Vi finns här för dig och ditt barn 0-6 år, på er resa från barnets allra första tid i livet till förskoleålder. Capios barnavårdscentraler arbetar på uppdrag av respektive region och följer de nationella riktlinjerna för barnhälsovård. Vi har även ett nära samarbete med våra vårdcentraler, där du kan få hjälp digitalt eller fysiskt när det behövs.
- Capio Sverige
- ...
- Hitta mottagning
- Primärvård
- Barnavårdscentraler
Capio Barnavårdscentral Sävja
Capio Barnavårdscentral Sävja
Välkommen till din BVC i Uppsala. Vi följer ditt barns hälsa, trygghet och utveckling under de första sex levnadsåren. Vi finns här för både dig och ditt barn.

Hur kan vi hjälpa dig?
Chatt & videosamtal
Få rådgivning och hjälp för ditt barn via vår chatt! Vi ansluter till videosamtal vid behov.
Adress & öppettider
Undrar du när och var du kan besöka oss? Hoppa till vår kontaktsektion via länken nedan. Just nu tar vi endast emot bokade besök.
Välj oss som ditt barns BVC
Så tar vi hand om ditt barn
Har du nyligen blivit förälder? Stort grattis! Då är du välkommen att kontakta oss så bokar vi in ett första besök där ni får träffa er BVC-sjuksköterska.
Vi kan hjälpa dig med tips och råd kring amning och alternativ till amning. Vi finns här både för dig som ammar och behöver stöd och för dig som inte kan eller väljer att inte amma.
Barnavårdscentralen följer barnets utveckling och hälsa från födseln upp till sex års ålder. Genom att träffa barnet regelbundet kan vi tidigt upptäcka om det är något som inte stämmer och erbjuda råd och stöd för åtgärder. Socialstyrelsens nationella basprogram är en grund som alla barn erbjuds, därefter anpassas besöken efter era behov och önskemål. Målsättningen är att ditt barn ska utvecklas, växa och må så bra som möjligt.
Babycafé
Två gånger i veckan är du och ditt barn (upp till 10 månader) välkommen till oss på fika. Varje tillfälle har ett eget tema och tillsammans diskuterar vi olika ämnen utifrån det.
Vi pratar bland annat om:
- Att bli förälder
- Mat
- Sömn
- Hur man förebygger olycksfall
- Gränser
- Relationer
När? Onsdagar kl. 13.00-15.30 (samtal utifrån temat början kl. 14.00) samt torsdagar kl. 9.00-12.00 (temat börjar kl. 10.00). Träffarna sker på Öppna Förskolan.
Grupp för föräldrar med utländsk härkomst
Gruppen vänder sig till dig som är nybliven förälder och ny i Sverige. Syftet är att träffas och diskutera barn, föräldraskap, hälsa, traditioner och samhällsfunktioner. Här får du kontakt och gemenskap med människor i samma nya och spännande tid i livet. På plats finns arabisktalande personal.
När? Träffarna sker kvällstid på Öppna Förskolan.
Vi sitter på golvet och barnen ligger på mjuka underlag. Våra instruktörer visar på en docka hur massagen ska utföras. Vi pratar även om sådant som rör föräldraskapet, utfrån era önskemål och frågor.
Babymassagen är anpassad för barn i åldrarna 1-5 månader och varje massagetillfälle tar cirka 30 minuter.
Tid och pris
Vi träffas fem gånger. Vi bjuder på förfriskningar och ger ut ett kompendium med massageinstruktioner.
Anmälan
Nya kurser i babymassage startar löpande. Prata med din BVC-sjuksköterska om du är intresserad av att anmäla dig och ditt barn.
Alla barn i Sverige erbjuds och rekommenderas vaccination mot ett antal sjukdomar. Dessa vaccinationer kallas gemensamt för det allmänna vaccinationsprogrammet. Vaccinationerna skyddar ditt barn mot flera sjukdomar och förebygger spridning av smitta i samhället. Alla vaccinationer som ingår i barnvaccinationsprogrammet är gratis och ges i samband med besöken på barnavårdscentralen och via skolhälsovården.
