Capio
Capio
Capio

Ont i halsen

Ont i halsen är vanligt och kan bero på flera olika saker. Vanligtvis handlar det om en förkylning eller en infektion. Halsont går oftast över av sig självt men ibland kan du behöva behandling. 

Sök vård online

Få rådgivning och hjälp 7-22 alla dagar.

Olika typer av ont i halsen

Ont i halsen kan du få av många olika anledningar. Här nedan kan du läsa mer om olika typer av halsont och dess symptom.

Förkylning

En förkylning orsakas nästan alltid av virus och vid en förkylning är det vanligt att näsa och svalg är inflammerade. Halsen kan vara röd och irriterad. Det gör ofta ont i halsen. Du kan också få feber, ont i öronen, snuva och hosta när du är förkyld. Ibland kan stämbanden bli inflammerade och du kan bli hes.

Covid-19

Sjukdomen covid-19 orsakas av coronaviruset och symptomen påminner om de du får vid en förkylning eller influensa. Det är vanligt med hosta och feber men du kan också få ont i halsen, huvudvärk och muskelvärk. En del kan få andningsbesvär och behöva vård på sjukhus. 

Halsfluss

Halsfluss kan orsakas av både virus och bakterier. Om infektionen beror på bakterier är streptokockbakterier vanligast. Vid halsfluss blir halsmandlarna inflammerade, kraftigt röd och svullna. 

Scharlakansfeber

Scharlakansfeber beror på en infektion av streptokockbakterier och ger liknande symptom som vid halsfluss. Ont i halsen, rött och svullet svalg, feber, röda kinder och blekhet runt munnen är vanliga symptom. Scharlakansfeber är vanligast hos små barn. Äldre barn och vuxna får istället halsfluss av streptokockbakterierna.

Körtelfeber

Körtelfeber orsakas av ett virus och är mycket vanligt. De flest smittas av viruset som barn och får då oftast lindriga eller inga symptom. Tonåringar eller vuxna som smittas av körtelfeber får symptom som liknar de man får vid en förkylning, eller vid halsfluss. Körtelfeber kan ge långdragna besvär men när du har haft sjukdomen är du immun. 

Struplocksinflammation

Struplocksinflammation beror på en infektion av bakterier som gör att struplocket svullnar upp. Det gör att du får svårt att andas, mycket ont i halsen, få feber och får svårt att svälja och dreglar därav. Vaccination mot bakterien som orsakar struplocksinflammation ingår i det allmänna vaccinationsskyddet och sjukdomen är ovanlig. De som drabbas är därför främst ovaccinerade barn och vuxna.

Stämbandsinflammation

Om du har sjungit eller skrikigt högt kan du ha överansträngt dina stämband så att de har blivit inflammerade. Då är det viktigt att vila rösten så mycket det går. Att viska är också en ansträngning för rösten. Stämbandsinflammation kan ge både halsont och heshet. 

Herpes

Herpes är en virusinfektion som ofta ger blåsor inne i munnen och på läpparna. Det är också vanligt att få ont i halsen. 

Halsbränna

Halsbränna och sura uppstötningar kan ge en brännande eller svidande känsla i halsen.

Andra orsaker

Om du vistas i mycket torr luft kan det orsaka irritation och en ond svidande känsla i halsen.

Behandling

Det finns mycket du kan göra själv för att lindra det onda i halsen men om din smärta i halsen beror på en halsinfektion som exempelvis halsfluss eller scharlakansfeber kan du behöva behandlas med antibiotika.

Om du har fått en struplocksinflammation och har svårt att andas kan du behöva vårdas på sjukhus.

Vad kan jag göra själv?

Att ha ont i halsen är vanligt och beror oftast på en förkylning eller infektion. Då finns det flera saker du kan göra själv för att lindra det onda i halsen.

Om det svider i halsen och gör ont att svälja kan du:

  • Äta och dricka ”snälla” saker

    Det finns mat och dryck som fungerar lugnande för halsen när du har ont. Testa att dricka något varmt eller kallt eftersom det kan ha en lenande effekt. Ät kalla saker som svalkar i halsen, som till exempel glass eller yoghurt. Sug på receptfria halstabletter eftersom det kan kännas lenande för halsen trots att de inte minskar själva svullnaden.
  • Lindra med receptfria läkemedel

    När du har ont i halsen finns det olika receptfria läkemedel du kan ta för att lindra smärtan. Det finns också smärtstillande läkemedel i form av: smärtstillande sugtabletter och munhålespray. De allra flesta läkemedel kan användas av både barn och vuxna, men inte alla. På apotek kan du rådfråga personalen så hjälper de dig att hitta rätt.
  • Minska risken för att smittas igen

    Om du har fått antibiotika mot halsfluss bör du koka eller byta ut din tandborste tre till fyra dagar efter att du påbörjat kuren. Bakterierna kan annars överleva i tandborsten och göra så att du återinsjuknar efter att antibiotikakuren avslutats. Om ditt barn har behandlats med antibiotika mot halsfluss är det bra att rengöra även nappar och leksaker som barnet stoppar i munnen.

Om du har problem med halsbränna och sura uppstötningar kan du:

  • Dricka vatten eller prova receptfria medel

    Om du har problem med halsbränna kan det lindra något att dricka ett glas vatten. På apoteket finns det också receptfria medel som kan hjälpa till att lindra dina besvär.

När och var ska jag söka vård?

Halsont brukar gå över av sig självt inom ett par dagar och du behöver oftast inte söka vård. Om du har besvär som gör att du behöver ta kontakt med vården är det viktigt att du ringer till vårdmottagen först, och inte åker dit direkt. Detta gäller både barn och vuxna som har halsont, eller andra förkylningssymptom. Det är viktigt att följa de rutiner som finns för hur du ska tas emot, för att minimera risken att smitta andra.

Ta kontakt med din vårdcentral om du har ett eller flera av följande besvär:

  • Du har ont i halsen och är svullen på utsidan av halsen.
  • Du har feber, ont i halsen och små knottriga utslag.
  • Du har haft feber och ont i halsen i flera dagar, men har inga andra förkylningssymptom så som snuva, hosta eller nästäppa.
  • Du har haft ont i halsen i ett par veckor och har inga andra symptom.

Ta genast kontakt med din vårdcentral eller en jouröppen mottagning om du har något av följande symptom eftersom de kan vara tecken på mer allvarliga infektioner som struplocksinflammation eller halsböld:

  • Du kan inte svälja din egen saliv, har feber och svårt att andas.
  • Du har svårt att gapa och har mycket ont på ena sidan av halsen.

Sök vård online

Få rådgivning och hjälp 7-22 alla dagar.

Vi hjälper dig

Laddar enheter...
LegitScript approved