Misstänker du att du lider av allergi? Hos oss kan du få hjälp med undersökning och diagnos, läkemedel samt rådgivning.
- Capio Sverige
- ...
- Hitta mottagning
- Primärvård
- Vårdcentraler
Capio Vårdcentral Vasastaden
Capio Vårdcentral Vasastaden
Välkommen till din vårdcentral i Linköping. Vi erbjuder dig ett brett vårdutbud, digitalt när det är möjligt och fysiskt när det behövs.
Hur kan vi hjälpa dig?
Ring oss
Välkommen att ringa oss för rådgivning, tidsbokning, återbud och receptförnyelse.
Digitalt vårdbesök
Få rådgivning och hjälp direkt via vår chatt. Du når oss kl. 7.00-22.00 alla dagar, vi svarar inom 15 minuter.
Adress & öppettider
Undrar du när och var du kan besöka oss? Hoppa till vår kontaktsektion via länken nedan. Just nu tar vi endast emot bokade besök.
Vårt utbud
Om du under längre tid har upplevt problem med minnet kan det vara bra att genomgå en demensutredning för att ta reda på vad det beror på. Utöver utredningen kan vi bistå med information om olika typer av behandlingar, samt läkemedel vid behov.
Du som har diabetes och är patient hos oss blir kallad till besök hos diabetessköterska och läkare. Här tar vi hand om dig genom regelbundna kontroller av dina värden och samtal om hur du mår.
Teamarbete på Capio Vårdcentral Vasastaden
Vi på Capio Vårdcentral Vasastaden arbetar i team för att ta hand om dig med diabetes på bästa sätt. Diabetesteamet träffas regelbundet och planerar verksamheten. Vi arbetar tillsammans för att hjälpa enskilda patienter utifrån våra olika kompetenser och erfarenheter.
Alla läkare på Capio Vårdcentral Vasastaden har genomgått diabetesutbildning och arbetar med årliga diabetesbesök. Vår diabetesansvariga läkare Elsa Dahlén har dessutom forskat om riskfaktorer för hjärtkärlsjukdom vid diabetes och är ledamot i Östergötlands diabetesråd.
Diabetesutbildning hos vår dietist
Alla patienter som har fått diagnosen diabetes eller förstadium till diabetes bokas in till en utbildning hos vår dietist. Under utbildningen får du information om kost vid diabetes. Det finns inga matlistor över vad man får respektive inte får äta. Det är mängden mat och struktur på livsmedlet som är av betydelse. Andra viktiga aspekter är hur maten fördelas över dagen och hur fysiskt aktiv man är. Detta får du fördjupade kunskaper om under diabetesutbildningen.
Fotterapeuten undersöker dina fötter
Alla patienter som har fått diagnosen diabetes kallas också till ett första besök hos vår fotterapeut. Eftersom du som har diabetes har en ökad risk att drabbas av nervpåverkan och fotsår är det viktigt att göra en undersökning av fötterna. Besöket är också viktigt för att du ska få den information du behöver för att själv ta hand om dina fötter på bästa sätt.
Du som har en konstaterad nerv- och/eller kärlskada följs regelbundet av fotterapeuten enligt nationella riktlinjer. Övriga rekommenderas sköta om sina fötter på egen hand alternativt anlita privat medicinsk fotvård.
Telefontid (via växelnummer):
Måndag-fredag kl. 8.00-8.45
Det finns många olika riskfaktorer eller diagnoser som på något sätt är kopplade till vad du äter och dricker. Hos en dietist kan du få hjälp med olika typer av besvär som rör kost.
Temasida: Övervikt och obesitas
Temasida: Ätstörningar
Temasida: Psykisk hälsa
Gruppsamtal
Vid vissa besvär erbjuder vi även behandling genom gruppsamtal. Under gruppsamtalen pratar vi kring de problem som är gemensamma för gruppen – exempelvis övervikt. Vi diskuterar också tankemönster, stress och livsregler. I vissa grupper får du hemuppgifter. Antal träffar varierar beroende på grupp. Ring mottagningen och fråga om du är nyfiken på en grupp, så berättar vi mer.
Vi erbjuder följande grupper:
- Kognitiva viktgrupper
- Diabetesgrupper (för dig med sjukdom och i förstadiet)
- Grupper för förhöjda kolesterolvärden/höga blodfetter
- Grupper för IBS och magbesvär (här utgår vi från kostbehandlingen FODMAP)
- Barngrupper på öppna förskolan (i samråd med tandhygienist)
Övrig information
Vi hjälper både vuxna och barn. Tolk finns att tillgå vid behov, men måste bokas i förväg.
Fotsjukvård riktar sig bland annat till dig som har diabetes och problem med fötterna, dig som har cirkulationsrubbningar som orsakar sår, eller dig som har reumatiska, ortopediska eller neurologiska problem.
Vi kan hjälpa dig med olika typer av hudbesvär, såsom irriterad hud, akne, utslag, klåda och psoriasis.
Prickmottagning
Många använder begreppet födelsemärken om alla brunaktiga förändringar i huden. De vanligaste är pigmentförändringar och det är normalt att få fler ju äldre man blir.
Födelsemärken kan se olika ut och flertalet är helt ofarliga. Ett fåtal kan dock förändras till elakartade tumörer, där malignt melanom är den mest kända formen, som också ökat i antal på senare år. Födelsemärken som växer, kliar, ändrar form eller färg kontrolleras på vår prickmottagning.
I de flesta fall kan en läkare snabbt och enkelt avgöra om märket är elakartat. Vid tveksamheter tas märket bort och undersöks med mikroskop för att säkerställa att det inte är farligt.
Du behöver vara listad hos oss för att boka en tid på prickmottagningen.
Det som ingår:
- Kontroll av blodsocker, blodfetter/kolesterol, blodvärde
- Besök hos sjuksköterska med samtal om livsstilsfaktorer. Formulär fylls i inför besöket.
- Synkontroll
- Blodtryck
- Vikt, längd, midjemått
Pris
Hälsokontroll hos sjuksköterska: 1 500 kr
Hos oss kan du som har högt blodtryck (hypertoni) få hjälp med blodtrycksmedicin och mätning av ditt blodtryck. Vi kan också erbjuda information och råd om hur du själv kan påverka ditt blodtryck genom att förändra din livsstil.
En infektion innebär att din kropp utsätts för angrepp av smittämnen som exempelvis bakterier, virus eller svamp. Kroppens reaktion på en infektion är vanligtvis en inflammation. Om du inte märkt någon förbättring på en vecka eller om dina symptom blir värre är det aktuellt att söka vård.
Upplever du problem med urin- och/eller avföringsinkontinens är du välkommen att boka en tid hos oss för råd, hjälp och stöd.
Hos oss kan du få hjälp med olika intyg. Exempelvis för sjukskrivning, vård av barn, färdtjänst eller inställd resa på grund av sjukdom. Vissa intyg är avgiftsbelagda. Kontakta oss gärna för mer information.
När en sjuksköterska eller läkare har ordinerat prover ska du besöka laboratoriet. Om du ska ta blodprover behöver vi veta om du använder blodförtunnande medicin. Kom gärna till mottagningen minst en kvart innan avtalad tid och glöm inte dina ID-handlingar.
Vi hjälper dig med injektioner och provtagning.
Om du behöver hjälp med omläggning och/eller spolning av venkateter så ber vi att du ringer oss för att boka en tid.
Det finns vissa mediciner som inte får tas innan provtagning, du kan även behöva vara fastande. Det är därmed inte säkert att du kan lämna dina prover på laboratoriet även om det är öppet. Om du har frågor kring vad som gäller just dina prover så är du välkommen att ringa oss. Alt. fråga din behandlare i samband med att proverna ordineras.
Öppettider lab:
Måndag till Torsdag 08.00-16.00. Fredag samt dag före helgdag 08.00-11.00.
Lunchstängt 12.00-13.00.
Prover till annan klinik än Vårdcentralen kan inte tas efter kl. 14.00. Detta pga transporttider och provernas hållbarhet.
Vi kan bland annat hjälpa dig som upplever nedstämdhet, sömnproblem, stress, panik, oro, utmattning, likgiltighet, sorg eller koncentrationssvårigheter. Våra psykosociala resurser arbetar självständigt men alltid i nära samarbete med våra läkare.
Om du har skurit dig så illa att plåster inte räcker, eller har ett sår som är djupt eller inte vill läka är det viktigt att du besöker oss. Likaså om du upplever rodnad, svullnad, värmeökning och smärta i sårområdet.
Hos oss kan du bland annat få hjälp med information om tobak och beroende, motiverande samtal och metoder för att förändra dina tobaksvanor.
Hos oss kan du få hjälp med samtal och rådgivning vid sexuell ohälsa.
Vi kan bland annat hjälpa dig vid:
- Problem med potens
- Tidig eller utebliven utlösning
- Torra slemhinnor
- Minskad lust
- Smärta vid samlag
- Sex efter olika typer av operationer
- Sexuellt trauma
Är du intresserad av hjälp och stöd är du välkommen att höra av dig!
Telefontid (via växelnummer):
Onsdagar 8.00-12.00
Syftet med att träffa en rehabkoordinator är att underlätta din rehabilitering för att du ska återfå din arbetsförmåga efter skada eller sjukdom. Rehabkoordinatorn kan hjälpa dig med:
- Att identifiera dina rehabiliteringsbehov.
- Rådgivning för egenvård eller andra insatser/behandling.
- Att i samarbete med dig och vården komma fram till en plan för din rehabilitering.
- Att samordna kontakter med din arbetsgivare eller olika myndigheter, t.ex. Försäkringskassan eller Arbetsförmedlingen.
Kostnadsfritt och remissfritt
Ditt besök hos rehabkoordinatorn är kostnadsfritt. Du behöver ingen remiss från läkare eller annan medicinsk kompetens. Välkommen!
