Capio
Capio
Capio
Medarbetare på ASIH S:t Göran

Nytt ASIH-team på S:t Göran – för en sömlös vårdkedja

19 oktober 2023

I mars inleddes ett nytt och spännande samarbetsprojekt mellan Capio S:t Görans Sjukhus och Capio ASIH, avancerad sjukvård i hemmet. Projektet fick namnet ”Nära hem” och handlar om att fler patienter ska få en trygg övergång från akutsjukhuset till en fortsatt avancerad sjukvård i hemmet. Projektet mynnade så småningom ut i en etablering av ett ASIH-team direkt på S:t Görans sjukhusområde.

Om ASIH S:t Göran

Här kan du läsa mer om det nya teamet, hitta kontaktuppgifter och hur du remitterar till oss.

Erfarenheter och forskning visar att många svårt sjuka patienter helst vill vårdas i sin hemmiljö, och med etableringen av ASIH S:t Göran skapas förbättrade möjligheter för en sömlös vård med möjlighet till ASIH-inskrivning i direkt anslutning till utskrivning från akutsjukhuset. Vidare förväntas samarbetet kunna leda till nya arbetssätt, avlasta akutsjukvården och medföra viktiga kunskaps- och erfarenhetsutbyten mellan personalen.

Det nya teamet invigdes 12 oktober och är verksamt i ASIH-område 5, som innefattar Solna, Östermalm, Norrmalm, Kungsholmen, Lidingö och Södermalm. Under de kommande månaderna kommer antalet patienter att byggas på med målsättningen att vid årsskiftet vara uppe i runt 50 patienter.

– Det känns väldigt kul att vi nu öppnat upp det nya ASIH-teamet. Efter flera veckor med förberedelser är äntligen medarbetarna på plats. Vi är alla förväntansfulla nu i uppstarten, säger Evelynn Brännberg Fogelström, enhetschef på ASIH S:t Göran.

En sömlös och effektivare vårdkedja

Jonas Lundqvist är operativ chef på Capio Äldre och mobil vård och menar att en sömlös och effektivare vårdkedja är det man vill uppnå med det nya teamet. 

– Det finns stora fördelar för patienten att få lämna akutsjukhuset så tidigt som möjligt, med stöd av kvalificerad sjukvård i hemmet. Med denna etablering tar vi ytterligare ansvar för att vidareutveckla patientflöden med trygga och effektiva övergångar mellan olika vårdnivåer. Alla goda krafter behöver samverka för att möta framtidens vårdutmaningar, säger Jonas Lundqvist.

Kostnadseffektiva och bra lösningar för framtiden

I samband med invigningen hölls ett föredrag med Erik Espman, specialistläkare inom palliativ medicin, där han berättade om ASIH som vårdform. Det ledde till en öppen och inspirerande dialog mellan medarbetarna som ska jobba i det nya teamet och deltagarna som var med på invigningen. 

Gustaf Storm, VD på Capio S:t Göran, lyfter hur sjukvården i Sverige behöver kostnadseffektiva och bra lösningar för framtiden, där samarbetet mellan ASIH och akutsjukvård är något som vi kommer att se stora behov av i framtiden. Effektiva vårdövergångar gagnar alla.

– Vi ser fram emot att följa det fortsatta samarbetet mellan Capio Äldre och mobil vård och Capio S:t Göran. Nu är ASIH S:t Göran invigt och redo att ta emot sina patienter, avslutar Gustaf Storm, VD på Capio S:t Görans Sjukhus.

Om ASIH S:t Göran

Här kan du läsa mer om det nya teamet, hitta kontaktuppgifter och hur du remitterar till oss.

Presskontakt

Helena Kryssman

Kommunikatör

press@capio.com
Helena Kryssman

Följ Capio i sociala medier