Capio
Capio
Capio
Medarbetare på Pressbyrån
Lennart Schultz och Martin Bergman på Pressbyrån där du kan ta ett PSA-prov.

Därför är det viktigt att ta ett PSA-prov

13 november 2023

I Sverige drabbas ungefär 10 000 män av prostatacancer varje år. Fler än 125 000 män lever idag med prostatacancer. Den vanligaste åldern att bli drabbad är mellan 65–70 år, men vår urolog uppmanar män att ta ett PSA-prov för att tidigt upptäcka prostatacancer. Under vecka 46, kan du ta ett PSA-prov hos Pressbyrån på Klarabergsgatan 29 i Stockholm.

Läs mer om prostatacancer

Här svarar Martin Bergman på fler frågor om prostatacancer.

Redan förra året hade Pressbyrån sin kampanj ”Lusseballen”. I stället för lussebullar bakades lusseballar som såldes på utvalda Pressbyråer i Stockholm. Pengarna från försäljningen skänktes till förmån för prostatacancerforskning. I år arrangeras kampanjen igen, men nytt för i år är att du kan ta ett PSA-prov vid Pressbyrån som ligger på Klarabergsgatan 29 i Stockholm, för att undersöka om du har ett förhöjt PSA-värde eller inte.

– Jag får ofta frågan om vad man kan göra för att förebygga prostatacancer. Det enda sättet är att hålla koll på om man har ett förhöjt PSA-värde, som kan tyda på prostatacancer. Ta ett PSA-prov på din vårdcentral, eller kom förbi oss på Pressbyrån, uppmanar Martin Bergman, urolog på Capio Urokirurgiskt Centrum i Stockholm.

När vi lanserade Lusseballen förra året ville vi uppmärksamma ett viktigt ämne på ett lättsamt sätt. I efterhand vågar jag nästan påstå att budskapet om att testa sig letade sig in i vartenda fikarum i landet. Därför känns det otroligt att kunna ta det ett steg längre i år och erbjuda testning i butik, säger Lennart Schultz, marknads- och kommunikationschef för Reitan Convenience Sverige.

1 av 10 har förhöjt PSA-värde

Under vecka 46 finns personal som till vardags jobbar på Capio Urokirurgiskt Centrum i Stockholm på Pressbyrån vid Klarabergsgatan 29, för att ta PSA-prover. I samarbete med Unilabs, kommer de att analysera proverna och de som har förhöjda PSA-värden får en remiss direkt till Capio Urokirurgiskt Centrum, för fortsatt utredning. Provtagningen är helt kostnadsfri och du är välkommen mellan klockan 8:00–14:30 den 13–17 november.

För att fler ska testa sig i tid behöver vi sänka trösklarna och öka tillgängligheten till provtagning. Ett sätt att göra det är att se till att man kan testa sig i sin vardagsmiljö. Det här initiativet känns därför inte bara viktigt för att öka kunskapen om prostatacancer utan också för att prova nya sätt att nå personer som kan ha nytta av att testa sig, säger Thomas Lindahl, Medicinsk chef på Unilabs Sverige

Martin Bergman berättar att ungefär 1 av 10 män har ett förhöjt PSA-värde och de kommer att följas upp hos Capio Urokirurgiskt Centrum, efter att de tagit sitt blodprov. Den vanligaste åldern att få prostatacancer är 65–70 år. Det är sällsynt under 50 år, men om du har en förstagradssläkting som har prostatacancer, är risken större att du själv drabbas.

– Prostatacancer är ärftligt. Det är 3 gånger högre risk att få prostatacancer om du har en förstagradssläkting som är drabbad. Om du har sjukdomshistorik i släkten, kan du ta ett PSA-prov redan från 45 års ålder, menar Martin Bergman.

Vanliga symptom för prostatacancer

En liten prostatacancer ger oftast inga symptom alls. Symptom på prostatacancer kan vara att du behöver kissa ofta, du har svag urinstråle eller att du har blod i urinen. Det är viktigt att poängtera att detta även kan vara symptom på godartad prostataförstoring. Godartad prostataförstoring är vanligt, och det finns bra hjälp att få.

– Om du har symptom ska du alltid uppsöka vården. Den viktigaste uppmaningen är att testa dig, och fortsätt testa dig även om du har gjort det innan, säger Martin.

Hur går ett PSA-prov till?

PSA är en förkortning av prostataspecifikt antigen. PSA-provet tas genom ett blodprov, vanligast i armvecket, och visar halten av ett speciellt protein i blodet. En förhöjd halt av PSA behöver utredas.

Om ditt PSA-prov visar ett förhöjt värde så blir du kallad till en urolog. Urologen känner på prostatan via ändtarmen, och gör även ett ultraljud via ändtarmen. Om man misstänker cancer så är nästa steg en undersökning med magnetkamera. Om man hittar något då så tar man vävnadsprov, en biopsi. Det går till ungefär som ett ultraljud med i lokalbedövning av området kring prostatan, berättar Martin.   

Ingen screening i Sverige

Det finns ingen nationell screening för prostatacancer i Sverige. Det finns en organiserad prostatacancertestning, en så kallad OPT, i Stockholm där man kallar män från 50 år för att ta ett PSA-prov, men det ser olika ut i regionerna.

– Frågan om nationell screening har varit uppe på agendan men 2018 sa Socialstyrelsen nej till screening. Idag har vi betydligt mer kunskap och erfarenhet av både testning och behandling av prostatacancer. Vi vet att med hjälp av ett PSA-prov kan vi hitta prostatacancer i ett tidigt skede och vi har nu ännu bättre behandlingsmetoder. Jag ser absolut att frågan borde tas upp igen, avslutar Martin Bergman.  

Denna vecka får vi även följa Capio Urokirurgiskt Centrum på vårt Instagramkonto @LifeatCapio

Läs mer om prostatacancer

Här svarar Martin Bergman på fler frågor om prostatacancer.

Presskontakt

Helena Kryssman

Kommunikatör

press@capio.com
Helena Kryssman

Följ Capio i sociala medier