Capio
Capio
Capio
Henrik Grönberg

Metoden som kan upptäcka prostatacancer i tid

9 november 2022

Cancerfonden utsåg tidigare i år Henrik Grönberg till mottagare av det prestigefyllda priset ”Årets Cancerforskare 2022”. Henrik Grönberg är professor i cancerepidemiologi vid Karolinska Institutet, och överläkare och chef vid Prostatacancercentrum på Capio S:t Görans Sjukhus. Nu berättar han om den senaste testmetoden Stockholm3 som gör det möjligt att upptäcka prostatacancer i ett tidigt skede.

Mer om prostatacancer

Henrik Grönberg berättar om hur det är att få en prostatadiagnos och vad man kan göra som anhörig.

Henrik Grönberg har arbetat med prostatacancerforskning i 25 år och varit med och byggt upp Prostatacentrum på Capio S:t Görans Sjukhus. Han har bland annat lett utvecklingen av testmetoden Stockholm3, som gör att man kan upptäcka prostatacancer i ett tidigt skede.  

– Stockholm3-testet innebär att man med ett enkelt blodprov kan hitta fler prostatacancer-fall som ska behandlas, i tid. Och att man gör det med mindre behov av magnetkamera eller vävnadsprov. Samt att det är mer träffsäkert än vad det tidigare PSA-testet är, säger Henrik Grönberg.

10 000 personer i Sverige får prostatacancer

Varje år får närmare 10 000 personer i Sverige prostatacancer. Prostatacancer kan vara ärftligt, men för det mesta är orsaken till sjukdomen oklar och risken för att drabbas ökar med åldern. Men forskningsframsteg görs hela tiden och det finns många typer av behandlingar.

Prostatacancer ger inte symptom förrän det är för sent, så det är nödvändigt att kunna hitta det tidigt med ett blodprov.

– Med Stockholm3 kan vi minska antalet män som behöver gå igenom magnetkamera-undersökning och ta vävnadsprover och kan behandla dem tidigare. I förlängningen gör det att vi kommer minska dödligheten i prostatacancer. Det är nyckeln, säger Henrik Grönberg.

Se filmen med Henrik Grönberg

Här kan du se filmen med Henrik där han berättar om sin forskning kring prostatacancer.

Mer om prostatacancer

Henrik Grönberg berättar om hur det är att få en prostatadiagnos och vad man kan göra som anhörig.

Henrik Grönberg berättar om metoden som kan upptäcka prostatacancer i tid.

Presskontakt

Helena Kryssman

Kommunikatör

press@capio.com
Helena Kryssman

Vill du veta mer om prostatacancer?

Henrik Grönberg

På Mina Sidor har vi gjort en längre intervju med Henrik Grönberg där han berättar mer om prostatacancer och hur det är att få en prostatacancer-diagnos. Han ger även råd om hur man som anhörig kan stötta en person som fått prostatacancer.

Läs hela intervjun

Följ Capio i sociala medier