Capio
Capio
Capio
Ögondoktor med patient

Ögondoktorn tipsar – så skyddar du dina ögon mot solen

23 maj 2023

Så snart det är soligt ute bör man skydda sina ögon mot solens skadliga UV-ljus-strålar. Särskilt viktigt blir det när solen är som starkast under den ljusaste tiden på året. Det berättar Bo Andersén som är ögonläkare på Capio Ögon. Idag gästade Bosse Nyhetsmorgon där han berättade om vikten att skydda sina ögon från solen och gav sina bästa ögontips.

Nyhetsmorgon

Se klippet i Nyhetsmorgon där Bosse berättar mer om hur du skyddar dina ögon från solen.

Solglasögon skyddar mot gråstarr

Bosse berättar att man bör skydda sina ögon med solglasögon som har en filterkategori på minst tre. Man ska aldrig, inte ens med solglasögon på, titta direkt mot solen, det kan ge bestående skada på den delen av ögat som har störst betydelse för synskärpan, den så kallade gula fläcken på näthinnan längst bak i ögat. 

– Förutom skador i gula fläcken så vet man, att solens UV-ljus starkt bidrar till utveckling av gråstarr, en grumling i ögats lins, vilket gör synen suddig främst på långt håll och även medför stora besvär med bländning, säger Bo Andersén.

Gråstarr drabbar främst äldre människor, men i länder med kraftigare solexponering, exempelvis kring Medelhavet och i Afrika, är det vanligare med gråstarr även i lägre åldrar. Medelåldern i Sverige är 74 år och den enda behandlingen är operation. Vid en operation byter man ut den grumliga linsen mot en klar plastlins.

– Operation av gråstarr är en av de vanligaste operationerna i Sverige och vi på Capio utför nästan en fjärdedel av alla operationer i Sverige, berättar Bosse.

Skärmtid kan leda till närsynthet

När vi sitter framför datorn för mycket eller tittar på skärmar på nära håll, kan man se en tendens till utveckling mot närsynthet. Förutom ärftlighet har skärmtid på nära håll betydelse.

– I Asien är det ca 70% av befolkningen som är närsynta, medan det i Europa är det omvända, ca 30%, men förekomsten är ökande. Det finns studier som tyder på att utveckling mot närsynthet kan bromsas om man begränsar tiden med närarbete och bryter av med uteaktiviteter, säger Bo Andersén.

Bosses tips för att skydda dina ögon

  • Reagera på när något känns fel och vänd dig till en optiker eller ögonläkare
  • Synförsämring ska man aldrig acceptera utan förklaring
  • Hastigt uppkommen synförsämring bör alltid undersökas genast hos ögonläkare, medan det vid långsam försämring inte är lika bråttom.
  • Lätta skavningsbesvär kan man ofta lindra med smörjande receptfria ögondroppar, men så snart det handlar mer om värk, som tandvärk fast i ögat, bör det undersökas helst utan dröjsmål.
  • Var snäll mot dina ögon, skydda ögonen med solglasögon i vårljuset. Det behöver inte vara dyraste sorten men gärna minst filterkategori tre (står oftast angivet på glasen), eller rådgör med din optiker!

Nyhetsmorgon

Se klippet i Nyhetsmorgon där Bosse berättar mer om hur du skyddar dina ögon från solen.

Presskontakt

Helena Kryssman

Kommunikatör

press@capio.com
Helena Kryssman

Följ Capio i sociala medier