Besvär från muskler och leder kan upplevas på många olika sätt. Det kan vara smärta eller värk som uppstått plötsligt eller kommit smygande. Det kan vara en ständig molande värk, en smärta som uppkommer vid vissa rörelser eller en mer diffus smärta. Ibland gör det inte ont utan känns som en domnande eller stickande känsla. För de allra flesta besvär som rör muskler och leder är det bra att träffa en sjukgymnast/fysioterapeut.
Fysioterapeut - Jan Brandinger
Våra samarbetspartners
Vi samarbetar med sjukgymnaster/fysioterapeuter och arbetsterapeuter från sjukgymnastmottagningarna Rörelse och hälsa och Rehab Support.
Rörelse och hälsa samverkar med vårdcentralerna och kommunerna i centrala länsdelen samt med Linköpings universitet och klinikerna på Universitetssjukhuset i Linköping.
Adress: Brigadgatan 20, 581 85 Linköping
010-105 97 01
Rehab Support har avtal med landstinget i Östergötland och tar emot patienter från hela Linköping.
Adress: Westmansgatan 47, 582 16 Linköping
010-103 54 44
Du behöver ingen remiss för att söka dig till sjukgymnasterna eller arbetsterapeuterna hos Rörelse och Hälsa eller Rehab Support.
Bokning av vaccination hänvisas till Vaccinationsklinik.
Låt oss ta hand om dig
När du listar dig väljer du vilken vårdgivare du vill vara ansluten till. Att göra ett aktivt val innebär en ökad trygghet och kontinuitet för dig som patient.
Vår personal
Olof Tegsjö
Verksamhetschef
John Sandin
ST- läkare
Linda Gylsesjö
Sjuksköterska
Margaretha Witterdal
Fotterapeut
Sara Wiberg
Undersköterska
Viktoria Sparv
Bitr Verksamhetschef
Constance Lövefors
Vårdadministratör
Emelie Rehn
Receptionist
Karolina Nandin
Receptionist
Emelie Persson
Vårdadministratör
Carin Davidsson
Undersköterska
Hanna Berger
Sjuksköterska
Göran Svedlund
Bitr Verksamhetschef
Amal Mohamed Aden
Undersköterska
Sofie Nilsson
Sjuksköterska
Jonas Lindeberg
ST- läkare
Agnes Josefsson
Specialistläkare
Fredrik Munir Ehrlington
Specialistläkare
Trifa Ibrahim Dogan
ST- läkare
Carina Forsman
Vårdadministratör
Helene Nyberg
Distriktssköterska
Helene Berglund
Sjuksköterska
Tove Vikinge
Sjuksköterska
Madelene Nilsson
Vårdadministratör
Natalie Strandqvist
Vårdadministratör
Theresé Werner Hed
Psykolog
Sara Furingsten
Psykolog
Hanna Wikingsson
Läkare
Bea Ax Ring
Sjuksköterska
Johanna Fredriksson
Sjuksköterska
Under samma tak
Barnavårdscentral
Praktisk information
Välkommen att ringa oss för rådgivning, tidsbokning, återbud och receptförnyelse.
Nummer till oss:
Telefontider:
Måndag–fredag kl. 8–17
Avvikande telefontider:
Röda dagar är vårdcentralen stängd. Vid akuta besvär, kontakta 1177 alt. din akutmottagning.
Adress:
Nordengatan 47-49, 582 56 Linköping
Öppettider:
Måndag kl. 8.00-17.00
Tisdag kl. 8.00-17.00
Onsdag kl. 8.00-17.00
Torsdag kl. 8.00-17.00
Fredag kl. 8.00-17.00
Avvikande öppettider:
Röda dagar är vårdcentralen stängd. Vid akuta besvär, kontakta 1177 alt. din akutmottagning.
Även efter stängning når du oss via vår chatt. Om du är i behov av ett fysiskt besök är du välkommen att kontakta Jourcentralen Linköping. Läs mer om jourmottagningen här.
För sjukvårdsrådgivning ring 1177. Vid livshotande tillstånd ring 112.
Via 1177 e-tjänster kan du hos oss administrera delar av din vård. Du loggar enkelt in via Mobilt BankID eller e-legitimation. Här hittar du våra e-tjänster.
Undrar du vad ett besök kostar, hur digital vård funkar eller hur du tar del av din journal? Här har vi samlat svaren på de vanligaste frågorna vi får från våra patienter. Hittar du inte svaret på just din fråga? Hör av dig till oss! Alla frågor är välkomna – ingen fråga är för liten eller för stor.
Vi vill veta vad du tycker – vare sig det är ris eller ros eller om du vill komma med förslag till förbättring är vi tacksamma för att du hör av dig.
Om du har drabbats av en skada i vården vill vi veta det så snart som möjligt för att ställa till rätta, utreda och gå vidare med anmälan till försäkringsbolag och myndigheter om det behövs.
Kontakta personalen
I första hand bör du kontakta personalen eller ansvarig chef på den mottagning där du har fått vård och behandling. Du kan kontakta oss via våra tjänster på 1177.se, alternativt ringa eller skicka brev.
På sidan Synpunkter på vården hittar du mer information om Patientnämnden, försäkringsbolag och andra myndigheter som hjälper dig som patient om du behöver gå vidare i ett ärende.