Capio
Capio

Luftvägsinfektion

Luftvägsinfektioner är vanliga hos både barn och vuxna. Oftast är det ingen fara och infektionen går över av sig själv. Men ibland behöver du söka vård.

Vad är en luftvägsinfektion?

Det finns två typer av infektioner i luftvägarna. Övre och nedre luftvägsinfektion. 
 
En övre luftvägsinfektion är infektioner i öron, näsa, hals och bihålor. En vanlig förkylning helt enkelt. 
 
Nedre luftvägsinfektioner är infektioner i luftrör, bronker och lungvävnad. De kan vara lite mer segdragna än en vanlig förkylning och det kan ta några veckor innan du blir helt frisk. 

Symptom på luftvägsinfektion

Det finns några olika tecken på luftvägsinfektion. Symptomen varierar beroende på var i kroppen infektionen har fått fäste. 

Övre luftvägsinfektioner symptom

Övre luftvägsinfektioner har klassiska förkylningssymptom som ont i halsen, feber och snuva.

Nedre luftvägsinfektioner symptom

Nedre luftvägsinfektioner börjar ofta som en vanlig förkylning. En del hostar redan från början, medan andra får en tilltagande hosta efter några dagar. 

Luftrörskatarr

En mycket vanlig nedre luftvägsinfektion är luftrörskatarr som kännetecknas just av hosta. Luftrörskatarr (kallas även akut bronkit) är en akut luftvägsinfektion som oftast orsakas av ett virus. 
 
En del får rethosta medan andra hostar slem. Förutom att det kan göra ont i bröstet när du hostar kan det vara jobbigt med hosta på natten då det blir svårt att sova ordentligt.  
 
Många får upp slem med hostan vilket hjälper kroppen att bli av med infektionen. Det är alltså bra att hosta upp slemmet. En del kan få svårigheter att andas och en vissa får ett pipande ljud när de andas.

Behandling - vad kan jag göra själv?

  • Vila om du känner dig sjuk. Undvik träning och ansträngande fysisk aktivitet.
  • För dig som hostar slem: försök att dricka mycket, gärna vatten. Varma drycker kan lindra och ha en lenande effekt.
  • För dig som hostar mycket på natten. Försök att hålla huvudet högt när du sover. Använd gärna en extra kudde.
  • Vissa tycker att receptfria hostmediciner och slemlösande läkemedel hjälper. Men det finns inga studier som visar på tydlig effekt.

När ska jag söka vård?

De flesta med luftrörskatarr behöver inte söka vård. besvären brukar gå över av sig själv inom en vecka eller två. Har du återkommande problem med luftrörskatarrer eller med en långvarig luftvägsinfektion bör du kontakta en vårdcentral.  

Relaterade diagnoser

Vi hjälper dig

Visar 112 mottagningar: