Capio
Capio
Capio

Vaxpropp i örat

En vaxpropp uppstår när öronvaxet får svårt att rinna ut och därför skapar som en propp i örat, eller närmre bestämt i hörselgången. Ofta kan du på egen hand få bort vaxproppen men ibland behövs behandling.

Vad är vaxpropp i örat? 

Öronvax bildas av körtlar i de yttre delarna av hörselgången och har som uppgift att hålla hörselgången ren. Vaxet i rinner långsamt ut ur örat och tar med sig skräp som fastnat på vägen. En vaxpropp i örat uppstår när det vax som bildas i örat av någon av nedanstående anledningar får svårt att rinna ut. Då kan det bildas en propp eller klump som täpper igen hörselgången. 

Det kan finnas olika orsaker till att vaxet får svårare att rinna ut. Det kan exempelvis bero på:

  • Att någonting sluter tätt i hörselgången, så som hörlurar, öronproppar eller hörapparater.   
  • Att du petat dig i örat med bomullspinnar eller med fingrarna. 
  • Att ditt vax är segare än normalt eller om det kommit in vatten i öronen.  

För att förebygga att en vaxpropp bildas är det viktigt att inte peta eller försöka ta bort öronvax i hörselgången, varken med fingrarna eller med bomullspinnar. Det kan skada örat, leda till att mer vax bildas och vill det sig illa orsaka en inflammation.  

Symptom på vaxpropp 

Om du har fått en vaxpropp i örat kan du uppleva att: 

  • Du hör sämre.  
  • Det känns som att du har lock för örat. 
  • Det gör ont och kliar i hörselgången i örat. 
  • Du får lock för örat efter att du har duschat eftersom vatten fastnar mellan vaxproppen och trumhinnan. 

Behandling av vaxpropp 

En vaxpropp i örat kan tas bort på olika sätt. Den kan till exempel spolas bort genom att en läkare eller sjuksköterska försiktigt spolar örat med ljummet vatten. Du får då först ta på dig ett plastförkläde så att du inte råkar bli blöt. Vattnet spolas in i örat och löser upp vaxproppen. Det kommer ofta ut lite vax i taget, men till slut brukar det komma ut som en klump. Vattnet och vaxet samlas upp i ett kärl som hålls vid örat under hela behandlingen och efteråt torkas örat försiktigt torrt.  

Vaxproppen kan också tas ut genom att läkaren för in ett smalt instrument eller en speciell öronsug i hörselgången. 

Egenvård – vad kan jag göra själv? 

Det finns olika saker du kan göra om du drabbats av vaxpropp.  

Återkommande vaxpropp 
Om du som vuxen vet med dig att du brukar få vaxproppar, kan du pröva att behandla själv med de receptfria alternativ som finns på apotek. Det finns bland annat örondroppar och öronsprej du kan testa. De mjukar upp och löser upp vaxproppen.

Sköljblåsa 
Ibland säljs vissa läkemedel i förpackningar med en gummiballong med pip som brukar kallas för sköljblåsa. Den kan användas för att skölja bort vaxet från örat. Var noga med att följa instruktionerna. 

Receptfria läkemedel får inte användas på barn. Om du misstänker att ditt barn har en vaxpropp är det bra om du vänder dig till din vårdcentral. 

När och var ska jag söka vård? 

Om du tror att du eller ditt barn har en vaxpropp så ska du ta kontakt med din vårdcentral eller Capio Go.  

Relaterade diagnoser

Vi hjälper dig

Laddar enheter...
LegitScript approved