Sociala medier och ätstörningsproblematik
Smalhetsidealet har spridits som en löpeld på sociala medier och det kan vara svårt att värja sig ifrån.
- Många av de vi möter triggas av sociala medier. Vad de möts av för innehåll och svårigheten i att stänga av, även om man vill. De unga vi möter är ju uppvuxna med sociala medier och många relationer sker av att man ständigt måste vara uppkopplad, säger Linda Norelius.
- Det är väldigt lätt att jämföra sig idag, är man då extra sårbar triggas man mer. Vilket innehåll får mest engagemang? När man mår dåligt är man extra känslig, säger Mariana Wik.
Vem är jag och vem behöver jag vara för att passa in? Att vara ung idag är inte lätt. Man vill vara en del av ett sammanhang vilket gör att man söker upp och jämför sig med andra, som kanske inte alls ser ut som en själv, men ändå blir en måttstock på en förändring man vill se i sig själv.
- När man är ung har man viljan att passa in. Förr kunde du lägga ner tidningen, men nu påminns du konstant. Många gånger plockar man fram mobilen när man är lite nedstämd och då går de depressiva spiralerna snabbare, säger Linda Norelius.
Ju fler personer vi följer med liknande innehåll, desto skevare blir sanningen. Hur stora konton på sociala medier visar upp sig själva, förknippas också med framgång och lycka i många aspekter.
- Att vara på sociala medier när man mår dåligt förstärker ofta känslan av ensamhet. Här sitter jag, ensam och duger inte. Om man då redan har en ätstörningsproblematik är det nog rätt enkelt att tänka ”bara jag går ner några kilon så kommer jag att duga.” Sen blir det några kilon till och så lite till, säger Mariana Wik.