerande och effektivt team är inte alltid enkelt. Med hjälp av kartläggningsinstrumentet TPI (Team Pro Inventory) hjälper vi er att få en nulägesbild av teamets fungerande.
Konflikthantering
Konflikter är vanligt förekommande på alla arbetsplatser och för det mesta löser de sig av sig själv. Men ibland kan man hamna i ett läge från vilket det är svårt att ta sig vidare. Det kan då vara klokt att ta in extern hjälp för att hantera konflikten. Olösta konflikter har en tendens att eskalera och sprida sig. De utgör även en riskfaktor för medarbetarnas psykiska hälsa och påverkar trivsel och prestation.
Kartläggning av organisatorisk- och social arbetsmiljö
Kartläggning av organisatorisk- och social arbetsmiljön kan göras av olika anledningar. Det kan vara för att få nulägesbild av arbetsmiljön eller som grund för att rikta arbetsorganisatoriska insatser. Kartläggning kan även användas som ett mätinstrument i samband med en organisationsutveckling.
Belastningsergonomi
I arbetslivet förekommer ofta tunga lyft. Bygg, vård, lokalvård, livsmedel och transport är bara några exempel på branscher där man ofta måste lyfta tunga föremål. Därför är det av stor vikt att tänka på att lyfta rätt, och där kan en grundläggande kunskap om belastningsergonomi vara till stor hjälp.
Hälso- och arbetsmiljöprofilbedömning
Vi gör kontroll av vissa viktiga medicinska parametrar som viss provtagning, hörseltest och lungfunktionstest. Vi arbetar även med helheten i företaget som analys av individens riskfaktorer för ohälsa (frågeformulär, webbaserat) och alkoholscreening.
Hälso - och arbetsmiljöprofilbedömning inkl konditionsbedömning
Ett cykeltest som mäter din syreupptagningsförmåga. En tjänst som med fördel kan läggas till, till hälso- och arbetsmiljöprofilbedömning
Nyanställningsundersökning
En hälsodeklaration vid nyanställning betyder trygghet både för den nyanställda och för arbetsgivaren, oavsett om den nytillsatta tjänsten uttryckligen kräver en hälsodeklaration eller ej.
Hälsokontroll vid nattarbete
Denna tjänst inkluderas vid en hälsokontroll.
Rehabiliteringsstöd
Arbetsgivaren kan få hjälp att fånga upp tidiga signaler på ohälsa samt råd kring hur kontakt med sjukskrivna ska skötas.
Vi kan också medverka vid rehabiliteringsutredningar och anpassning av arbetsplatsen. Vi hjälper till att utreda om en anställd drabbas av någon arbetsrelaterad sjukdom.
Missbruk- alkohol & droger på arbetsplatsen
Vi arbetar idag tillsammans med Nämndemansgården i missbruksfrågor.
Medicinsk kontroll - arbete med vibrerande verktyg
Tjänsten är avsedd för arbetsplatser där personal arbetar mycket med vibrerande verktyg av olika slag och avser att förebygga och förhindra att skador uppstår.
Funktionsanalys
Vi mäter rörlighet, styrka och kondition. Vi registrerar också eventuella smärtor.
Vi har ett samtal utifrån ett hälsofrämjande perspektiv och ger individuellt rådgivning.
Efter testet analyseras resultaten och du får feedback med förslag på åtgärder utifrån funktionsnivå.
MEBA-test
Handintensivt arbete definieras som ihållande snabba handledsrörelser mot ledens ytterläge i kombination med kraft. Rörelserna kan alltså ha ett mindre rörelseomfång, och behöver inte ske ända ut till ledens ytterläge. Ex på arbetsmoment som kan innebära handintensivt arbete är styckning, att filéa fisk, paketering, montering, städning med mera.
Verkar ni inom en bransch där det krävs specifika intyg eller certifikat? Vi hjälper er med certifikat relaterade till hälsa och arbetsmiljö.
- Tjänstbarhetsintyg - arbete med nivåskillnader:
- Tjänstbarhetsintyg- arbete med bly & kadmium.
- Tjänstbarhetsintyg- arbete med asbest, kvart och oorganiska fibrer.
- Tjänstbarhetsintyg- arbete med joniserande strålning.
- Tjänstbarhetsintyg- arbete med kemiska produkter.
- Körkortsintyg: För högre behörighet.
- Medicinskt certifikat vid utlandstjänstgöring.
- 1:a-dagsintyg.
För oss är kvalitets- och miljöarbetet en självklar del av vår dagliga verksamhet. Genom rutiner, får vi goda resultat, nöjda kunder och ett bättre resursutnyttjande.
Att ständigt utvecklas och bli bättre är en förutsättning för oss att kunna leva upp till våra värderingar.
Verksamhetspolicy
Målsättningen med Capio Företagshälsas kvalitets- och arbetsmiljöarbete är att skapa
förutsättningar för en fysiskt, psykiskt, organisatorisk och socialt utvecklande arbetsplats för alla medarbetare, där risker för olycksfall och arbetsrelaterad ohälsa förebyggs.
Vi ska tillgodose våra kunders önskan och förväntan av våra insatser genom att leverera i tid och med ständig närvaro av rätt kvalitet, ansvar och medkänsla.
