Capio
Capio
Sara Ghanem

Barnmorskan Sara Ghanem ”Varje möte ger så mycket”

9 maj 2022

Sara Ghanem jobbar som barnmorska på Familjecentralen på Capio Vårdcentral Helsingborg Söder, och har varit där sedan 2017. Hon möter kvinnor varje dag, i alla åldrar. I en intervju berättar hon hur det är att vara barnmorska.

– Vi träffar kvinnor genom hela livet. Från att de är tonåringar fram tills de är i 90 års åldern. Jag har världens roligaste jobb och tröttnar aldrig eftersom det är så varierat, säger Sara Ghanem, barnmorska på Familjecentralen på Capio Vårdcentral Helsingborg Söder.

Till oss på Familjecentralen kommer kvinnor som är gravida, som behöver preventivmedel, som vill testa sig för könssjukdomar eller som vill ta cellprov. De äldre kvinnorna som kommer hit kan behöva hjälp med att byta sin framfallsring. Med åldern kan vaginalväggarna bli förslappade vilket gör att livmodern kan kasa ner lite, då sätter man in en ring för att hålla väggarna och livmodern på plats. På Familjecentralen jobbar tre barnmorskor tillsammans och dagarna kan se helt olika ut.

– Vi har telefonrådgivning varje dag. Det finns också en digital chatt-funktion där patienterna kan chatta med sin barnmorska. Vi har preventivmedelsrådgivning, vi sätter i P-stav eller spiral och vi smittspårar också könssjukdomar, berättar Sara Ghanem.

Nära samarbete mellan verksamheterna

På Familjecentralen finns ett nära samarbete mellan verksamheterna. I samma hus finns både BVC, vårdcentral och en öppen förskola som har haft en nära relation under flera år.

– När vi har patientmöten som är extra svåra kan vi få handledning av en föräldravårdspsykolog som arbetar på Familjecentralen. Vi har också en socialrådgivare som vi har ett nära samarbete med. När vi ser att någon behöver komma i kontakt med en socialrådgivare kan vi enkelt förmedla kontakt, säger Sara Ghanem.

Till hösten kommer Familjecentralen även att starta en klimakterieenhet och Sara går just nu en utbildning inom området.

– På klimakterieenheten kommer vi kunna ha ett nära samarbete med läkarna på vårdcentralen, då kan vi erbjuda bra hjälp och stöttning för kvinnor som befinner sig i klimakteriet, säger Sara Ghanem.

HBTQ-certifierad verksamhet

Familjecentralen i Helsingborg är en HBTQ-certifierad verksamhet. Det innebär att alla är välkomna till Familjecentralen, oavsett vad man identifierar sig som. Vissa vill inte identifiera sig som vare sig kvinna eller man.

– Vi tar emot samkönade par och bemöter dom med god kunskap. Det är inte alla verksamheter som har den kunskapen, säger Sara Ghanem.

Sara berättar att de alltid har en introduktion med nya medarbetare där man går igenom vad det innebär att vara en HBTQ-certifierad verksamhet. Varje månad diskuteras ett HBTQ-ärende tillsammans. Det kan vara en nyhet, en vetenskaplig artikel eller en situation i arbetet som man hamnat i.

Vad är det bästa med att vara barnmorska?

– Det bästa med att vara barnmorska är att varje möte är så givande. Alla är så mottagliga, motiverade och tacksamma för all information vi ger. Varje möte ger en något nytt, säger Sara Ghanem.

Sara berättar om ett starkt minne för några år sedan.

– Jag hade hand om en kvinna som hade kämpat väldigt länge med att bli gravid. När hon till sist blev gravid gjordes ett fostervattenprov där man råkade ta hål på fostersäcken, så illa att fostersäcken sprack. Läkarna uppmanade kvinnan att göra abort för att det fanns en risk att barnet kunde komma till skada, men kvinnan var envis och vägrade göra en abort. Hon var sängliggande resten av hela sin graviditet men ut kom ett helt friskt barn! Både kvinnan och barnet klarade sig, som tur var. Det här minnet kommer jag att bära med mig hela livet, avslutar Sara Ghanem.

Följ Capio i sociala medier