Capio
Capio
Capio
Hjälp till Ukraina

”Vi hoppas ge trygghet för de som kommer hit”

6 juli 2022

Varje dag kommer över 300 människor som flytt från Ukraina med båt till Nynäshamn. Där möter Capios Jourläkarbil tillsammans med Ambulanssjukvården, Migrationsverket och Polisen de människor som kommer i land i Sverige och som behöver vård. Alla hjälps åt för att vara en trygghet för människor som tvingats vända upp och ner på sina liv.

Region Stockholm har beställt en extra jourläkarbil av Capio som finns på plats i Nynäshamn och tar emot de människor som behöver vård. De kan ge vård direkt på plats, mediciner, recept eller en remiss till annan vårdmottagning för fortsatt vård. Capios Jourläkarbil samverkar med Ambulanssjukvården, Migrationsverket och Polisen och är första mötet med människorna som flytt från sitt hemland.

– Människorna som kommer hit är väldigt samlade och har rest länge. Det ger en trygghet att vi finns på plats och kan ta emot de människor som behöver vård, säger Jennifer Rosdahl, läkare på Capios Jourläkarbil.

På plats i Nynäshamn finns Capios Jourläkarbil som är bemannad med en läkare och en ambulanssjukvårdare. Det finns även prehospital sjukvårdsledning från AISAB, Ambulanssjukvården i Storstockholm, på plats som hjälper till med samverkan mellan olika myndigheter.

– Vi tog emot en person med diabetes som behövde en akut diabeteskontroll och den kunde vi göra på plats, säger Jennifer Rosdahl, läkare på Capios Jourläkarbil.

Jennifer berättar också att hon tog emot en person med subakuta symptom som snabbt behövde komma i kontakt med specialistvården. Tack vare att vi är på plats kunde jag hjälpa till att kontakta jourläkare på rätt enhet och ordna transport dit.

En tredjedel är barn

Ungefär 300 människor kommer till Nynäshamn med båt varje dag. En tredjedel av dessa är barn.

– Barnen är väldigt koncentrerade, precis som sina föräldrar. När vi säger ”Välkomna” så ler dom och vi hoppas kunna inge trygghet till alla som kommer hit, men som fortfarande kan vara i chock, säger Jennifer Rosdahl.

Tillsammans med de andra myndigheterna välkomnas människorna som kommer hit och informationsblad på ukrainska och ryska med information från 1177 delas ut.

– Även om de flesta som kommer hit är friska och lättade för att vara i land, så tror jag att vår närvaro betyder väldigt mycket. Alla hjälps åt och vi finns där när och om personerna behöver vård, avslutar Jennifer Rosdahl, läkare på Capios Jourläkarbil.

Följ Capio i sociala medier