Capio
Capio
Capio

Polycystiskt ovarialsyndrom – PCOS

PCOS är en förkortning för polycystiskt ovarialsyndrom och orsakas av en obalans av hormoner från äggstockarna. Du kan ha PCOS utan några besvär, men du kan uppleva symptom som oregelbunden eller utebliven mens, ökad hårväxt på kroppen och svårt att bli gravid. Det finns hjälp att få om du upplever symptom.  

Vad är PCOS? 

PCOS är vanligt, särskilt om du har flera i släkten som har det. PCOS beror på att äggstockarna tillverkar för mycket av könshormonet testosteron. För mycket testosteron gör att äggen inte utvecklas tillräckligt mycket för att det ska kunna bli en ägglossning. Äggblåsor som inte har mognat färdigt kan då bli kvar i äggstockarna och hos en del personer är en eller båda äggstockarna fyllda av många små äggblåsor. Sådana äggstockar kallas för polycystiska ovarier. 

Om du har PCOS kan mensen vara oregelbunden eller helt utebli men detta beror alltså inte på att det inte finns några ägg, utan på att de inte mognar tillräckligt för att det ska bli ägglossning. 

Symptom

Du kan ha PCOS utan att ha några uppenbara symptom. Men du kan även uppleva en eller flera av följande symptom: 

  • Du har sällan eller aldrig mens
  • Du har ökad behåring på kroppen, till exempel i ansiktet, på bröstet, magen och låren
  • Du har finnar
  • Du går lätt upp i vikt 
  • Du har svårt att bli gravid 
  • Du kan känna dig nedstämd och håglös
  • Du har minskad sexlust 

När och var ska jag söka vård? 

Kontakta en gynekologisk mottagning eller vårdcentral om du upplever något av följande besvär:

  • Du har mens färre än fyra gånger per år
  • Du upplever att du får mer hår på kroppen än tidigare
  • Du har svårt att bli gravid 

Du hittar din närmsta vårdcentral här.

Vad kan jag göra själv?

Vid övervikt är regelbunden fysisk aktivitet och viktnedgång viktigt för att förbättra alla PCOS- symptom. Det kan ibland räcka med att bara gå ner några kilo för att ägglossningen ska komma i gång igen. Även om du inte har övervikt kan regelbunden fysisk aktivitet förbättra symptom.

Eftersom testosteronet gör att du får större aptit på snabba kolhydrater som socker, bröd, pasta och ris kan det vara svårt att gå ner i vikt för många med PCOS. Å andra sidan gör testosteronet att det går snabbt att bygga upp både kondition och muskler. 

Om du har svårt att gå ner i vikt finns hjälp att få. Du kan till exempel kontakta en dietist som lägger upp ett program och kostschema. Kontakta vårdcentralen för hjälp och råd.

Behandling

Vilken behandling du får beror på vilka symptom du har besvär med. Oftast får du läkemedel för att minska mängden testosteron i kroppen för att få färre symptom. Testosteron påverkar humöret, därför kan behandlingar som går ut på att minska mängden testosteron göra att du lättar blir nedstämd, håglös och får minskad sexlust. Prata med din läkare om du får biverkningar av din behandling. 

Att ha mens minst var tredje månad minskar risken för livmodercancer. Om du har mens glesare än så är det bra att ta läkemedel med gestagen för att få hjälp att få i gång mensen. Det finns tabletter med gestagen som du tar tio till tolv dagar varje månad som gör att mensen blir regelbunden. Tabletterna skyddar inte mot graviditet.  

Du kan även använda kombinerade p-piller, p-ring eller p-plåster för att mensen ska bli regelbunden, men då får du ingen ägglossning och kan inte bli gravid. Kombinerade p-piller med östrogen och gestagen kan även hjälpa om du har problem med ökad kroppsbehåring och finnar. 

Läkemedel för att bli gravid

Om du har PCOS är det oftast lätt att få i gång ägglossningen. Vanligen får du börja med läkemedel i tablettform.  
Läkemedel som innehåller det verksamma ämnet letrozol får hypofysen att producera mer av hypofyshormoner som leder till ägglossning. Du tar en tablett varje dag i fem dagar och sedan kommer ofta ägglossning fem till tio dagar senare.  

Ibland får du ta det verksamma ämnet metformin under några månader innan du börjar med läkemedel med letrozol. Metformin är egentligen ett diabetesläkemedel som ökar insulinkänsligheten och det kan hjälpa för att få ägglossningen att komma i gång.  

Även hormonsprutor kan du få eller genomgå en provrörsbefruktning (IVF).

Bli gravid med IVF

Om du har svårt att bli gravid kan du kontakta en gynekolog för hjälp med IVF, provrörsbefruktning. Du som har PCOS har lättare än andra att bli gravid med hjälp av IVF. Den som har PCOS har också fler ägg än andra, vilket innebär att det ofta är möjligt att få barn högre upp i åldern. Du kommer vanligen in i klimakteriet något senare om du har PCOS.