Capio
Capio
Capio
Deltagare på kursen

Capio Artro Clinic ligger bakom den attraktiva artroskopikursen för ST-läkare

7 november 2023

Jacob Simlund jobbar till vardags som ST-läkare inom ortopedi på Capio S:t Görans Sjukhus. Eftersom det utförs ytterst lite artroskopiska operationer på sjukhuset, är Jacob en av många som gått den välkända artroskopikursen som hålls av Capio Artro Clinic där man får hänga på låset när platserna släpps, imorgon klockan 10 släpps de nya platserna. I en intervju berättar Jacob om hur upplägget såg ut, varför han tror kursen är så attraktiv och vad han tar med sig från den.

Mer om Artroskopikursen 

Kursen ges ut v.4 och v.46 varje år.

Attraktiv kurs där teori blandas med praktiska övningar 

Kursen ges ut två gånger om året, vecka 4 och vecka 46 och vänder sig främst till ST-läkare inom ortopedi. Kursplatserna är begränsade till 24 eftersom det ska bli lagom grupper vid de praktiska momenten. När kursen släpps, brukar den bli fullbokad på fem minuter med lång reservlista. Att den är så populär tror Jacob är för att den blandar föreläsningar med praktiska moment.  

Vi fick mycket tid att öva praktiskt, vilket är givande. Vi fick bland annat sy menisker som på riktiga artroskopier. Är man, precis som jag, intresserad av artroskopi så är det väldigt inspirerande att lyssna och lära sig av ortopeder som gör detta dagligen och har stor erfarenhet i ämnet, säger Jacob Simlund. 

Första dagen på kursen var teoretisk där Jacob och resten av deltagarna fick lära sig generellt vad artroskopi är. Sedan gick man igenom knäartroskopi, hur man går till väga och vad vissa fallgropar skulle tänkas vara för att sedan dyka ner i höftartroskopi. Dag två var en praktisk dag som startade med en livesänd korsbandsoperation där deltagarna kan ställa frågor direkt till den som opererar. Eftermiddagen spenderades med olika typer av praktiska övningar på knän där man fick sy både menisker och korsband. Dag tre fokuserade man på axlar och dag fyra fick man följa ytterligare en live operation som följdes av praktiska moment med axelartroskopier.  

Capio Artro Clinic är kända för att göra flest korsband i Sverige 

Det kanske inte är så konstigt att kursen är så pass attraktiv då den hålls av Capio Artro Clinic som har ett stort forskningsengagemang inom idrottsskador. Man tror även att det är mun-till-mun-marknadsföring som har spelat stor roll, då deltagare som har gått kursen är väldigt nöjda och där ortopeder på olika kliniker runt om i Sverige har rekommenderat kursen till sina ST-läkare. Även Jacob är väldigt nöjd efter fyra lärorika dagar, som han tycker är bra att ha i ryggen i sitt dagliga arbete.  

Vi har ju inte så mycket artroskopi på Capio S:t Görans Sjukhus. Vi gör inte så många avancerade saker, men ska alltid kunna rycka in när axel- och knäskador kommer in på akuten. Det är bra att ha det här i ryggen när det väl gäller, avslutar Jacob Simlund.   

 

Mer om Artroskopikursen 

Kursen ges ut v.4 och v.46 varje år.

Presskontakt

Amanda Hallesjö

Kommunikatör

press@capio.com
Amanda Hallesjö

Följ Capio i sociala medier