Capio
Capio
Capio
Personporträtt Lisa
Klimakteriet

Lisa Turesson: “Klimakteriet är så laddat ord, för det innebär någonstans att bli gammal.”

Sjuttiofem procent av Sveriges kvinnor upplever någon form av besvär i klimakteriet, då allt från sömn till humör och lust kan påverkas. Lisa kom in i klimakteriet redan vid 45 års ålder, efter att ha genomgått en tuff cancerbehandling. Här berättar hon om hur det kändes att få beskedet och vilka symptom just hon känner av.

Klimakterieguiden hjälper dig

Logga in på Mina sidor för att ta del av tips och råd från vår Klimakterieguide.

Berätta lite om hur du hamnade i klimakteriet?

Jag fick cancer i oktober förra året, och under tiden jag gick igenom cancerbehandlingen så slutade min mens att komma. Det är ganska vanligt och mensen brukar komma i gång igen - men det gjorde inte min. Då pratade jag med mina läkare, och de sa att det kan vara så att man kommer in i klimakteriet i förtid när man genomgår en cancerbehandling.

Hur kändes det när du fick det beskedet? 

Blandade känslor. Först kände jag “Nej, de kan jag ju inte göra - inte än”. Men jag förstod ju någonstans redan vad det var som hände. Jag fick ju vallningar som många får och jag svettades mycket.

Klimakteriet är så laddat ord, för det innebär någonstans att bli gammal. Jag känner mig inte gammal! Men samtidigt, när jag tänker på anledningen till det så känner jag ju att jag hellre går igenom klimakteriet än att ha cancer.

Vilka klimakteriebesvär upplever du? 

Allt är så pass nytt för mig, så jag vet inte riktigt än. Jag är trött emellanåt. Jag är torr i slemhinnor, torr i huden. Känner av vissa humörsvängningar, kanske är lite mer lättirriterad. Men framför allt är det vallningarna och de kan komma när som helst. Helt plötsligt är jag bara jättevarm och måste ta av mig. Precis som för min mamma, så hade hon det med. Men hon var ju mycket äldre – hon var närmare 60 år när hon kom in i klimakteriet.  

Vad hade du för tankar om klimakteriet sen innan? 

Jag vet ju att man går igenom olika faser i livet. En fas är när man är yngre, man kanske ska skaffa barn och har allt sådant framför sig. När du kommer in i klimakteriet – då är du inne i en annan fas. Du är gammal. Du kan inte skaffa fler barn, även om just jag var klar med den delen. Själva ordet klingar ganska negativt, som att man är en tjurig kärring bara för att man är i klimakteriet. 

Har du tagit hjälp för dina klimakteriebesvär? 

Jag ska få hjälp. Jag har fått en remiss för att få prata om eventuell medicinering. Sen vet jag inte om medicin kommer bli aktuellt just nu, om besvären fortsätter ungefär så här så fixar jag det. Men om det blir värre så kanske jag får tänka om.  

Klimakteriet är något man sällan diskuterar. Jag har pratat jättemycket om min cancer för att hjälpa andra, och fann väldigt mycket tröst i att läsa om personer i samma sits som jag när jag blev sjuk. Jag tänker att det är lite samma sak nu, det hjälper att prata om klimakteriet och vad det innebär. Vi behöver komma ifrån fördomarna och lyfta ämnet mer. Alla kvinnor kommer komma hit.

Vill du lära dig mer om ämnen kopplade till kvinnohälsa? Logga in på Mina sidor för att läsa egenvårdsguider, få tips och råd från våra experter och djupdyka i andra ämnen som intresserar dig – helt kostnadsfritt.

Klimakterieguiden hjälper dig

Logga in på Mina sidor för att ta del av tips och råd från vår Klimakterieguide.