Capio
Capio
Capio
mamma snyter son
Pollenallergi

Symptomtrösklar för allergiska besvär - vad innebär det?

Vad är det som gör att vi i perioder har mer allergiska besvär än annars, trots att vi kanske tycker att vi lever precis som vanligt och att ingenting i vår omgivning förändrats?

Besväras du av pollen?

Vi finns här för dig om du behöver hjälp. 

Du som lyssnat på Capios medicinske rådgivare och allergiexpert, Peter Odebäck i vår podd Poddmottagningen har fått höra om begreppet "symptomtrösklar". I denna enkla illustration får du en förklaring på hur det fungerar i kroppen. Kanske har du ett allergen i din omgivning som du inte tänker på?

 

Symptomtrösklar__copyright-Peter-Odebäck_1996_illustration_capiofärger.png

Så fungerar det

Normal belastning och normal tröskel

Om du för tillfället mår normalt kan du utsätta dig för en viss mängd ämnen som du är allergisk/överkänslig mot. Låt oss säga att du, precis som i exemplet ovan, har en katt i huset. Den får inte vara i sovrummet och du undviker att gosa med katten. Då utsätter du dig för en viss mängd kattallergen (det man inte tål hos katten), men inte så mycket att du når upp till din tröskel ( = kroppens försvarssystem). Du känner inga besvär alls. En morgon läser du morgontidningen, som kanske luktar lite starkt av trycksvärta (och du har en överkänslighet för trycksvärta). Fortfarande händer inget, då det är en bit kvar till tröskeln.

Ökad belastning och normal tröskel

Om dessutom någon kommer in i köket och tänder en cigarett (detta var lite vanligare förr - men låt oss låtsas!). Då finns det ungefär 4000 olika kemiska ämnen i röken och en del av dem är mycket irriterande. Fortfarande har du en liten bit kvar till tröskeln, så du klarar dig utan besvär. Därefter kommer ytterligare en person in i rummet och har precis använt en starkt luktande parfym. Då blir det tillsammans för mycket och du får dina symptom. Ofta är det nu du kanske säger "jag tål inte parfym" - men egentligen är det kombinationen av katt, trycksvärta, tobaksrök och parfym som blev för mycket för dig. Det skulle då räcka med att EN av dessa orsaker togs bort, så hade du inte uppnått tröskeln och sluppit besvären. Med andra ord är det alltså den totala mängden allergiframkallande och irriterande ämnen som är avgörande när besvären kommer.

Normal belastning och sänkt tröskel

I det tredje exemplet har du åter utsatt dig för den vanliga mängden allergiframkallande och irriterande ämnen. Här har din tröskel istället blivit lägre på grund av att du kanske är trött, utarbetad, nedstämd av andra orsaker, eller har en infektion som kroppen kämpar emot. Trots att du alltså inte utsatt dig för flera faktorer som minskar kroppens motståndskraft har resultatet blivit detsamma. Du får mer besvär av till exempel din hösnuva eller astma.

På detta sätt samspelar många olika saker i vår kropp och det gäller även psykiska faktorer. Det här är också en förklaring till varför besvären kan variera trots att du inte direkt märker någon skillnad i vad du utsätter dig för.

Besväras du av pollen?

Vi finns här för dig om du behöver hjälp.