Capio
Capio
Capio

Nedstämdhet - patientberättelse

Efter en flytt till en annan stad går Benjamin in i en depression. Med hjälp av behandling hos KBT-psykolog identifierar han fler saker som han tycker är viktiga och skänker meningsfullhet i livet.

Hur kan vi hjälpa?

Vi är specialister inom psykisk ohälsa, beroende, långvarig smärta och rehabilitering.

Benjamin bor sen många år i en stockholmsförort där han har tillbringat större delen av sin barndom och vuxna liv. Här har han de flesta av sina vänner och de andra bor en eller två pendeltågsstationer bort. Benjamin trivs med sitt arbete som ekonom och på fritiden är han aktiv i en idrottsförening.

En dag blir han erbjuden att flyttas till kontoret i Göteborg vilket han genast tackar ja till. Han säger upp hyreskontraktet och lyckas via en kompis få tag i en lägenhet i sin nya stad. Det känns pirrigt och förväntansfullt på samma gång.

Börjar känna sig nedstämd

Till en början flyter det på och Benjamin har fullt upp med att sätta sig in i nya rutiner på arbetet. Efter några månader börjar han däremot lägga märke till att han inte känner sig lika glad som han brukar. Tvärtom känner han sig nedstämd och märker att dagarna när han är på gott och spralligt humör blir alltmer sällsynta.

Tiden går och Benjamin börjar tappa lusten för att laga mat, något som han länge sett som ett av sina huvudintressen. ”Frysrätter är ju helt okej, jag orkar ändå inte handla” tänker han. Några veckor senare har Benjamin gått ner flera kilo i vikt och känner sig trött väldigt ofta.

Kollegorna på jobbet börjar anmärka på att Benjamin upplevs som frånvarande och han känner själv att han har svårt att fokusera på arbetsuppgifterna. Varje gång Benjamin funderar på att ringa en vän eller ta initiativ till att umgås med en av de nya kollegorna känner han efter och landar i att det är bättre att vänta på att lusten kommer tillbaka. Och när kompisarna hemma i Stockholm ringer och Benjamin motvilligt svarar brukar de försiktigt påpeka att hans humör låter sänkt och undra om något är fel.

Kontaktar KBT-psykolog

Benjamin tar till slut kontakt med en KBT-psykolog och beskriver sina svårigheter och sin situation. Psykologen noterar att det verkar som att vardagen har förändrats ganska drastiskt sen flytten till Göteborg.  ”Jag förstår inte varför jag mår så dåligt, det här har ju varit mitt drömjobb i flera år. Jag borde inte känna såhär…” suckar Benjamin.

Psykologen uppmärksammar honom på att det är mycket av det som tidigare skänkt mening som verkar ha försvunnit i samband med flytten. ”Den här onda cirkeln du beskriver verkar ha börjat i takt med din flytt. Det är svårt att peka ut en konkret orsak till dina besvär men jag tror att det kan finnas en koppling till att du inte längre träffar dina vänner och verkar lägga en stor del av din tid på arbetet.”.

”Jag tycker ju om mitt jobb” invänder Benjamin.

”Så är det säkert” svarar psykologen. ”Däremot finns det ju säkert fler saker i livet än att vara en uppskattad medarbetare som du tycker är viktiga?”

”Jo… Förut gillade jag ju att vara fysiskt aktiv och laga nya maträtter. Inget av det känns roligt längre och jag orkar inte.”

Behandling påbörjas

Benjamin och psykologen inleder behandlingen med att identifiera fler saker som han tycker är viktiga och skänker meningsfullhet i livet. Till en början tycker Benjamin att det hela känns meningslöst, han har ju ingen lust att ägna sig åt de saker de listar.

”Lust är inget som magiskt dyker upp, ibland behöver vi göra saker utan att vänta in lusten och motivationen” förklarar psykologen och de kommer överens om att Benjamin till nästa besök ska planera in att bjuda med en kollega att spela tennis efter jobbet och göra det oavsett om motståndet är starkt när det väl är dags. Samtidigt ska han registrera sina aktiviteter i en dagbok och skatta sitt mående.

Under några veckor får Benjamin liknande uppgifter och börjar märka att han vissa dagar känner sig lite gladare och piggare. Han kommer tillbaka till psykologen och berättar att han under veckan har testat ett nytt recept. Psykologen undrar hur det var för honom.

”Först tänkte jag att det var helt meningslöst. Jag var trött och ville helst av allt bara lägga mig och sova och skjuta upp matlagningen, trots att jag hade handlat och förberett allt. Men sen kom jag på att det var precis på samma sätt när jag skulle spela tennis med Camilla. Så jag ställde mig och lagade maten även om jag verkligen inte pallade. När jag var klar var jag jättestolt över mig själv och kände mig pigg igen, konstigt nog!”

”Vad tror du att det berodde på?” undrar psykologen.

”Jag tror att det var att jag inte lät motståndet vinna. Gör först och känn efter sen, visst var det så du sa?”

Utformar en plan tillsammans

Behandlingen fortsätter på samma sätt och Benjamin börjar komma i kontakt med mycket av det som han saknat efter flytten. Vissa dagar är motståndet där igen men han känner sig allt gladare och piggare. Under den sista sessionen utformar de tillsammans en plan för hur han ska förhålla sig till liknande ändringar av vardagen i framtiden.

”Jag har förstått att det är lätt att ta det meningsfulla i vardagen för givet. Men om de av någon anledning försvinner behöver jag nog vara redo att själv ta tag i att planera in roliga och meningsfulla aktiviteter. Även om det inte alltid känns motiverande på förhand.”

Hur kan vi hjälpa?

Vi är specialister inom psykisk ohälsa, beroende, långvarig smärta och rehabilitering.

Fakta

Kognitiv beteendeterapi (KBT)

Kognitiv beteendeterapi (KBT) är en samling av olika behandlingar som har gemensamt att de beskriver och behandlar psykologiska problem genom samspelet mellan tankar, känslor och beteenden. Det är en behandlingsform där både behandlare och patient har en aktiv roll, och där en stor del av behandlingen handlar om att förändra beteenden och att lära sig nya strategier för att förhålla sig till tankar och känslor (och även andra aspekter av livet).

KBT har i många studier visat sig vara en effektiv behandlingsform för många olika tillstånd och problem.  Att gå i KBT innebär också att arbeta aktivt med innehållet i behandlingen mellan sessionerna genom olika hemuppgifter. Behandlingen passar dig som vill göra en förändring och är beredd att arbeta aktivt med detta.

Bli av med dina besvär

Medarbetare på Hjärnhälsan Privat

Vi erbjuder vård till dig som är privatbetalande eller via din försäkring. Logga in direkt på vår e-tjänst för att bli patient. Du erbjuds ett första möte gratis via video.

Välkommen! 

LOGGA IN OCH SÖK VÅRD