Capio
Capio
Capio

Vagel i ögat

När en talgkörtel blir inflammerad kan det bildas en vagel. Det kan göra ont och bli rött och svullet, men det går oftast över av sig själv utan behandling. Både barn och vuxna kan få vaglar och de kan uppstå i olika storlekar. Vagel i ögat smittar inte. 

Vad är en vagel i ögat? 

Det innebär att en talgkörtel i ögat blir inflammerad, det kan göra ont och kännas som att det skaver mot ögat. Det är vanligt att få en vagel mer än en gång. Besvären brukar vara som störst de första dagarna och vageln brukar torka ihop inom ett par veckor. Besvären kan dock sitta i längre än så.  

Varför får man en vagel i ögat?  

Det finns olika orsaker till att man får en vagel. Det kan vara på grund av torra ögonlock, en hudsjukdom eller en ögonlocksinflammation. En vagel kan finnas på insidan av ögonlocket eller vid ögonfransraden. Vanligtvis syns inte en vagel då de är så små, men ibland kan de bli upp emot två centimeter, även om det inte är vanligt.

Symptom

  • Ögonlocket kan bli rött och svullet
  • Det kan kännas som att något skaver mot ögat
  • Du kan se en liten röd svullnad, ibland med en vit prick i, på ögonlockskanten
  • Du kan få problem med synen om vageln är stor och trycker mot ögat eller om den spricker så att det kommer var
  • Det kan göra ont och kännas varmt vid vageln.

När och var ska jag söka vård? 

Besvären går oftast över av sig själv så du behöver vanligtvis inte söka vård. Det brukar kunna vara som jobbigast de första dagarna, men vageln brukar kunna torka ihop inom ett par veckor. Ibland kan det dock ta längre tid. 
 
Du kan kontakta en vårdcentral om besvären inte gått över efter sex månader. 
Om ditt ögonlock eller öga är mycket svullet, gör ont och är rött kan du kontakta vårdcentral eller jouröppen mottagning så snart det går.

Vad kan jag göra själv?

Försök att inte klia, klämma eller gnugga på vageln. När vageln är som mest inflammerad ska du försöka att inte använda linser. 
 
Du kan testa att massera och värma ögonlocket med en varm kompress som du lägger mot ögonlocket. Se till att du har tvättat dina händer innan. Du kan använda en handduk eller bomullskompress som du blöter med varmt vatten och vrider ur. Massera lätt ut mot ögonfranskanten med kompressen. Gör detta åtminstone fyra gånger per dag i tio minuter åt gången. 
 
Om vageln spricker och det kommer var kan du tvätta ögonlocket och ögat med varmt vatten. Sedan kan du fortsätta att massera och värma tills besvären försvinner. 
 
På apoteket finns det receptfri salva för att lindra besvären. Ibland kan det krävas en operation för att bli av med besvären. Operationen tar cirka tio – tjugo minuter och du får lokalbedövning innan.

Går det att förebygga?

Om du har ögonlocksinflammation ofta kan det vara lättare att drabbas av vagel. Du kan försöka förebygga genom massage och värme. 
 
Om du har torra ögonlockskanter kan du pröva att smörja dem med en mjukgörande salva som finns receptfritt på apotek. 
 
Om du har till exempel rosacea eller akne kan det vara lättare att få återkommande vaglar. Då kan du använda ögonsalva för att försöka förebygga besvär.

Vi hjälper dig