Capio
Capio
Capio
Medarbetare på Capio
Bild från BORIS-dagen 2023. En heldag om barnobesitas och kvalitetsregister.

Ny behandling av övervikt med hjälp av digital plattform

10 november 2023

Inom Capio Alvas Barn- och ungdomsmedicinska mottagningar införs nu en behandling av övervikt med hjälp av den digitala plattformen Evira. En mätplatta som används löpande under behandlingen ihop med ett team som består av barnläkare, barnsjuksköterskor och barnpsykologer. Denna digitala plattform kommer införas på Capios fyra barn-och ungdomsmedicinska mottagningar i Hagastaden, Medborgarplatsen, Sickla och Upplands Väsby.

Capio Alvas Barn- och ungdomsmedicinska mottagningar

Här hittar du våra barn-och ungdomsmedicinska mottagningar.

– Till den befintliga obesitasbehandling som ingår i vårt uppdrag i Region Stockholm har vi nu adderat den digitala plattformen Evira eftersom det skett en ökning i övervikt hos barn och unga. Varje barn med obesitas har rätt att få hjälp och stöd igenom att forma en hälsosam och hållbar livsstil. Detta gör vi med Evira, säger Alexandra Gkourogianni, Barnläkare, PhD, Dostdoctoral Fellow KI med inriktning inom Barnendokrinologi och Barnobesitas, som har agerat projektledare. 
  
Evira är ett medicintekniskt bolag med stark förankring i vetenskap och teknologi. Koncept och plattform har utvecklats tillsammans med ledande forskare från Karolinska Institutet och med kopplingar till Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm. Plattform, koncept och metod har validerats i kliniska studier under flera års tid med fantastiska resultat. Kombinationen av digital och fysisk vård skapar de bästa förutsättningarna för både patienter och behandlare som inte var möjlig innan, bland annat möjliggörs vård av hög kvalitet när avstånden är stora.

– Då obesitasbehandling till största delen handlar om en livsstilsförändring i hemmet/för familjen är Evira ett bra komplement, som innebär både en tätare kontakt utan fysiska möten, men också en chans för familjen att se förändringarna snabbare. Evira har dessutom hunnit användas så pass länge inom barnobesitas att studier kunnat genomföras, vilket på så sätt stärker evidensen för användandet, säger Lotte Thorblad, obesitassjuksköterska vid Capio Alva BUMM.

Capio Alva samarbetar med BORIS – Barnobesitas Registret i Sverige, som är ett av världens största och äldsta register för behandling av barnobesitas. BORIS startade 2005 och har över 40 000 registrerade individer. I mer än 40 vetenskapliga publikationer har BORIS bidragit till ökade kunskaper om barnobesitas. Registret stöds ekonomiskt av Sveriges Kommuner och Regioner. 

Remittera till Capio Alvas Barn- och ungdomsmedicinska mottagningar  

Till våra barn- och ungdomsmedicinska mottagningar är patienter välkomna på remiss från exempelvis vårdcentraler, BVC och skolhälsovården. Här hittar du våra mottagningar: Remittera din patient till oss | Capio

 

Capio Alvas Barn- och ungdomsmedicinska mottagningar

Här hittar du våra barn-och ungdomsmedicinska mottagningar.

Presskontakt

Helena Kryssman

Kommunikatör

press@capio.com
Helena Kryssman

Följ Capio i sociala medier