Capio
Capio
Capio
Jenny Andersson med två medarbetare
Capio Hovsjö Familjecentral vann förra årets Capio Awards pris för Samhällsansvar.

”Vi behöver vara där, nära familjerna, för att kunna göra skillnad”

8 februari 2024

Förra årets Capio Awards pris för Samhällsansvar gick till Capio Hovsjö Familjecentral för deras viktiga arbete och engagemang för familjerna i Hovsjö. En sommar och en höst har flugit förbi sedan prisutdelningen och vi tog tag i Jenny Andersson, enhetschef för Capio Wasa BMM och BVC i Södertälje, samt biträdande verksamhetschef på Capio Wasa Vårdcentral och samordnare på familjecentralerna i Geneta och i Hovsjö, för att prata om vad samhällsansvar betyder för henne och hur viktigt det är för henne att presenteras som en liten del av ett stort och engagerat team.

Capio Hovsjö Familjecentral

Här kan du läsa mer om Familjecentralen och barnavårdscentralen i Hovsjö.

2017 öppnade Capio tillsammans med Södertälje kommun den första familjecentralen i Södertälje, Geneta familjecentral, som sedan dess varit en värdefull samlingsplats för barnfamiljer i kommunen. Det diskuterades länge om att öppna ytterligare en familjecentral och i november 2022 öppnades den andra familjecentralen – Capio Hovsjö. 

Bakgrunden till uppstarten av Hovsjö familjecentral grundar sig i antalet anmälningar som ökat gällande våld i nära relationer. Södertälje utmärker sig i förhållande till Stockholms län med att vara ett utsatt område där barn i högre grad riskerar att utveckla fetma, diabetes, karies och psykisk ohälsa.

– I dessa tider där skjutningarna pågår precis där vi befinner oss, är det viktigare än någonsin att vi arbetar för att få ge tidiga insatser i människors närområde. Vi ser mycket positivt som växer fram i området och föräldrar som verkligen kämpar. Vi behöver vara där, nära familjerna, för att kunna göra skillnad. Att få möjligheten att utveckla verksamheter utifrån familjers kartlagda behov är viktigt och jag är övertygad om att det är det som behövs för att kunna bidra till att minska de enorma skillnader mellan olika områden som finns i regionen när det gäller barn och kvinnors hälsa, säger Jenny Andersson.

Vad innebär samhällsansvar för dig?

– Det innebär att verkligen ta ansvar för en jämlik vård och att jobba för att minska de hemska skillnader som finns. Vi måste göra det vi kan för samhället mår inte bra över de klyftor som råder idag. Vi måste anpassa verksamheter utifrån behov hos våra patienter, det är ett samhällsansvar. Vi kan inte tänka ”det är så jobbigt att jobba här” utan samhällsansvar är att vi tänker att vi behöver vara här och då behöver vi utforma sätt för att få till det bra. Det behövs verkligen i Södertälje. Ska vi svika våra patienter? Nej. Det blir inte perfekt i början, men vi ska framåt och det ska bli bra för både familjerna och för medarbetarna. Medarbetarna närmast patienterna är det absolut viktigaste vi har för att kunna erbjuda vård av kvalitet, säger Jenny Andersson.

Hur kändes det att få ta emot priset för Samhällsansvar?

– Jag blev väldigt glad och jag har alltid känt att jag vill jobba för ett företag som delar mina värderingar. Att kunna jobba för att minska klyftorna och att Capio samtidigt tycker det är viktigt, då känner jag mig trygg och det gör att jag känner mig stolt över att vi som team fick ta emot priset för samhällsansvar. Sen är det ju jätteskönt att veta att det man kämpat för lyfts, säger Jenny Andersson.

Varför gillar du att jobba på Capio?

– Jag är så glad att jag jobbar här för vårt jobb hade inte gått att göra om det inte hade varit för Capio. Har man en bra idé som grundar sig i ett behov hos patienter – då får man förtroendet att tänka utanför boxen. När folk kommer med idéer så hoppas jag att jag är en sådan ledare också som ger goda förutsättningar till medarbetare att förverkliga sina idéer. Har man en idé som är grundad utefter kartlagda behov så får man förutsättningar att stånga sig blodig och driva igenom det. Det är verkligen tur att det är just Capio som är närvarande i dessa utsatta områden. Därför tycker jag det är kul att jobba eftersom man hela tiden får ta sig an utmaningar, möjligheten att utvecklas och göra skillnad för de som behöver det, avslutar Jenny Andersson.

Så här löd nomineringen

”Med ett otroligt engagemang för familjerna i området och efter ett flerårigt påverkansarbete har teamet med Jenny Andersson enhetschef och Anna Söderqvist verksamhetschef i spetsen mot alla odds lyckats återöppna familjecentralen i Hovsjö tillsammans med kommunen. Flera BVC:er i utsatta områden i regionen (bland annat Hovsjö) har tidigare lagts ner, och med återöppningen bryts nu en nedåtgående spiral vad gäller närvaron i utsatta områden i regionen. Det arbetet symboliserar verkligen samhällsansvar för mig”.

Capio Hovsjö Familjecentral

Här kan du läsa mer om Familjecentralen och barnavårdscentralen i Hovsjö.

Presskontakt

Amanda Hallesjö

Kommunikatör

press@capio.com
Amanda Hallesjö

Följ Capio i sociala medier