Capio
Capio
Capio
Personporträtt Clara
Intimhälsa

Clara: ”Det är en smärta som hänger ihop med livet – det är inte bara när jag har mens”

Det finns många olika anledningar till smärta i underlivet – några exempel är endometrios, vaginisim och bartolinit – och många lider i det tysta. Clara, 26, har varit under utredning för sin misstänkta endometrios sen hon var 12 år. Här berättar hon om hur allt började för henne och vad hon har för tips och råd till de i samma situation.

När och hur började allt för dig?

När man får mens första gången vet man ju inte hur det ska kännas. För mig gjorde det jätteont, men jag tänkte nog att det skulle kännas så. Sen insåg jag att andra kompisar fortfarande kunde vara med på gympan, de kunde fortfarande gå till skolan – medan jag kunde inte ens stå upp. Det bara rann kallsvett, ingenting funkade. Det var väl då min mamma insåg att vi behövde gå till läkaren och få det undersökt.

Vilka symptom och besvär upplever du?

Symptomen på endometrios kan variera från person till person och från månad till månad. Ofta kommer de i skov. Det jag känner främst är en smärta som tar över allt. Den kan komma vid ägglossning, och då får jag ont i ryggen och på ena sidan av kroppen. Det kan variera lite vilken sida av kroppen som gör ont. Och när jag sen får mens får jag jätteont, främst i nedre delen av magen.

 

Hur är det att leva med endometrios?

Nu när jag blivit äldre är jag ju så van vid det och kan anpassa mig utifrån det. Nu vet jag att om jag får mens på torsdag, då kanske det inte är toppen att boka in stora aktiviteter dagarna innan eller just då. Jag är alltid medveten om var i menscykeln jag är. Det är en smärta som hänger ihop med livet – det är inte bara när jag har mens.

Har du några råd till andra i samma situation?

Jag skulle vilja, först och främst, att alla ska veta att det inte är normalt att ha så ont att du inte kan leva ditt vanliga liv. Ta hjälp. Värktabletter har hjälpt mig jättemycket, och värme. Värmeplåster har jag upptäckt ganska nyligen och nu går jag ingenstans utan dem.

Så lyssna på dig själv, och om något inte känns normalt så ta tag i det. Även om det känns jobbigt i sig. Lyssna på kroppen.

Vill du lära dig mer om ämnen kopplade till kvinnohälsa? Logga in på Mina sidor för att läsa egenvårdsguider, få tips och råd från våra experter och djupdyka i andra ämnen som intresserar dig – helt kostnadsfritt.

LegitScript approved