Capio
Capio
Capio

TBE fästingburen hjärninflammation

Virusinfektionen TBE sprids till människor via fästingar. Infektionen drabbar det centrala nervsystemet i hjärnan. De flesta som smittas får lindriga besvär så som feber, muskelvärk eller huvudvärk. Cirka en tredjedel av de som smittas blir allvarligt sjuka. Det går att skydda sig mot TBE genom att vaccinera sig.

Vad är TBE?

TBE är en virussjukdom som sprids via fästingar.

Symptom

Inkubationstiden för TBE kan skilja sig åt något. Vanligtvis tar det mellan fyra och tio dagar från det att du smittas till att du blir sjuk, men ibland kan det ta upp mot en månad. Inledningsvis kan du känna av ett eller flera av dessa symptom:

 • Trötthet
 • Huvudvärk
 • Feber
 • Muskelvärk

Det är vanligt att de första symptomen varar i ett par dagar till en vecka och sedan blir de flesta friska. Men för ungefär en tredjedel av de som smittas sprids viruset vidare till hjärnan eller till hjärnhinnorna där viruset orsakar en inflammation. Ibland kan man drabbas av hjärninflammation och hjärnhinneinflammation samtidigt.

Om viruset sprids vidare till hjärnan eller hjärnhinnorna kan du uppleva mer besvärliga symptom. Dessa brukar uppstå ungefär en vecka efter att de tidigare och mer lindriga symptomen har försvunnit. Det är då vanligt att uppleva ett eller flera av följande symptom:

 • Svår huvudvärk
 • Hög feber
 • Koncentrationssvårigheter
 • Ljud- och ljuskänslighet
 • Förvirring
 • Kräkningar

Runt var tionde person av de som smittas får även olika symptom på förlamning.

Behandling

Det finns ingen behandling för TBE utan infektionen läker ut av sig själv. Däremot kan du få vård för de symptom som kan uppstå när du blivit smittad.

Om du drabbas av hjärninflammation eller hjärnhinneinflammation till följd av TBE kan du behöva vårdas på sjukhus.

Vad kan jag göra själv?

Det finns vaccin mot TBE och du bör vaccinera dig om du bor eller vistas mycket i ett riskområde. Du kan vaccinera dig på din vårdcentral, vaccinmottagningar och vissa apotek. Vaccinet ger ett bra skydd och har få biverkningar. Även barn kan vaccineras från och med att de fyllt 1 år.

Läs mer om vaccination mot TBE här.

I övrigt kan det vara en god idé att tänka på vad du har på dig för kläder ute i naturen, även om klädesplagg bara skyddar till viss del. Tänk på det här:

 • Ha mörka kläder på dig. De drar inte till sig lika många fästingar som ljusa kläder gör. Nackdelen med mörka kläder är att det är svårare att upptäcka fästingar.

 • Ha på dig både långa byxor och långärmade tröjor i områden där fästingar finns. Att ha stövlar är också bra.

Fästingarna vaknar till liv när temperaturen stiger över fyra till fem grader så fästingsäsongen kan vara mellan mars och november om vädret tillåter.

När och var ska jag söka vård?

Ta kontakt med din vårdcentral om du misstänker att du har TBE.

Du bör genast ta kontakt med en vårdcentral eller jouröppen mottagning om du tror att du har TBE och samtidigt känner dig svårt sjuk. Om det är stängt bör du söka vård på en akutmottagning.

Relaterade diagnoser

Vi hjälper dig