Capio
Capio
Capio
Bo Andersén i Nyhetsmorgon
Vår ögondoktor, Bo Andersén, medverkade i Nyhetsmorgon

Ögondoktorn berättar – därför ökar inte närsyntheten bland svenska barn lika mycket

4 mars 2024

Svenska barn går på förskola och är utomhus minst två timmar per dag, något som tros motverka närsynthet. Idag gästade vår ögondoktor Bo Andersén, ögonläkare på Capio Ögon, Nyhetsmorgon och pratade om teorin som syftar till att närsynthet inte ökar hos svenska barn lika mycket och gick även igenom vad de vanligaste synfelen hos barn är.

TV 4 Nyhetsmorgon

Här kan du ta del av tittarnas frågor till Bo Andersén i Nyhetsmorgon.

Närsyntheten hos barn i Storbritannien har ökat under en tjugoårsperiod från 30 % till 50 %. Ökningen är dock inte lika stor hos svenska barn och teorin kring detta tror man är svenska förskolor som hjälper till att bromsa upp utvecklingen.  

– Man har sett i studier att om man tillbringar minst 2 timmar utomhus varje dag så kan man bromsa upp närsynthetsutvecklingen. Samma gäller om man följer rådet 20-20-20 regeln som innebär att man kan sitta med närarbete i 20 minuter och sedan, i minst 20 sekunder, titta 20 meter bort. Det har en avslappnande inverkan på hela muskulaturen i ögonen, säger Bo.  

När barnen går i förskolan stimuleras helt enkelt dem här sakerna och är en viktig del i att motverka närsynthetsutvecklingen. Dessutom har barnläkarföreningen nyligen kommit ut med råd om att man inte bör låta barn under två år ha skärmtid överhuvudtaget. Barn mellan 2–5 år kan ha en timmes skärmtid om dagen, men då ska man komma ihåg att man inte ska ha på saker som barn älskar att se.  

– Det ska vara kvalitetsbild och barnläkarföreningen avråder från att titta på animerade bilder och snabba klipp. Detta är något alla barn älskar att titta på vilket gör att det här rådet såklart kan vara svårt att följa, fortsätter Bo. 

Vad ska man göra om man upptäcker att ens barn är närsynta? 

Alla behandlingar syftar till att minska ögats tillväxt eftersom hos närsynta barn blir ögontillväxten längre än vad den borde vara. Det är ingen fara att ha ett måttligt närsynt barn men om vi pratar om något som heter grav närsynthet, eller grav myopi, så handlar det i glasögonmått någon som har en styrka på sina glasögon på 6–6. Detta är något som man verkligen vill fånga upp.  

– Om man är kraftigt närsynt så löper man större risk i framtiden att få större komplikationer. Det är i första hand näthinneavlossning, sjukliga membranbildningar på näthinnan och även ökad risk för grön starrglaukom och utvecklingen av grå starr. Därför är det viktigt att undvika barnmyopi, avslutar Bo.  

Exempel på behandling:  

  • Atropindroppar 0.01-0.05% varje kväll (ordination). 
  • Myopiglasögon eller myopi-kontaktlinser vaken tid. 
  • Orto-K-linser nattetid.  

 

TV 4 Nyhetsmorgon

Här kan du ta del av tittarnas frågor till Bo Andersén i Nyhetsmorgon.

Presskontakt

Amanda Hallesjö

Kommunikatör

press@capio.com
Amanda Hallesjö

Följ Capio i sociala medier