Capio
Capio
Capio

Akne

Akne beror på att talgkörtlar i huden blivit inflammerade. Det förekommer i alla åldrar men det är vanligast i tonåren. Akne beror inte på dålig hygien. Det går att bli av med akne men ibland kan det ta lite tid, det gäller att ha tålamod. Är besvären svåra finns det behandling att få. 

Sök vård online

Få rådgivning och hjälp 7-22 alla dagar.

Vad är akne? 

Akne, som ofta kallas finnar, är utslag som uppstår när talgkörtlarna blir inflammerade. Personer i alla åldrar kan få akne men det är som vanligast i tonåren. I puberteten går både killar och tjejer genom stora hormonella förändringar vilket gör att det bildas mer talg i talgkörtlarna än vad som behövs. Samtidigt blir talgkörtlarnas utförselgångar trängre och produktionen av bakterien propionibacterium acne ökar. Detta kan täppa till och leda till att små inflammationer skapas i huden.

Akne är både vanligt och ofarligt. Trots det så kan det kännas jobbigt och därför kan det vara skönt att veta att det går att bli av med akne, även om det kan ta lite tid. På Capio Go kan du få hjälp med akne. 

Symptom 

Det är vanligast att få akne i ansikte, på panna, bröst, rygg och axlar eftersom det är där det finns mest talgkörtlar. Men man kan även få akne på hakan, i hårbotten och på kinderna.  

Akne kan ge: 

 • Vita pormaskar. Ser ut som små bulor på huden och uppstår när hårsäckens vägg täcks igen inuti talgkörteln.
 • Svarta pormaskar. Ser ut som små mörka prickar och beror inte på att hårsäckens vägg täppts till utan uppstår när talg och bakterier i talgkörteln kommer i kontakt med luft. 
 • Röda eller gula upphöjda blemmor och varblåsor, böldliknande utslag och vätskefyllda knölar. Om en inflammation uppstår i talgkörtlarna eller hårsäckarna kan det bildas blemmor, böldliknande utslag och varblåsor på huden. Dessa kan variera både i antal och storlek. Vid svår akne kan även vätskefyllda knölar under huden uppstå. 

Eftersom akne kan skifta i utseende och mängd, och eftersom man kan ha flera olika besvär samtidigt kan det vara svårt att tydligt avgränsa och dela in akne i olika typer. Ett sätt kan vara att dela in aknen i tre huvudgrupper: 

 • Mild akne – ger vita och/eller svarta pormaskar. 
 • Medelsvår akne – ger pormaskar och några enstaka gula eller röda upphöjda blemmor och varblåsor. 
 • Svår akne – ger rikligt med pormaskar, böldliknande utslag, flera stora varbildningar och varblåsor.

Behandling av akne 

Ett bra första steg för att på egen hand behandla akne kan vara att testa att tvätta ansiktet med aknelösning eller aknegel. Om det inte hjälper finns det receptfria läkemedel på apoteket som du kan testa.  

Om de receptfria läkemedlen inte hjälper eller om du har svår akne finns det också receptbelagd medicin, både i form av tabletter och krämer. Det är vanligt att du får testa dig fram för att hitta rätt behandling för just dig. 

Egenvård – vad kan jag göra själv? 

Det finns en del du kan göra själv för att minska dina besvär men tyvärr kan du inte hindra akne från att bildas eftersom både hormoner, hudtyp och ärftlighet spelar in.  

Tvätta dig inte för ofta 
Eftersom akne inte har någonting med oren hud att göra hjälper det inte att tvätta sig extra mycket. Det kan faktiskt göra mer skada än nytta. Det räcker att tvätta en eller två gånger om dagen. Använd gärna en mild oparfymerad tvål eller ansiktstvätt för fet och aknebenägen hy. Produkter som innehåller salicylsyra kan vara bra att badda på huden eftersom ämnet motverkar att talgkörtlarna täpps till lika lätt. 

Undvik feta krämer 
Oljor och feta krämer täpper till talgkörtlarna och kan därför förvärra aknen. Om huden upplevs som torr kan du testa att använda en fettfri gel istället. 

Kläm inte 
Även om det kan kännas frestande att klämma sina finnar framför badrumsspegeln så ska du inte göra det. Det kan skada talgkörteln och förvärra inflammationen. Du bör inte heller sticka eller skära i en böld eftersom det ökar risken att få ärr.  

Var försiktig i solen 
Många upplever att aknen tillfälligt blir bättre under sommaren eftersom solen minskar inflammationen i huden. Undvik att använda för feta solkrämer och sola inte för länge eftersom svetten och solkrämen kan förvärra aknen. Om du har ärr efter din akne bör du vara extra försiktig i solen eftersom de är känsliga och riskerar att ta längre tid att blekna om du solar för mycket.  

Undvik mat som försämrar aknen 
Upplever du att en viss typ av mat triggar igång din akne? Undvik då att äta den. 

Var försiktig med smink 
Smink gör huden mer irriterad och det kan därför vara en god idé att undvika smink även om det kan kännas frestande att sminka över sina blemmor. Testa istället att täcka över aknen med speciella täckstift som säljs på apotek. 

När och var ska jag söka vård? 

Sök vård om du:

 • Har mycket akne
 • Har stora knölar som ömmar
 • Får ärr av aknen
 • Känner att du mår dåligt av din akne
 • Har testat receptfria läkemedel i mer än sex veckor utan att ha blivit bättre. 

Sök vård online

Få rådgivning och hjälp 7-22 alla dagar.

Vi hjälper dig