Capio
Capio
Capio

Analfissur – spricka i ändtarmsöppningen

En analfissur är ett sår i form av en bristning i ändtarmsöppningens slemhinna. Såret märks genom att det gör ont när man bajsar, och det kan även komma lite blod. Såret läker oftast inom några veckor, och under tiden kan god hygien och en smärtstillande salva lindra besvären.

Symptom på analfissur

  • Det gör ont när du bajsar.
  • Det kommer blod när du bajsar (ljusrött).
  • Du kan känna en molande värk vid analöppningen en lång stund efter toalettbesöket.

Analfissurens orsaker och förebyggande

Den vanligaste orsaken till att man får en bristning i den anala slemhinnan är förstoppning, det vill säga hård avföring (eller "obstipation" på läkarspråk). När avföringen är hård tänjs slemhinnan ut mer än normalt när man bajsar vilket kan orsaka en bristning med ett öppet sår som följd.

Men en analfissur kan även orsakas av diarré, vilket kan verka motsägelsefullt. Andra orsaker till en sprickbildning vid ändtarmens öppning kan vara analsex eller en genomgången förlossning.

Många som lider av analfissur undviker att bajsa eftersom det gör ont. Det kan dock i sin tur leda till att man får en förstoppning, eller att den förstoppning som man redan lider av förlängs. Följ då hellre de råd för mjuk avföring som vi ger längre ner, så kan du minska ditt lidande och snabbare komma tillrätta med problemet.

Behandling av analfissur

Analfissuren brukar inte behöva behandlas av vården, utan läker av sig själv på ett par veckor upp till en månad. Du kan använda en milt bedövande salva för att lindra smärtan under tiden.

När man har ett sår vid analöppningen är god hygien däremot viktigare än vanligt. Såret kan bli inflammerat och orsaka en svullnad och på så sätt medföra mer besvär än som annars vore nödvändigt.

Det är även klokt att vidta de åtgärder man kan för att ha en mjuk och skonsam avföring under tiden som såret finns kvar – och även för att förebygga framtida sprickor. Läs vidare så går vi igenom hur man håller avföringen i gott skick.

Tips för att förebygga hård avföring – kost och motion

Den vanligaste orsaken till sprickor vid ändtarmsöppningen är hård avföring. Detta bör man alltså försöka undvika, både för att slippa råka ut för en analfissur och för att minska besvären när man väl har en.

En viktig faktor för att få avföring med bra konsistens är motionen. Kroppens rörelser hjälper tarmarna att bearbeta maten så att den inte blir för fast. Man bör därför också gå på toaletten regelbundet för att förhindra att avföringen torkar ut och hårdnar. Av samma anledning hjälper det också att dricka ordentligt med vatten under dagarna.

Därtill kommer att man bör äta en kost med mycket fibrer. Fibrer finns till exempel i bönor och ärtor, broccoli och blomkål, potatis och bröd av fullkorn eller ännu hellre helkorn.

Allmänt om blod i avföringen

Man kan ha blod i bajset av olika anledningar och det behöver inte vara så alarmerande som det först kan verka, även om det också kan finnas mer allvarliga orsaker.

Ett sätt att skilja på färskt blod som kommer från analöppningens närhet, och blod som kommer inifrån tarmsystemet och som har hunnit koagulera, är att det färska blodet är ljusrött medan det koagulerade blodet är mörkrött.

Ser du ljusrött blod på toalettpappret och det gör ont i analöppningen när du bajsar, kommer blodet alltså troligen från ett sår vid analöppningen. Blod i avföringen ska dock alltid undersökas av en läkare.

Vi hjälper dig