Capio
Capio
Capio
Personporträtt Amanda
Intim, underliv och sex

Amanda Arrfors: ”Det är inte normalt att leva i ett totalt mörker en period varje månad”

Att må dåligt i samband med mens är vanligt och de flesta som menstruerar drabbas av olika grader av PMS. Men för vissa blir besvären så svåra att de kan liknas vid depression och ångest. Då kallas det PMDS. För Amanda, 24, blev symptomen så påtagliga att det blev svårt att leva ett normalt liv.

PMS och PMDS

Logga in på Mina sidor för att läsa mer om PMS och PMDS och hur det kan påverka dig.

Hur upptäckte du att något inte stod rätt till?

Jag började känna symptom första månaderna innan första mensen skulle komma. Då var jag 13 år. Men då gick tankarna mer som ’Ja, men det är PMS, det är klart man har det’. Det var först när jag blev lite äldre som det började gå mer utför i intensiteten, symptomen gick inte att vifta bort på samma sätt. PMS är en sak, men när det går till den gränsen att du inte kan leva ett normalt liv en vecka i månaden, du kan inte komma upp ur sängen – någonstans där går det ifrån att vara normalt.

Vad har du fått för typ av hjälp av sjukvården?

Jag sökte mig till vården för att trodde att det handlade om psykisk ohälsa som helhet, kanske depression, bipolaritet eller något annat skov.

Men när jag började föra dagbok över min egen mens, som jag inte hade gjort tidigare, och skriva upp när jag hade förväntad PMS eller liknande - då gjorde jag kopplingen. Det är ju dagarna innan mens jag mår så här, det är då det är som värst. Och då kunde jag uttala det till en barnmorska och börja få hjälp för min PMS/PMDS. Jag fick testa både p-piller och mediciner tills jag hittade något som passade.

Har du några råd till de som lider av samma sak?  

Jag skulle väl säga att även om man tänker att PMS är vanligt, så finns det nivåer av vad som är hanterbart och inte. Absolut att man kan ha PMS, men det är inte normalt att bli depressiv under en sådan period. Känner man så ska man söka hjälp. Och oavsett om det blir medicinering eller om man har något annat alternativ, så får man ta det då. Det är viktigt att inte normalisera måendet - man är ingen “PMS-kossa” liksom.  

Sen är det ju bra att börja föra dagbok över din mens, och hålla koll på menscykeln, för att kunna dra rätt slutsatser och få rätt vård. Det hjälpte mig.  

Hur mår du idag?  

För mig har både terapi och medicin hjälpt jättebra. Jag kanske är lite gråtmild och känslig vissa perioder, men jag känner inte att min PMS/PMDS påverkar mig eller begränsar mig. Jag kan fortfarande gå till skolan och jobbet, träffa kompisar och inte behöva vara orolig för mig själv, och andra behöver inte vara oroliga för mig.  

Vill du lära dig mer om ämnen kopplade till kvinnohälsa? Logga in på Mina sidor för att läsa egenvårdsguider, få tips och råd från våra experter och djupdyka i andra ämnen som intresserar dig – helt kostnadsfritt.

PMS och PMDS

Logga in på Mina sidor för att läsa mer om PMS och PMDS och hur det kan påverka dig.