Capio
Capio
Capio

Agnetha Andersson, barnmorska Capio Ultraljudsbarnmorskorna

"Patienterna är det bästa med mitt jobb. Det är så roligt att hålla på med ultraljud. Oavsett om man hållit på 1 år eller 5 år eller, som jag, 30 år så tycker vi fortfarande det är roligt att göra ultraljud."

Vill du göra skillnad?

Kom och bli en del av vårt team!

Berätta lite om dig själv! 

Jag är ultraljudsbarnmorska på Capio Ultraljudsbarnmorskorna i Stockholm. Jag, tillsammans med kollegor, var med och startade den här enheten 2008, och sedan tog Capio över 2016. Vi startade mottagningen för att vi ville öka tillgängligheten för patienterna, få mer koll på varenda krona och kunna värdera vad som är viktigt och ta egna beslut.  

Att få in Capio gjorde att vi fick en trygghet, något större i ryggen som gör att alla som jobbar här kan känna sig trygga med fortsättningen. Det har fungerat jättebra och alla är nöjda. Vi har skapat bra strukturer och processer, vilket bland annat gör det enklare att introducera nyanställda.  

 

Hur kom det sig att du ville bli barnmorska? 

Jag utbildade mig till barnmorska när jag var 30+, innan dess jobbade jag som sjuksköterska. Men efter att jag fick barn kände jag att jag kom till ett vägskäl – antingen gör jag något nu, eller så blir jag kvar. Och då valde jag att bli barnmorska! 

Det var självständigheten som lockade, jag vill kunna ta beslut själv. Sen är det väldigt stimulerande att få jobba med kvinnor i alla möjliga situationer. Du kan jobba med ultraljud, med rådgivning, klimakteriefrågor, med unga som gamla – det är ett stort spann! 

Hur kan en vanlig dag se ut för dig? 

Ingen dag är riktigt den andra lik, men för det mesta kommer det patienter varje halvtimme, och varje undersökning tar 30 minuter. Det kan röra sig om ett tidigt ultraljud för att bekräfta graviditeten, eller en riskbedömning för kromosomavvikelse, ett rutinultraljud eller någon som ska göra storleksbedömning av fostret. Och ibland kan det röra sig om lite extra undersökningar på grund av att man haft trassligt med sin graviditet tidigare. Det är verkligen en blandning! 

Utmaningen är ju såklart om det visar något som inte är normalt, och kanske behöva komma med tråkiga besked. Som barnmorska behöver du besitta stor social kompetens, vara medmänsklig och visa empati.  

Mycket ligger i att vi får rätt utbildning och får gå rätt kurser. Forskningen går hela tiden framåt så det gäller att hänga med och utbilda sig. Capio ser till att vi får göra det och det är väldigt uppskattat. Det är viktigt att vi kittar ihop kompetensen, så att vi inte blir lika sårbara om någon slutar.  

Hur skulle du beskriva kulturen på er arbetsplats?

Kulturen är jättebra, vi har ett väldigt öppet klimat. Vi pratar jättemycket med varandra, visar bilddokumentation för varandra och utbildar varandra. Vår ledning är väldigt lyhörd och ser till att fixa det vi behöver.  

Här finns det en väldigt välkomnande attityd. Det är inte svårt att komma in som ny. Och vi frågar varandra, tar emot hjälp. Man är aldrig färdigutbildad, det är en kontinuerlig process. Det gör oss starka som team. 

Vad är det bästa med ditt jobb?  

Patienterna! Det är så roligt att hålla på med ultraljud. Oavsett om man hållit på 1 år eller 5 år eller, som jag, 30 år så tycker vi fortfarande det är roligt att göra ultraljud. Det smittar av sig och ger en bra arbetsstämning. Alla trivs och förstår varandra. Hela atmosfären är så fin och positiv, det blir en lättsam miljö att jobba i.  

Nu ser jag fram emot att få vara med och utveckla Ultraljudsbarnmorskorna som enhet ytterligare. Det händer hur mycket spännande som helst! 

Vill du göra skillnad?

Kom och bli en del av vårt team!