Capio
Capio
Capio

Ont i höften

Det finns flera anledningar till varför du kan få ont i höften. Smärtan kan även sitta på olika ställen runt höften och ner mot låren, och ibland är det bara vissa rörelser som gör ont. Här kan du läsa mer om smärta och värk i höften, möjliga orsaker till smärtan, vilka symptom som kan uppkomma och vad du kan göra själv. 

Vad innebär ont i höften?

Höftleden är en stor led som tål stor belastning. Själva leden består av lårben som möter bäckenbenet. I ledytan är det brosk som gör att leden kan röras i en friktionsfri glidrörelse.  
 
Bland äldre personer är det vanligt att ha ont i höften, men även personer som tränar mycket kan få ont på grund av överbelastning. Även höftledsartros, en ledsjukdom som påverkar brosket i höften, kan vara en orsak till smärta. 
 
Om du råkat ut för en olycka eller ramlat, och känner av en smärta eller svullnad, ska du söka vård direkt eftersom det kan röra sig om en fraktur.

Varför får man ont i höften?

Ont i höften kan bero på en mängd olika orsaker. Här nedan går vi igenom ett par möjliga anledningar.

Överbelastning

Överbelastning i muskler och senor brukar ge sig till känna genom att det gör ont när du rör på dig eller belastar höften. Du kan även känna dig öm i själva muskel- eller senfästet.  

Lateral höftsmärta

Lateral höftsmärta är ett av de vanligaste smärttillstånden i höften. Det kännetecknas av smärta i mjukdelar och över benutskottet på höftens utsida. Vid lateral höftsmärta har du oftast ont vid belastning såsom gående och stående samt när du ligger på sidan. Även smärta när du går i trappor kan förekomma. Orsaken är oftast överbelastning, monotona rörelser eller trauma vilket kan ge smärta från muskulatur, senfäste eller slemsäck på utsidan av höften. Du kan även drabbas av lateral höftsmärta sekundärt till ryggbesvär eller höftledsartros. 
 
Lateral höftsmärta drabbar ofta kvinnor i övre medelåldern men även yngre personer och män. 
 
Operation av lateral höftsmärta är mycket ovanligt. Den främsta behandlingen vid tillståndet är ett anpassat rehabprogram som innefattar muskelaktiverande övningar, stretch och förändrad aktivitetsnivå.

Höftledsartros

Höftledsartros är en av de vanligaste ledsjukdomar och innebär att du får ont i området runt ljumsken. Vissa har även lateral smärta i säte och utsida lår, och ibland i knä. Brosket och ledytan förändras och förtunnas, vilket gör att du får sämre rörlighet i höften. Brosket är en vävnad som gör att skelettets ben kan glida mot varandra, vilket ger stadga och fördelar belastningen jämnt.  
 
Symptomen på höftledsartros kommer smygande och går ofta i skov, ibland under flera år.  De vanligaste symptomen är stelhet och ont i höften när du börjar röra på dig, men även när du går eller står. Du kan även ha ont i höften när du vilar.  
 
De flesta upplever att artrosbesvären håller sig på ungefär samma nivå, medan vissa blir mer och mer stela och får mer värk om artrosen fortsätter att utvecklas. Det blir svårare att gå naturligt, och så småningom kan du få ont också när du vilar och på natten. Du kan också få ont bak i ryggen eller runt knät och även ned i underbenet. 
Du kan behöva opereras med en ledprotes på grund av smärtan och den minskade rörligheten. Det är inte ovanligt att få artros i båda höfterna, men oftast dyker inte besvären upp samtidigt.  
 
Att ha ont kring höften och ljumsken behöver inte vara höftledsartros. Ibland kan smärta kring höften och i ljumsken bero på irriterade muskelfästen. Värk i ljumsken och ned i benet kan till exempel också komma från ländryggen eller från magen.

Behandling

En muskelinflammation i höften kan behandlas med receptfria läkemedel som minskar svullnaden och lindrar smärtan. Om smärtan inte går över på en vecka bör du kontakta en fysioterapeut för att få råd om anpassad träning.  
 
Vid lättare höftledsartros kan fysioterapi hjälpa, eventuellt tillsammans med läkemedel. Om besvären är svåra, kan man behöva operera.

Vad kan jag göra själv?

Det finns flera saker du kan göra själv för att förebygga eller lindra höftsmärta. 
Om smärtan i höften beror på att du tränar hårt, kan du prova att ta det lugnt en period och se om det onda går över. Om du sitter mycket stilla på jobbet kan du prova att stå upp och jobba. Försiktig rörelse är också bra.  
 
Du kan också förebygga skador genom att värma upp ordentligt innan du ska träna eller spela match. Se till att ha bra skor med stötdämpning, eller inlägg om du behöver. 

När och var ska jag söka vård?

Om du har ett barn som börjar halta eller får ont i höften ska du alltid söka vård för att utreda orsaken. Om du som vuxen får ont i höften ska du söka hjälp om du känner igen dig i något av nedan:

  • Du får plötslig smärta i området kring höften i samband med träning
  • Du har en smärta i höften som inte vill gå över

Ta i första hand kontakt med din rehabmottagning eller vårdcentral för vidare bedömning. Kontakta en fysioterapeut eller vårdcentral om du misstänker att du har höftledsartros. 

Vi hjälper dig

Laddar enheter...
LegitScript approved