Capio
Capio
Medarbetare som opererar

Capio Skin erbjuder unik kirurgi för basalcellscancer

2 april 2024

Mohs kirurgi är en speciell kirurgi som används vid aggressiv basalcellscancer i ansiktet. Kirurgin säkerställer till 100 % att all cancer tas bort, samtidigt som så lite frisk vävnad som möjligt försvinner. Den har använts i flera år men bara på tre ställen i Sverige. Nu börjar den användas för första gången på en privat klinik – på Capio Skin vid Carlanderska i Göteborg.

Capio Skin

Här kan du läsa mer och boka en tid hos hudkliniken Capio Skin.

Basalcellscancer är den vanligaste formen av hudcancer i Sverige och i världen. Tack och lov är det ingen dödlig cancer eftersom den inte sprider sig i kroppen. Men när den sitter i ansiktet och växer på ett mer aggressivt sätt eller på ett svåravgränsat sätt, är den svår att bota med vanlig kirurgi. Det är just i dessa fall som man med fördel använder Mohs kirurgi.

För denna typ av aggressiv cancer i ansiktet är risken att man inte får bort hela tumören cirka 20–55 % beroende på exakt lokalisation, men med Mohs kirurgi så garanterar vi att vi får bort hela tumören, vid 100 % av fallen. Metoden är dessutom också vävnadsbesparande, det vill säga att vi tar bort så lite frisk vävnad som möjligt under operationen. Ytterligare en fördel är att risken för återfall är betydligt lägre jämfört med vanlig kirurgi, berättar John Paoli, professor och överläkare i dermatologi och venereologi på Capio Skin.

Idag används Mohs kirurgi på tre offentliga sjukhus i Sverige; Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Skånes universitetssjukhus i Lund och Karolinska Universitetssjukhuset, men tyvärr är det brist på resurser för Mohs kirurgi, vilket medför långa väntetider till operation. Från den 4 april är Capio Skin den första privata kliniken som kommer att erbjuda Mohs kirurgi.

Eftersom det är brist på resurser för Mohs kirurgi och det endast erbjuds på tre ställen i Sverige är vi på Capio Skin stolta över att vara den första privata kliniken som kommer att erbjuda denna behandling, säger John Paoli.

Så går Mohs kirurgin till

Själva tekniken innebär att man först skär bort den synliga tumören med så lite marginal som möjligt, ungefär som en skål. Man markerar vävnaden som en klocka, plattar till skålen och fryser ner den för att sedan kunna snitta och färga vävnaden för omedelbar analys. Kirurgen bekräftar därefter i mikroskopet om all tumör är borta eller om rester finns kvar.

Om det finns någon del kvar kan man i mikroskopet kartlägga exakt var resterna sitter och då tas patienten tillbaka in i operationssalen och vi tar bort en liten del till. Proceduren upprepas under dagen tills kirurgen kan bekräfta att all cancer är borta. Vid vanlig kirurgi tar man i stället bort tumören med större marginal och utan mikroskopisk kontroll. Vävnaden skickas på analys på annat labb, vilket kan ta 5–6 veckor. Såret har då sytts ihop och om man inte fått bort all cancer måste patienten opereras igen. Det slutar ibland med många misslyckade operationer och att man ångrar att man inte erbjöd Mohs kirurgi från början, berättar John Paoli.

Kortare väntetid till operation hos Capio Skin

Capio Skin räknar med att till en början genomföra 50–100 operationer per år, men är övertygade om att siffran kommer att växa med tiden. Man kan komma direkt till Capio Skin som privatbetalande patient eller via sitt försäkringsbolag och du behöver ingen remiss.

Antingen kommer du till oss via din sjukvårdsförsäkring eller som privatbetalande patient. Vi tar också emot remisser från andra privata vårdgivare, från hela Sverige. Jämfört med offentlig vård kortas väntetiden hos oss med upp till 8–10 månader, säger John Paoli.

Mohs kirurgi uppfanns av en amerikansk kirurg, Frederic E. Mohs, på 1930-talet. Tekniken utvecklades och förfinades och började användas i Europa på 1980-talet. John Paolis mentor, Bo Stenquist, var först i Norden med att använda kirurgin på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg 1983.

Jag började genomföra Mohs kirurgi redan 2004, så för mig är det 20-årsjubileum i år. Det är det bästa alternativet vid svårbehandlad basalcellscancer i ansiktet där man vill få det bästa funktionella resultatet med så liten kosmetisk påverkan som möjligt. Med denna teknik ser vi till att första behandlingen blir den sista, avslutar John Paoli.

Capio Skin

Här kan du läsa mer och boka en tid hos hudkliniken Capio Skin.

Presskontakt

Helena Kryssman

Kommunikatör

press@capio.com
Helena Kryssman

Följ Capio i sociala medier

Fler nyheter