Om vårdavdelningen
När du uppnått uppsatta mål för mobilisering och smärtlindring får du åka hem. Vanligtvis sker detta samma kväll, alternativt på förmiddagen dagen efter, beroende på vilken tid operationen utfördes.
Som inneliggande patient välkomnas du till vårdavdelningen av vänlig personal och en familjär stämning. Tiden du tillbringar hos oss är väl utformad för att du snabbt ska kunna återgå till ditt normala liv. Sjukgymnasterna arbetar med din rörelseträning och informerar om fortsatt rehabilitering efter hemkomst. Sjuksköterskorna och undersköterskorna tar hand om ditt allmänna välbefinnande och ser till att du mår bra inför din hemgång.
Vårdavdelningen har nitton fasta sängplatser fördelade på elva enkelrum, två dubbelrum och ett fyrabäddsrum. Vid fördelning av rummen tas hänsyn till ålder, kön och bakgrundssjukdomar. På rummen finns tillgång till TV samt fritt WiFi.
Behöver du specialkost eller har en matallergi är det viktigt att vi får veta detta i förväg så att vi kan planera dina måltider.
Vårdresan:
Förberedande besök
Alla patienter bedöms av narkosläkare inför operationen, men alla träffar inte narkosläkare. Utifrån din övriga sjukdomshistoria kommer du antingen att bli kallad till ett besök hos narkosläkare, bli uppringd av narkosläkare eller bli bedömd utifrån ifylld hälsodeklaration och journal. Prover, EKG och blodtryck tas inför operation, antingen hos oss eller på hemorten. Du kommer också att meddelas vilka mediciner du skall göra uppehåll med på operationsdagen.
Ordna med hjälpmedel innan operation
Efter operationen behöver du hjälpmedel en tid. Fysioterapeuterna på Capio Ortopediska Huset kan förse dig med hjälpmedel som inte behöver monteras i hemmet (kryckor med isdubbar, griptång, strumppådragare, förhöjningsdyna, fristående toalettförhöjning, duschpall). För att underlätta din hemtransport rekommenderar vi dock att du innan operationen har ordnat med hjälpmedel som tar stor plats (fristående toalettförhöjning, duschpall, badkarsbräda). Hjälpmedel som kräver montering i hemmet (förhöjningsklossar till säng eller fåtölj, fast toalettförhöjning, badkarsbräda) ska också vara ordnade innan operationen.
Ta kontakt med arbetsterapeut vid din primärvårdsrehabilitering för vidare hjälp med de hjälpmedel som tar stor plats samt kräver montering.
Hjälp i hemmet efter operation
Efter operationen klarar du att sköta hygien och påklädning hemma. I de flesta fall klarar man vardagliga sysslor bra men man kan behöva hjälp med handling och städning de första veckorna. Har du ingen som kan hjälpa dig med matinköp, kontakta biståndshandläggaren i din kommun. Har du hemtjänst sedan tidigare så kontaktar du också biståndshandläggaren i god tid och berättar om din kommande operation.
*Tips: Har du tänkt på att matinköp med hemkörning numera går att göra via internet från de flesta av våra matkedjor.
Information från narkosläkare
Operationen genomförs i de allra flesta fall i ryggbedövning, eftersom denna metod ger bra smärtlindring både under och efter operationen. Detta innebär att narkosläkaren med en mycket tunn nål sprutar in en liten dos lokalbedövning i ryggmärgskanalen, under den nivå där ryggmärgen slutar. Du blir då bedövad från midjan och nedåt i några timmar. Du kommer inte att känna smärta och kyla, men beröringskänseln försvinner inte. Du kan heller inte röra benen som vanligt. Det är mycket ovanligt att få komplikationer efter en ryggbedövning.
Utöver ryggbedövningen får du själv välja om du vill vara vaken eller sova lätt. Många väljer att sova då de inte vill höra vad som pågår under operationen. Väljer du att sova kommer du att vakna direkt efter att operationen avslutats.
Vem kan inte få ryggbedövning?
De allra flesta kan få ryggbedövning, även de som har ryggbesvär av olika slag. Även de som är opererade i ryggen kan i de flesta fall få ryggbedövning. Tatueringar i ryggslutet är inget hinder för ryggbedövning. Personer med vissa typer av blödningsrubbningar eller som behandlas med vissa typer av blodförtunnande läkemedel kan ibland avrådas från ryggbedövning, likaså personer med ökat tryck i ryggmärgskanalen och vissa sjukdomar i nervsystemet.
Operationsdag
Det är viktigt att du följer den information som du har fått angående förberedelser inför din operation. Du ska bland annat duscha med en bakteriedödande tvål både kvällen innan och samma morgon som operationen. En del av våra patienter får digital information både före och efter operationen via Frisq Care. Du kommer få information om detta gäller dig.
Vid behov tar vi nya blodprover på dig, därefter kopplar vi dropp och förbereder dig inför operation. Du får smärtstillande tabletter i förebyggande syfte samt läkemedel som förebygger illamående.
Efter din operation kommer du stanna på uppvakningsavdelningen tills du är redo att flytta över till ditt patientrum. Här är du uppkopplad till vår övervakningsutrustning och personalen finns hela tiden nära till hands. Hur lång tid man behöver ligga på uppvakningsavdelningen är väldigt individuellt. När du kommer till vårdavdelningen blir du erbjuden mat och dryck. Så snart som möjligt efter operationen kommer personalen att hjälpa dig upp, rörelse är viktigt för att få igång cirkulationen och för att förebygga blodproppar.
Efter din operation
För att minska risken för komplikationer efter din operation, är det viktigt med tidig rörelse och träning. Det hjälper våra sjukgymnaster dig med. Lyssna på din kropp och växla mellan träning, promenader och vila. Allt efter din ork och smärta.
Under vårdtiden kommer du att träna några vanliga vardagsmoment tillsammans med vår sjukgymnast och vårdpersonal. Det är bland annat förflyttning i och ur säng, av- och påklädning, gång med hjälpmedel, trappträning och en genomgång av ditt träningsprogram.
Dags för hemgång
Vårt mål är att du som patient ska känna dig välinformerad innan du lämnar oss efter din operation.
Inför hemgång får alla patienter tala med läkaren som utfört din operation. Du kommer också få en skriftlig och muntlig genomgång från sjuksköterska med information som kan vara bra att veta. Då går vi alltid igenom de recept som du kan hämta ut på apotek. Vid större operationer görs alltid en genomgång med sjukgymnast innan hemgång.
Du kommer också att få eventuella kallelser till eftervårdsmottagningen eller distriktssköterska på hemorten eller återbesök till läkare i samband med din hemgång.
Efter din operation får du inte köra bil. Låt gärna en anhörig hämta dig, eller ta en taxi. I vissa fall kan sjukresa beviljas för patienter som bor i Region Stockholm. Bor du i annan region måste du själv ta reda på om du är berättigad till sjukresa efter operation. Det gör du via din egen region.
Individuella skillnader i rutinerna efter operationen kan självklart förekomma och du är alltid välkommen att fråga oss om det är något som är oklart.
Återbesök
Ska du planeras för ett återbesök efter din operation så brukar man få kallelsen i samband med hemgång efter operationen, alternativ kommer en kallelse att skickas hem till dig med posten.