Julia har jobbat som sjuksköterska på en mottagning i några år. Hon tycker om sitt arbete och gillar när det är högt tempo, även om det kan vara stressigt ibland. Den senaste tiden har varit tuff, både på jobbet och hemma. Arbetet tar lång tid och Julia har börjat utebli från både viktiga möten och afterworks med kollegorna.
När hon kommer hem slänger hon i sig middagen och stänger in sig i sovrummet. Hennes fru Vera börjar bli orolig och förstår inte varför Julia håller sig för sig själv. Vera har också lagt märke till att Julia ofta svarar med korta meningar och ser ut att tänka efter mycket innan hon pratar.
Besväras av jobbiga tankar
Vera förstår inte vad som pågår och frågar Julia om det är något som är fel. Julia funderar en lång stund och berättar till slut att hon besväras av jobbiga tankar.
”Vad för tankar?” frågar Vera bekymrat.
”Det känns riktigt jobbigt att ens prata om. Varje gång jag pratar med någon känns det som att jag ska säga något…olämpligt. Typ något rasistiskt eller en massa könsord. Som att jag inte har kontroll över vad jag säger. Tänk om jag har en massa ondska i mig som bubblar upp omedvetet? Och vad skulle hända om jag sa de saker jag tänkte? Det är ju det sista jag vill! Jag är livrädd för att jag ska skriva något olämpligt i mina patienters journaler också. Så varje gång jag har skrivit något läser jag igenom det säkert 20 gånger innan jag vågar stänga ner. Jag hinner inte med något annat. Jag blir jätterädd när tankarna kommer upp, de känns så verkliga.”
Försöker mota bort tankar med handlingar
Vera hjälper Julia att få kontakt med en KBT-psykolog som ber henne berätta mer om sina tankar. Psykologen förklarar att det är vanligt att ha påträngande tankar ibland och att det kallas för tvångstankar.
”Alla människor har dem men för vissa personer kan tankarna kännas mer verkliga och skapa en starkt obehaglig känsla” förklarar psykologen. ”Ofta vill vi bli av med den här typen av tankar och vi hittar på olika strategier som gör att de försvinner en liten stund. Vad brukar du göra när tankarna dyker upp?”
Julia tvekar och berättar efter en stund att hon brukar läsa igenom allt hon skriver om och om igen, allt från journalanteckningar till mejl och SMS. För att motverka att hon ska tappa kontrollen och skrika olämpliga saker anstränger hon sig hårt för att tänka snälla och neutrala tankar och förbereda allt hon ska säga på förhand. Hon har slutat gå på de flesta möten men när hon är där ser hon till att skriva ner allt hon ska säga på en lapp först.
”Den här biten kallar vi för tvångsbeteenden” förklarar psykologen. ”När du utför ett tvångsbeteende låter det som att det känns bättre en liten stund och att du får en känsla av kontroll?”
Julia nickar ivrigt. ”Ja, det tar bort ångesten en liten stund.”
”Problemet är att tankarna ofta dyker upp oftare och oftare när vi gör på det här sättet. Vi bekräftar för oss själva att tanken faktiskt är viktig, och låter tanken styra hur vi beter oss. I en KBT-behandling tränar vi oss på att göra tvärtom.”.
”Vadå, ska jag säga en massa olämpliga saker på mötena?” undrar Julia.
”Inte riktigt. Det jag vill att vi börjar med är att du listar olika situationer som du undviker, och vad du gör i de situationer där tankarna dyker upp. Sen blir din uppgift att möta de här situationerna och avstå från att göra det du allra helst vill göra i stunden för att ta ner din ångest.”
Tränar bort tvångsbeteenden
Julia och psykologen träffas några gånger och Julia får träna på att prata om okända ämnen utan att få förbereda vad hon ska säga. Hon får också träna mellan tillfällena på att begränsa sina genomläsningar till en gång och att sitta med på möten utan att ersätta tvångstankarna med snälla och neutrala tankar.
Efter behandlingen pratar Julia mer fritt och har börjat tillbringa mer tid med Vera. Administrationen på jobbet går mycket snabbare och Julia har till och med börjat umgås spontant med sina kollegor. Hon berättar för psykologen att tvångstankarna fortfarande dyker upp ibland och att de fortfarande kan kännas väldigt verkliga.
Men genom att låta bli att göra något för att bli av med tanken eller sänka ångesten som tankarna väcker har Julia märkt att känslan lägger sig efter ett tag. Ibland tar det en längre stund men det tycker hon att det är värt eftersom hon har fått tillbaka många viktiga delar av livet.
”Jag har börjat acceptera att jag ibland får jobbiga tankar och lärt mig att man inte behöver agera på dem. Det enda det gör är att det känns bra för en kort stund, sen vill man göra samma sak igen. Och igen. Och igen.”