Capio
Capio
Capio
Lina Vigren i Nyhetsmorgon

Magdoktorn om sambandet mellan IBS och livsstilsvanor

12 mars 2024

En av Sveriges vanligaste folksjukdomar är IBS. 1 av 10 svenskar lever med IBS men mörkertalet är stort, då alla inte har en fastställd diagnos. Om man vill minska risken för att drabbas av IBS-mage kan det finnas en enkel lösning – att hålla koll på sina livsstilsfaktorer, det visar en ny studie. Idag gästade Capios magdoktor Lina Vigren TV4:s Nyhetsmorgon och berättade mer om IBS och vad du kan göra för att lindra magbesvären.

Mer om IBS?

På Mina sidor har vi samlat mer information om IBS och magbesvär. Här finns också enkla recept som är bra för magen.

IBS är en kronisk magtarmsjukdom, som innebär att man har en rubbning i motoriken och en ökad känslighet när tarmen vidgas.

Sjukdomen är väldigt vanlig, 10–15 % lider av IBS, en del har väldigt milda symptom men en del har väldigt svåra besvär, berättar Lina Vigren, mag- och tarmdoktor på Capio Gastro Center i Skåne.

Här kan du se inslaget i Nyhetsmorgon

Att ha IBS kan vara tufft och ofta finns en variation av följande symptom:

  • Buksmärta (lindras ofta av tarmtömning)
  • Uppblåsthet och gaser
  • Diarré och/eller förstoppning
  • Upplevelse att tarmen inte tömmer sig helt när man går på toa

Symptomen är inte samma varje dag utan varierar över tid. Ofta är man orolig att man ska ha en dålig dag och stress försämrar tarmmotoriken. Har man redan bekymmer så blir det sämre med stress, säger Lina Vigren.

Studier visar samband mellan livsstil och IBS

I en studie som gjordes i Storbritannien i slutet av februari, samlade man 64 000 patienter som intervjuades och följdes under 12 år. Studien undersökte om det fanns ett samband mellan IBS och olika livsstilsvanor som bland annat alkoholvanor, rökvanor, kostvanor och sömnvanor.

Studien visar att om man har negativa livsstilsfaktorer, så har man en ökad risk för att få IBS. Har man fler än tre faktorer så är det 42 procents ökad risk för att insjukna i IBS, säger Lina Vigren.

Man har länge känt till att en hälsosam livsstil påverkar magen, men i den här studien såg man tydligt hur det hörde ihop.

Försök ha en så hälsosam livsstil som möjligt, försök att hålla måttliga alkoholvanor, ät små måltider regelbundet och lev så hälsosamt du kan. Det har betydelse visar studien. IBS består av en kombination av arv och miljö. Om man har det i familjen, så har man ökad risk, men man kan förhindra mycket av symptomen. Det orsakas inte av kosten, men det förstärks av dålig kost, påpekar Lina Vigren.

Gaser i magen

Normalt släpper man sig ungefär 10–25 gånger per dygn. De flesta gångerna kanske du inte ens märker det själv.

Tarmgasen innehåller 99% kväve, vätgas, syre, koldioxid och metan. Om man bryter ner till exempel öl bildas svavelväte och det luktar rutten fisk. Lukten beror också på vilken tarmflora man har, en del har mer eller mindre illaluktande tarmflora.

Det är bra för magen att gå en promenad efter en middag, vid pendelrörelser med benen, så släpper man sig naturligt, berättar Lina Vigren.

Håll koll på din avföring

Det är bra att hålla koll på sin avföring. Normal avföring är väldigt olika för människor. En del kanske går på toaletten 3 gånger per dag och en del kanske går en gång per dag, och det är helt normalt för dom.

Men när man ändrar sina avföringsvanor, så ska man hålla lite koll. Om man brukar gå en gång om dagen och sedan börjar gå tre gånger per dag, då kan det vara något som är fel. Om du har förändrade avföringsvanor, blod i avföringen eller tappar mycket vikt, då kan du behöva en undersökning, säger Lina Vigren.

Det här kan du göra själv

Att föra dagbok över vad man äter på en dag är ett bra tips att hålla koll på vad du äter. Man kanske tror att man äter jättenyttigt men när man ser vad man faktiskt äter kanske det inte stämmer. Här kommer Linas tips på vad du kan göra för att undvika magbesvär:

  • Skriv en måltidsdagbok
  • Försök minska stress
  • Undvik koffein och alkohol
  • Öka fiberintaget gradvis
  • Drick tillräckligt med vatten
  • Regelbunden fysisk aktivitet

Lina svarar på tittarnas frågor

Här besvarar Lina tittarnas frågor om magproblem

Mer om IBS?

På Mina sidor har vi samlat mer information om IBS och magbesvär. Här finns också enkla recept som är bra för magen.

Presskontakt

Helena Kryssman

Kommunikatör

press@capio.com
Helena Kryssman

Följ Capio i sociala medier