Capio
Capio
Capio
Martin Bergman i Nyhetsmorgon

Undersök pungen för att hitta testikelcancer i tid

30 januari 2024

Det började med att Jesper fick ett klipp skickat till sig av sin sambo Nora med information om hur man undersöker sin pung. När Jesper kände efter, hittade han knölar i sin ena testikel. Han gick till vårdcentralen och fick snabbt en remiss till sjukhuset, för vidare undersökning. Det visade sig att han hade testikelcancer. Idag gästar Jesper och Nora Nyhetsmorgon, tillsammans med Martin Bergman som är urolog på Capio Urokirurgiskt Centrum. De berättar hur viktigt det är att undersöka pungen för att hitta testikelcancer i god tid.

Nyhetsmorgon

Se klippet i Nyhetsmorgon där Martin berättar om vikten att undersöka sin pung för att hitta testikelcancer i god tid.

För ett år sedan tog Nyhetsmorgon upp vikten av att killar ska undersöka sin pung för att tidigt kunna hitta tecken på testikelcancer. Klippet spreds i sociala medier och Nora skickade klippet till sin sambo Jesper. När Jesper undersökte sin pung så hittade han något som sedan skulle visa sig vara just testikelcancer.

Jag började känna och det visade sig att jag hade knölar i min ena testikel. Jag hade ett besök inbokat på vårdcentralen någon dag efter för en annan sak men i slutet av det besöket frågade jag om läkaren också kunde kolla på min testikel. Efter det gick det väldigt fort och jag fick komma till sjukhuset redan dagen efter, berättar Jesper.

Jesper fick en tid på sjukhuset redan dagen efter och fick göra ultraljud. Efter en kort tid hörde sjukhuset av sig och uppmanade honom att ta med en anhörig till nästa besök.

Sjukhuset ringde upp och sa att jag skulle komma in och ta med mig en anhörig. Då fattade jag direkt att det var något allvarligt och förstod att det var testikelcancer, säger Jesper.

Den unga mannens cancer

Martin Bergman berättar att testikelcancer är den unga mannens cancer. Det är män mellan 20–40 år som drabbas. Ofta får man inga andra symptom utan man behöver känna på sina testiklar. Hittar man något, ska man söka vård direkt.

Det står att det kan vara vanligt med tyngdkänsla, smärta och ömhet men de allra flesta vi träffar har bara känt något hårt som sitter i testikeln. Har man dessa symptom ska man självklart söka vård med en gång, uppmanar Martin Bergman.

Jesper fick opereras och ta bort den ena testikeln och gjorde biopsi på den andre. Därefter fick han behandling med cellgifter i ett halvår. Lite senare såg man att det fortfarande tumörmarkörer kvar och då fick ytterligare en operation göras, där man tog bort en lymfkörtel.

Nu är det ett år sedan vi fick beskedet. Det känns fortfarande konstigt och surrealistiskt. Idag har vi lagt det bakom oss och Jesper har börjat jobba igen, säger Nora.

Undersök pungen regelbundet

Cancer är alltid allvarligt, men vi botar nästan alla med testikelcancer. Det handlar om att hitta sjukdomen tidigt. Det är därför vi uppmanar alla att känna på sina testiklar, säger Martin Bergman.

Hur ofta ska man då undersöka sin pung?

En gång om året är för sällan och en gång om dagen är kanske lite väl ofta. Det viktigaste är att man gör det regelbundet, kanske en gång i månaden, säger Martin.

Man vet aldrig hur länge cancern kan ha funnits innan man känner något, därför är det viktigt att man undersöker sig regelbundet för att hitta avvikelser tidigt.

Hur behandlar man testikelcancer?

Det finns olika typer av behandling av testikelcancer.

Ibland räcker det man att bara tar bort en testikel så är man färdigbehandlad. Men ofta behöver man tilläggsbehandling så som cellgifter eller kirurgi, men sjukdomen är fortfarande botbar, säger Martin.

Fortsatt regelbundna kontroller

Jesper och Nora hade två barn när cancerbesked kom men ville gärna ha ett tredje. De frös in spermier och mellan Jespers operationer provade de att bli gravida på naturlig väg. Det tog sig och de fick sitt tredje barn.

Vi fick en dotter i januari. Det var menat att det skulle bli så, säger Nora.

Idag går Jesper på regelbundna kontroller. Han var på röntgen för några veckor sedan och väntar nu på provsvar därifrån. Han kommer gå på fortsatta kontroller i 7–8 år till.

När man är i det så tänker man inte riktigt på det, men det kommer över en i efterhand. Jag är mer trött idag och har börjat tappa hår igen, säger Jesper.

Om Nora inte hade skickat Nyhetsmorgons klipp till Jesper tror han att han aldrig hade undersökt sin pung eller hittat sin cancer.

Det farligaste med testikelcancer är att man inte söker vård. Det är fantastiskt när man hittar saker i tid och för då kan man få bra behandling. Tack för det Nyhetsmorgon, Jesper verkar ha fått den bästa behandlingen man kan få i Sverige. Hade man väntat hade behandlingen blivit tuffare och med mer biverkningar, avslutar Martin Bergman.

Se inslagen i Nyhetsmorgon

Här kan du se hela klippet i Nyhetsmorgon: Vanligaste symtomen på testikelcancer – så undersöker du pungen (tv4play.se)

Här kan du se när Martin förklarar hur du ska undersöka pungen och svarar på tittarnas frågor om testikelcancer: ”Om man plötsligt får jätteont i pungen, kan det vara testikelcancer då?” (tv4play.se)

Nyhetsmorgon

Se klippet i Nyhetsmorgon där Martin berättar om vikten att undersöka sin pung för att hitta testikelcancer i god tid.

Presskontakt

Helena Kryssman

Kommunikatör

press@capio.com
Helena Kryssman

Följ Capio i sociala medier