Capio
Capio
Capio

Fistlar och bölder vid ändtarmsöppningen

En anal böld, eller analabscess, är en ansamling av var i vävnaden kring ändtarmsöppningen. Ofta finns ingen tydlig förklaring till böldens uppkomst, men ibland kan en delvis läkt analfissur ligga bakom.

Bölden kan sitta i vägen och kan orsaka smärta. Om den blir infekterad kan det orsaka feber, och om situationen blir för besvärande kan en operation bli nödvändig.

Vad är en anal fistel?

En fistel är en förbindelse mellan två hålrum i kroppen, eller mellan ett hålrum och hudens yta. En anal böld kan ibland utvecklas till en anal fistel, det vill säga liten kanal mellan ändtarmen och huden utanför ändtarmsöppningen. En anal fistel kan också ha förbindelse med andra hålrum eller organ i närheten. Till exempel kan en analfistel mynna ut i vagina.

Symptom på fistlar och bölder vid ändtarmsöppningen

Ett tecken på anal böld är ömhet i ändtarmsöppningen och en kraftig, molande smärta som ökar efterhand. Om bölden sitter ytligt kan området runt ändtarmsöppningen bli rött och svullet. Om bölden sitter djupare i huden kan man även få feber som kan stiga från låga värden till 40 grader om bölden eller fisteln inte behandlas.

En fistel brukar visa sig genom variga eller brunaktiga flytningar vid sidan om ändtarmsöppningen. Huden runt fisteln kan vara öm. I de fall då en fistel går från ändtarmen till slidan kan det komma gas och avföring från slidan.

Behandling av fistlar och bölder vid ändtarmsöppningen

För att bli av med en anal böld eller fistel behövs oftast en operation. Operationen kräver normalt att man är sövd, då lokalbedövning inte är tillräcklig. Före narkos behöver man vara fastande i minst sex timmar.

Operation av böld – När patienten är sövd öppnar kirurgen bölden så att varet kan tömmas ut. Ibland sätter kirurgen in ett dränage, det vill säga en tunn slang, i bölden så att varet kan komma ut. Slangen brukar tas bort efter några dagar. Patienten kan åka hem efter operationen och kan bajsa som vanligt efteråt, men istället för att torka sig med toalettpapper är det rekommenderat att skölja med ljummet vatten och klappa sig torr, för att inte störa läkandet.

Operation av fistel – Att operera en fistel går ut på att antingen täppa igen fisteln eller öppna upp fisteln helt. Kirurgen informerar om den valda metoden och vad man behöver tänk på efter operationen. Ibland behövs flera operationer, till exempel om fisteln är inflammerad. Då handlar den första operationen om att få fisteln att läka från inflammationen och vid den andra täpps fisteln till.

Efter operation av en böld eller fistel vid ändtarmsöppningen

Under läkningstiden behöver operationssåret läggas om regelbundet, oavsett om operationen gällde en böld eller en fistel. Oftast går det bra att lägga om såret själv, men vid behov kan man få hjälp på vår vårdcentral.

Ofta kan det rinna lite vätska från operationssåret. Då är det bra att använda trosskydd eller en blöja under de första dagarna eller veckorna efter operationen. Det vanliga är att såret läker på ett par veckor, men läkningen kan också ta flera månader.

Normalt sett behövs ingen antibiotika efter operationen, men om infektionen sprider sig eller förvärras kan antibiotika bli nödvändigt för att häva infektionen.

Relaterade diagnoser

Vi hjälper dig