Capio
Capio
Capio
Marina Falk

Att fira jul på jobbet

22 december 2022

Långt ifrån alla firar julafton hemma tillsammans med familj och släkt. Marina Falk, undersköterska på Capio SPSV Dalen, är en av dem som i många år har tillbringat stora delar av högtiden på jobbet. Det gör hon även i år, tillsammans med kollegorna och patienterna på SPSV Dalen.

SPSV Dalen

Här kan du läsa mer om Capio Palliativ slutenvård Dalen.

Marina jobbar som undersköterska för den palliativa vården och har gjort det sedan 1994. Hon är en av dem som har dekorerat och pyntat för att skapa en julig och mysig stämning för patienterna och kollegorna. Hon tycker själv att det är väldigt roligt med inredning och har under många år haft ett stort ansvar över inredningen på avdelningen.

– Man kan inte köpa in allt, men det lilla gör stor skillnad, till exempel våra gardiner och julstjärnor som patienterna har på sina rum, säger Marina.

Hur ser julafton på SPSV Dalen ut?

– På julafton brukar personalen ha glitter i håret eller tomteluva. Som tradition brukar vi griljera julskinka, så att patienterna får skinksmörgås och tomtegröt på morgonen, det tycker jag hör till. Till lunchen försöker vi få så många patienter som möjligt att vara med och äta julbord tillsammans, säger Marina.

– Många som jobbar dagpasset har valt att avstå julbordet på lunchen i år, då de åker hem och äter julbord med familj och släkt efter passet. Däremot burkar personalen som jobbar kväll laga mat tillsammans. Vissa köper även julklappar till varandra, något litet, mest för tankens skull. Hur kvällspasset är upplagt har varierat de senaste åren. Jag har själv inte jobbat julaftonskväll på länge, men det jag vet är att patienterna får kvällsfika och att det är under fikat som många anhöriga kommer på besök. En del patienter som är tillräckligt friska åker i stället hem på julafton för att fira med familj och släkt, fortsätter hon.

Hur upplever du stämningen under julen på avdelningen?

– Stämningen mellan patienterna på julafton beror på hur sjuka de är just den dagen. Vi har haft jular då många orkat vara med och äta en gemensam lunch, andra år är det annorlunda. Oavsett patienternas dagsläge försöker vi alltid göra julen så hemtrevlig och bra som möjligt för alla våra patienter, säger Marina.

– Även om jag själv inte har valt att jobba på julafton så tycker jag att det känns okej. Det är väldigt trivsamt att jobba under storhelger, trots att det är tråkigt att vara borta från familjen, fortsätter hon.

Vad är det bästa med att jobba på julafton?

– Det bästa med att jobba på julafton är den mysiga stämningen och känslan som vi har på avdelningen, det är inte vilken dag som helst. Den uppskattningen och känslan som vi i personalen delar med patienterna gör att vi alla anstränger oss lite extra för att göra julafton så stämningsfull som möjligt, avslutar Marina.

 

SPSV Dalen

Här kan du läsa mer om Capio Palliativ slutenvård Dalen.

Presskontakt

Helena Kryssman

Kommunikatör

press@capio.com
Helena Kryssman

Följ Capio i sociala medier