Capio
Capio

Smärta i svanskotan – coccygodyni

Svanskotan, eller egentligen svanskotorna, är den nedersta delen av ryggraden och består av fyra till fem kotor. Hos de flesta växer dessa ihop, helt eller delvis, omkring puberteten eller senare. Flera muskler och ledband har sina fästen på svanskotan. Svanskotesmärta, eller coccygodyni som det också kallas, definieras som smärta i svanskotan eller dess intilliggande vävnad. 

 

Varför får man smärta i svanskotan?

Orsaken till smärtan är oftast en fraktur eller skada på svanskotan, som kan vara orsakat av till exempel ett fall bakåt eller en svår förlossning. Smärta i svanskotan kan också bero på en missbildning i leden mellan svanskota och korsben. Smärta kan också uppstå vid långvarig belastning eller ändrad belastning i sittande. Ofta hittar man dock ingen orsak till smärtan.

Symptom

Symptomen är skärande och ihållande smärta när du sitter eller reser dig från sittande, men det kan också komma när du går eller böjer dig framåt. Besvären kan vara i flera månader, ibland år, innan de avtar. Smärtan förekommer i alla åldrar och är vanligast hos kvinnor.

Behandling

I första hand rekommenderas att svanskotan avlastas. Bästa avlastningen vid sittande är att använda en sittring. Arbeta gärna stående, om du har möjlighet till det, med hjälp av höj- och sänkbart skrivbord.

I vissa fall kan en blockad med kortison ge dämpade symptom. För patienter med långvarig smärta, i regel två år, där smärtan isolerat utgår från svanskotan, kan operation lindra besvären.

Operation

Operationen sker i narkos och svanskotan, eller delar av svanskotan, tas bort. 

Ett litet snitt läggs precis ovanför svanskotan. Benhinnan och bäckenbottenmuskulaturen på framsidan lossas försiktigt och hela svanskotan avlägsnas. Därefter sys sidorna mot varandra och huden sys ihop med ett stygn som försvinner av sig själv. Operationen görs polikliniskt, vilket innebär att du får åka hem samma dag. Jämfört med andra ryggoperationer har detta ingrepp en något ökad infektionsrisk, med hänsyn till området, men risken minskas genom förebyggande antibiotika i samband med operationen.

Granskad av:

Konstantinos Pazarlis, Läkare, specialist, Capio Spine Center Stockholm

Senast granskad:

2024-03-10

Vi hjälper dig