Medarbetare skall i sitt dagliga arbete känna delaktighet i företagets mål och verksamhet och trygghet i sin yrkesutövning. Arbetsmiljöarbetet skall alltid ingå som en integrerad och naturlig del av företagets totala verksamhet, vilket innebär att arbetsmiljöfrågorna skall behandlas i direkt anslutning till de dagliga frågorna. Mot våra kunder ska vi alltid arbeta professionellt, vara flexibla och i ständig utveckling.
Ansvar
Områdeschefen har det yttersta ansvaret för kvalitets- och arbetsmiljöfrågor inom Capio
Företagshälsa. Arbetet ska bedrivas i samverkan där alla har ansvar att medverka. Vi följer årligen upp och utvärderar vårt SAM (systematiska arbetsmiljöarbete).
Capio Företagshälsa skall:
- bedriva verksamhet utifrån ett hälsofrämjande perspektiv och lägga stor vikt vid
förebyggande arbetsmiljöarbete genom nära samarbete mellan ledning, medarbetare,
skyddsombud och/eller företagshälsovård. - arbeta systematiskt med undersökning och riskbedömning, samt följa upp genomförda åtgärder i syfte att skapa ständiga förbättringar i vårt arbete.
- redan under introduktionen ge medarbetare information om Capios och verksamhetens mål, vision och värderingar.
- se till att förhållandena på arbetsplatsen ger medarbetare möjligheter till utveckling och variation i arbetet.
- se till att medarbetare ges möjlighet till delaktighet vid utformningen av sin arbetssituation samt i förändrings- och utvecklingsarbete som rör dennes arbete.
- ständigt bevaka och följa tillämplig arbetsmiljölagstiftning, diskrimineringslagstiftning och andra krav i lag, kollektivavtal och förordningar.
- noga följa med i branschens utveckling.
- ha en god uppförandekod och följa våra etiska riktlinjer.
Miljöpolicy
Vårt miljöarbete bygger på en insikt hos alla våra medarbetare om att jordens resurser är begränsade samt att naturens förmåga att hantera den belastning som vår mänskliga existens innebär också är begränsad.
Företagshälsovårdens verksamhet ska bedrivas på ett miljömässigt hållbart sätt och våra verksamheter ska bidra aktivt till en hållbar utveckling genom att:
- Våra medarbetare har en grundutbildning i miljökunskap som uppdateras regelbundet
- Vi använder miljömärkta produkter i så stor utsträckning som möjligt, är medvetna om och arbetar aktivt mot resursslöseri
- Vi källsorterar så mycket som möjligt och ställer krav på våra hyresvärdar om så många olika källsorteringskärl som möjligt
- Vi följer vår resepolicy, där vi tar miljöhänsyn när det gäller resor i tjänsten, i övrigt är livsmedel, energikällor, läkemedel och avfall områden vi prioriterar
- Inköp och upphandlingar av varor och tjänster görs med hänsyn till klimat och miljö
Miljöarbetet grundar sig på en helhetssyn där alla i företaget är delaktiga och arbetar för att ständig förbättras.
Vi följer de lagar, förordningar, avtal och regionala riktlinjer som vår verksamhet berörs av.
Bli företagskund

När ni väljer att bli kund hos Capio Företagshälsa tecknar ni som företag ett avtal, ett medlemskap. I det ingår tillgång till en rad tjänster och personalutbildningar, enligt överenskommelse oss emellan.
Vår personal
Anna Grahm
Ulrica Jönsson
Sandra Lundgren
Karolina Mårtensson
Gunilla Olsson
Pia Sjetne
Lina Sjöström
Lovisa Kårefält
Kerstin Andersson
Paula Cameron
Reino Lindberg
Hannah Ekbäck
Kerstin Adolfsson
Praktisk information
Telefonnummer:
0411-720 30
Telefontider:
Måndag-fredag kl. 8.00-12.00
Se även direktnummer i vår personallista
Avvikande telefontider:
Helgdagar är vår telefon stängd.
Huvudadress:
Regementsgatan 48, 271 45 Ystad (se på karta)
Vi finns även här:
Norregatan 8, 275 30 Sjöbo (se på karta)
Pilevallsgatan 2, 273 35 Tomelilla (se på karta)
Akutvägen 2, 272 32 Simrishamn (se på karta)
Maila oss gärna på foretagshalsa@capio.se
Vi vill veta vad du tycker – vare sig det är ris eller ros eller om du vill komma med förslag till förbättring är vi tacksamma för att du hör av dig.
Om du har drabbats av en skada i vården vill vi veta det så snart som möjligt för att ställa till rätta, utreda och gå vidare med anmälan till försäkringsbolag och myndigheter om det behövs.
Kontakta personalen
I första hand bör du kontakta personalen eller ansvarig chef på den mottagning där du har fått vård och behandling. Du kan kontakta oss via telefon eller skicka brev.
På sidan Synpunkter på vården hittar du mer information om Patientnämnden, försäkringsbolag och andra myndigheter som hjälper dig som patient om du behöver gå vidare i ett ärende.