Region Uppsalas vaccinationsprogram för barnhälsovården
- 3 månader: Difteri, stelkramp, kikhosta, polio, haemophilus influenzae typ b, pneumokocker och hepatit B.
- 5 månader: Difteri, stelkramp, kikhosta, polio, haemophilus influenzae typ b, pneumokocker och hepatit B.
- 12 månader: Difteri, stelkramp, kikhosta, polio, haemophilus influenzae typ b, pneumokocker och hepatit B.
- 18 månader: Mässling, påssjuka och röda hund.
- 5 år: Difteri, stelkramp, kikhosta och polio.
På barnavårdscentralen har vi tyvärr inte möjlighet att ta emot besök av sjuka barn. Om ditt barn blir sjukt ska du i första hand vända dig till din hälso- eller vårdcentral. Du kan även söka vård online vid flera vanliga besvär.
Om du är osäker på var du ska vända dig kan du alltid ringa 1177 för rådgivning. Vid livshotande tillstånd, ring 112.
Olika väntrum
Observera att vi har olika väntrum till barnavårdscentralen och till vårdcentralen, för att undvika smittspridning.
I Sävja familjecentral ingår vår barnmorskemottagning, vår barnavårdscentral, Råd och Stöd och Öppna Förskolan.
Öppna Förskolan vänder sig till föräldrar med barn i åldern 0-5 år. Här kan ni leka, skapa, läsa och sjunga. Här har ni en möjlighet att träffa andra vuxna, utbyta erfarenheter och knyta nya kontakter.
Verksamheten är gratis och ni väljer själva när och under vilken tid ni vill komma.
Vår personal
Sara Stalén
Verksamhetschef
Emma Keddie
Distriktssköterska /BVC
Anette Ohlsson
Barnsjuksköterska/BVC
Under samma tak
Praktisk information
Välkommen att ringa oss för rådgivning, tidsbokning och återbud.
Nummer till växel:
Telefontider:
Måndag-fredag kl. 8.00-17.00 (helgfria vardagar)
Avvikande telefontider:
Röda dagar är vår telefon stängd.
Adress:
Västgötaresan 64, 757 54, Uppsala
Öppettider:
Måndag-fredag kl. 8.00-17.00 (helgfria vardagar)
Avvikande öppettider:
Röda dagar är barnavårdscentralen stängd.
Via 1177 e-tjänster kan du hos oss administrera delar av din vård. Du loggar enkelt in via Mobilt BankID eller e-legitimation.
Undrar du vad ett besök kostar, hur digital vård funkar eller hur du tar del av din journal? Här har vi samlat svaren på de vanligaste frågorna vi får från våra patienter. Hittar du inte svaret på just din fråga? Hör av dig till oss! Alla frågor är välkomna – ingen fråga är för liten eller för stor.
Vi vill veta vad du tycker – vare sig det är ris eller ros eller om du vill komma med förslag till förbättring är vi tacksamma för att du hör av dig.
Om du har drabbats av en skada i vården vill vi veta det så snart som möjligt för att ställa till rätta, utreda och gå vidare med anmälan till försäkringsbolag och myndigheter om det behövs.
Kontakta personalen
I första hand bör du kontakta personalen eller ansvarig chef på den mottagning där du har fått vård och behandling. Du kan kontakta oss via våra tjänster på 1177.se, alternativt ringa eller skicka brev.
På sidan Synpunkter på vården hittar du mer information om Patientnämnden, försäkringsbolag och andra myndigheter som hjälper dig som patient om du behöver gå vidare i ett ärende.
Ibland kan du behöva lämna prover i vården, till exempel blodprov eller vävnadsprov. En liten andel prover sparas i biobanker.
Vad är en biobank?
En biobank är en samling av prover, som går att koppla ihop med en individ. Handhavandet regleras i Biobankslagen. Proverna förvaras så att obehöriga inte kan komma åt dem.
På sidan Om prover som sparas i vården hittar du information om vad proverna används till och vad du kan göra om du vill begränsa att de förvaras eller används.
På uppdrag av På uppdrag av Region Uppsala