Capio
Capio
Celiaki

Vår läkare reder ut frågetecken om glutenintolerans

16 maj 2023

Glutenintolerans, eller den medicinska benämningen Celiaki, är en folksjukdom dvs drabbar mer än 1% av befolkningen. Att upptäcka om man är glutenintolerant är ibland lurigt och många går med den dold och utsätter sig för onödigt lidande alldeles för länge. Däremot om man upptäcker att man är glutenintolerant och får en diagnos kan man slippa symptom med en glutenfri kost. Här berättar Lina Vigren, VD på Capio Gastro Center i Skåne, om bakgrund, symptom och hur du kan få en väl fungerande vardag som glutenintolerant.

Gastro Center Skåne

Läs mer om Gastro Center Skåne.

– Klassisk celiaki ger ofta problem med diarré, orolig mage och gaser, men kan även ge en hel del andra mer diffusa symptom. I en del fall får tyvärr de som drabbas faktiskt inga symptom alls utan upptäcks då i stället på grund av dåliga blodvärden på järn eller vitamin B12 i samband med någon hälsokontroll eller när man ger blod. Detta är tråkigt då patienten i dessa fall antagligen har lidit av dolda och mer diffusa symptom såsom trötthet, orolig mage, viktnedgång under en länge period och helt i onödan, säger Lina Vigren.

Celiaki är en intressant sjukdom eftersom det finns spännande genetisk bakgrund där 95% av dem som drabbas har en särskild genetisk uppsättning. 25 % av befolkningen har denna gen, men alla drabbas inte utan de personerna med den här genen har en ökad risk att drabbas.

– Med blodprov kan man få en indikation och en misstanke om sjukdomen. Men för säker diagnos krävs en undersökning med gastroskopi där man med fiberoptik tittar ner i matstrupe, magsäck och första delen av tunntarmen för att ta små provbitar från tunntarmen som sedan analyseras i ett mikroskop. Då diagnosen kräver livslång kostförändring är det viktigt att man säkerställer den med biopsier från tunntarmen, säger Lina Vigren.

För att säkert kunna utesluta celiaki behöver man dock äta gluteninnehållande kost vid undersökningstillfället, därför är det viktigt att inte starta en glutenfri kost innan en utredning har gjorts om man misstänker att man är glutenintolerant.

Ny studie tillsammans med sjukhusen i Malmö och Lund

Just nu pågår en studie på Capio Gastro Center i Skåne tillsammans med sjukhusen i Malmö och Lund. Studien går ut på att se om man i framtiden kan ta ett salivprov för att väcka misstanke om celiaki. Då skulle man till exempel kunna ta detta enkla salivprov på barn och vuxna som då slipper ta blodprov, vilket kan upplevas besvärligt – inte minst för barnen.

– Många – även de som inte är glutenintoleranta – upplever att de mår bättre av att äta glutenfri kost. Detta beror på att dessa livsmedel är svårt att bryta ner av annan anledning och patienter med IBS eller känslig tarm har ofta svårt att tolerera vissa typ av kolhydrater som finns i just vete, korn och råg, säger Lina Vigren.

Glutenfritt – en ny trend

Idag finns en trend att allt fler väljer glutenfri mat för sin känsliga mage, eller för att man vill hålla sig slank. Detta har medfört att allt fler restauranger och butiker erbjuder allt större och bättre utbud av glutenfria produkter, vilket är positivt för den som har en celiakidiagnos. Men det är fortfarande viktigt att ha koll på de livsmedel man köper, framför allt om man precis har fått sin diagnos.

– Läs på alla innehållsförteckningar. Väldigt många produkter som man kanske inte tror innehåller gluten gör det, så man måste vara försiktig och läsa på etiketten på allt man stoppar i munnen i början. När man har haft sin sjukdom ett tag så lär man sig vilka produkter som är glutenfria och behöver då bara kontrollera innehållet om man köper en ny produkt, av en annan leverantör, är bortbjuden eller äter ute på restaurang, säger Lina Vigren.

Linas 3 tips till dig som precis fått en celiakidiagnos:

  1. För att få inspiration. Prova att beställa glutenfrimatkasse som finns hos flera leverantörer. 
  2. Investera i en bra kokbok för glutenfri kost eller titta digitalt efter glutenfria alternativ för att få inspiration.
  3. Läs noga på innehållsförteckningar på baksidan av produkter. Gluten finns i en del produkter som man inte tänker på. 

 

Gastro Center Skåne

Läs mer om Gastro Center Skåne.

Presskontakt

Amanda Hallesjö

Kommunikatör

press@capio.com
Amanda Hallesjö

Följ Capio i sociala medier