Capio
Capio
Capio

Pilonidalcysta – ofarlig varfylld böld i ryggslutet

En pilonidalcysta är en varfylld böld som sitter mitt i ryggslutet, precis där skinkorna delar sig. Pilonidalcystan är ofarlig, ofta liten och knappt märkbar, men det kan också hända att den blir infekterad och gör ont. Då kan varet behöva tömmas ut, och om besvären återkommer kan man välja att operera bort pilonidalcystan en gång för alla.

Ordet "pilonidal" kommer från en sammansättning av två latinska ord: "pilus" som betyder hår, och "nidus" som betyder bo. En pilonoidal cysta är en cysta med hår i. Åkomman kallas även "pilonidalsinus" och "sakralcysta".

Det är lite oklart hur pilonidalcystan uppstår. Förmodligen rör det sig om att ett hårstrå har tryckts tillbaka in i sin hårsäck, med en inflammation i hårsäcken som följd. Området kan svullna och kännas ömt. Ibland kan den inflammerade hårsäcken brista, och då bildas det en kanal under huden som kallas fistel. Hårsäcken kan även läcka vätska till hudens utsida.

Med tiden kan det bildas fler fistelgångar under huden. Om bakterier tar sig in kan fistelgången bli infekterad och en varböld uppstår. Inflammationer och bölder kan komma och gå utan att man själv är aktiv i uppkomsten.

Symptom på pilonidalcysta

Ofta märks cystan bara genom en lätt rodnad i huden. Den kan också vätska sig, och det kan flyta ut lite var i området. Om bölden blir infekterad kan den bli öm och svullen. Det är fullt möjligt att besvären kommer och går över tid.

Orsaker till pilonidalcysta

Uppkomsten av pilonidalcystor tros hänga ihop med att hormonerna i puberteten påverkar hårväxten och produktionen av talg i huden. En annan orsak till hårsäcksinflammationen kan vara ett långvarigt tryck mot huden i området, till exempel om du har ett arbete där du sitter stilla mycket. Yrkeschaufförer som sitter ned med ett tryck mot ryggslutet under långa perioder drabbas oftare än andra. De flesta pilonidalcystor drabbar personer mellan 15 och 30 års ålder. Män drabbas oftare än kvinnor.

Behandling av pilonidalcysta

Pilonidalcystan är alltså inte farlig, men den kan orsaka vissa besvär. För att undvika pilonidalcystor, eller lindra effekten av dem, kan det vara bra att raka bort håret i området där pilonidalcystan sitter, och hålla ordentligt rent. Om bölden gör ont kan vi tömma den på var och minska trycket. Vi skär ett snitt i bölden och låter vätskan rinna ut. Före ingreppet ges lokalbedövning.

Om besvären med pilonidalcystan är återkommande kan du behöva opereras. Operationen görs som regel när du för tillfället inte har någon inflammation. Under operationen är du sövd eller får ryggbedövning. Det tar ungefär en månad efter operationen innan såret har läkt. Det kan göra ont och kännas stramt i ett par veckor, och det kan vara svårt att sitta.

Varfyllda bölder – kort sammanfattning

Var, eller pus, är ett gult sekret som kroppen bildar vid infektioner. Var består till största delen av vita blodkroppar som har absorberat främmande organismer.

Små varfyllda blåsor eller knottror kallas pustler. Follikuliter är små ytliga infektioner som uppstår i igensatta hårsäckar (folliklar). Furunkler är infektioner som går djupare i hårsäcken, och en sammansmältning av flera furunklar kallas karbunkel.

Infektionen i hårsäcken kan leda till att en större varböld bildas. Ett annat namn på varböld är abscess. Varbölder kan även uppstå i samband med infekterade aterom (talgknöl eller talgkörtelcysta) eller lipom (fettknöl).

Relaterade diagnoser

Vi hjälper dig