Capio
Capio
Capio
Hanne Fjellvang

Möt Capio BB S:t Görans vårdenhetschef och författare: Hanne Fjellvang

3 januari 2023

Hanne Fjellvang har jobbat som vårdenhetschef på Capio BB S:t Göran sedan mitten av augusti, men har varit barnmorska i över tjugo år. Det är på senare år som hon har arbetat som chef inom förlossningsvården, och det är variationen som har gett henne en större förståelse för vårdkedjan. Hur viktigt det är att överlappningen mellan barnmorskemottagning, förlossning och eftervård är både trygg och välfungerande.

Mer om BB S:t Göran

Här kan du läsa mer om Capio BB S:t Göran, som öppnar den 1 april.

Med all denna kunskap och erfarenhet i bagaget, har hon co-skrivit en bok om att föda barn. Det är inte vilken bok som helst, utan en storsäljare som ger inblick i personliga förlossningsberättelser som visar på bredden i känslor och upplevelser kopplade till födande. Hanne tror att bokens popularitet grundar sig i att den inte förskönar födandet – att den i stället beskriver rakt upp och ner utifrån barnmorskans kunskap och olika erfarenheter

– Jag har co-skrivit boken ”Föda barn” tillsammans med mina nära vänner och kollegor Linn Richter och Hanna Ulfsdóttir. Norstedts förlag såg behovet av en bok som beskriver födandet utifrån barnmorskans kunskap och erfarenhet – med en varm och autentiskt ton, säger Hanne Fjellvang.

Vad kan man ta del av i boken?

– Födandet beskrivs ibland som en enbart rosaskimrande upplevelse. Det är det ju naturligtvis också på många sätt. Men det finns stora vinster i att vara insatt i vad som händer i kroppen under födandet. Att förstå varför det gör ont under värkarbetet, underlättar och skapar mindre rädsla och oro. I boken beskriver vi strategier för att hantera smärtan under födandet och hur föderskan kan använda sig av tankens kraft för att klara den mentala delen, säger Hanne Fjellvang.

Tips och råd utifrån boken för personer med förlossningsrädsla

Att föda barn innebär sällan att tappa kontrollen, utan oftare om att tillåta sig själv att släppa den. Att ge sig hän och att veta att det som sker i kroppen är möjligt att hantera med de verktyg som passar varje individ bäst.

– Det finns några faktorer som har betydelse för din upplevelse av födandet. Den första är att du förstår hur din kropp fungerar när du föder. Den andra är att du hittar ett sätt att hantera smärtan. Den tredje faktorn är din mentala förberedelse – hur dina tankar kan påverka dig. Den fjärde och minst lika viktiga faktorn, är att du har det känslomässiga stödet som just du behöver, säger Hanne Fjellvang.

Den 1 april, 2023, öppnar Capio S:t Görans Sjukhus sin förlossningsklinik – BB S:t Göran

Förlossningskliniken BB S:t Göran ligger centralt beläget på Kungsholmen i Stockholm och är en del av Capio S:t Görans Sjukhus. Födelserummen är inredda för hemlik miljö och har samtidigt akutsjukhusets alla fördelar.

– Vi arbetar i team med undersköterskor, barnmorskor och förlossningsläkare. Och vi strävar alltid efter att ha en barnmorska närvarande i rummet, och erbjuda både ett fysiskt och emotionellt stöd vid födseln. Det ger delaktighet och trygghet, avslutar Hanne Fjellvang.

Mer om BB S:t Göran

Här kan du läsa mer om Capio BB S:t Göran, som öppnar den 1 april.

Presskontakt

Helena Kryssman

Kommunikatör

press@capio.com
Helena Kryssman

Följ Capio i sociala medier