Capio
Capio
Capio
träningsskor

Dietisten tipsar – hitta bestående och hälsosamma vanor kring kost och träning

25 februari 2022

Therese Goding är dietist på Capio CFTK i Stockholm. Kliniken har utfört viktoperationer sedan 2007. Själva operationen i sig är bara ett verktyg och målet är att hitta hälsosamma vanor vad gäller bland annat kost och motion. Det krävs helt enkelt en livsstilsförändring för en bestående hälsovinst.

Capio CFTK, centrum för titthålskirurgi, är en mindre klinik med 16 fast anställda. Kliniken har två dietister som framför allt arbetar med rådgivning och stöttning innan och efter viktoperationen. Kliniken utför utöver överviktskirurgi, allmänkirurgi gentemot privatbetalande och försäkringspatienter samt hyr ut operationsresurser till andra Capio-enheter.

Så går en viktoperation till

Therese Goding berättar att kliniken utför två olika operationsmetoder, gastric bypass och gastric sleeve. Vid båda operationerna skapas en mindre magsäcksficka eller magsäck och vid gastric bypass kopplas även en del av tarmen bort. Båda operationerna bidrar till en hormonell förändring som hjälper patienten att gå ner i vikt.

Inför en viktoperation har vi flera samtal med patienten, både i grupp och individuellt. Patienten går på en så kallad lågkalorikost innan operationen genomförs, detta för att levern ska minska och därmed också minska komplikationsrisken vid själva operationen. 

– Vår kliniks styrka skulle jag säga är att vi har en lång erfarenhet och vår tillgänglighet gentemot patienterna. Vi har ett tvåårigt supportprogram efter att operationen genomförts, vilket betyder att patienterna alltid kan höra av sig till oss för fortsatt stöd. Vi följer även upp patienten under flera år, enligt nationella riktlinjer, efter viktoperationen genom blodprovstagning, säger Therese Goding, dietist på Capio CFTK.

Efter en genomförd operation arrangeras en återträff, en heldag när patienterna träffar varandra och får ta del av föreläsningar kring kost, träning och beteendeförändring. 

– Själva operationen är bara ett verktyg, och för att få ett tillfredställande resultat krävs det en livsstilsförändring. Målet är att hitta bestående hälsosamma vanor kring kost och träning, säger Therese Goding, dietist på Capio CFTK.

Studier visar att resultatet efter en viktoperation är väldigt olika, och varierar från person till person. Syftet är så klart att patienten ska gå ner i vikt men det allra viktigaste är att patienten minskar risken för viktrelaterade sjukdomar och ökar sin livskvalité.

Minska stillasittandet

Något som har stor påverkan på vår hälsa är stillasittandet. Vi ser att stillasittandet ökar risken för flera sjukdomar.

– Att sitta still flera timmar per dag ökar risken för flera sjukdomar. Om du jobbar på kontor, försök att ta korta pauser, res på dig varje halvtimme och gör några knäböj. Gå och hämta ett glas vatten och försök klämma in den där lunchpromenaden. Eller varför inte ta ett möte på telefon samtidigt som du promenerar? uppmanar Therese Goding, dietist på Capio CFTK.

Dietistens bästa mattips

  • Planera ditt matintag – se till att du har lunch och mellanmål hemma eller på jobbet. Det blir oftast både mer näringsrikt och bättre för plånboken.
  • Regelbundna måltider – sprid ut måltiderna jämt över dagen och hoppa inte över vare sig frukosten eller lunchen. Om du vet att du blir småhungrig framåt kvällen så kanske du har ätit lite för lite under dagen?
  • Fokusera på näringsrik kost snarare än att räkna kalorier. Genom att välja näringsrik mat hamnar du troligtvis på ett bra kaloriintag. Frukt, grönsaker, bär, baljväxter, nötter, frön, fullkorn, vegetabiliska oljor, fisk och skaldjur, är exempel på näringsrik mat, som också visat sig skydda oss mot flera sjukdomar.

Dietistens bästa träningstips

  • Försök att hålla i din träning genom att hitta det som du tycker är roligt.
  • Variera din träningsform – det gör att du inte tröttnar lika fort.
  • Träna med en vän – du kan behöva någon som pushar dig när du känner att du inte orkar träna eller gå på gruppträning och få energi av andra deltagare.
  • Styrketräna – rekommendationen är att träna muskelstärkande träning två gånger i veckan. Du behöver inte träna styrketräning i gymmet, det går lika bra att träna styrka hemma med hjälp av ett tungt mjölkpaket.
  • Prioritera din träning – planera in och prioritera din träning lika som mycket som en middag med vännerna.
  • Sätt dig in i känslan du med stor sannolikhet kommer att känna efter ditt träningspass. Oftast är det ett mycket tillfredställande känsla.
  • Minska stillasittandet – res på dig varje halvtimme och gör några knäböj, gå och hämta en kaffe, ta möten på telefon och försök få till en lunchpromenad.

– Det handlar om att försöka hitta en helhet där hälsosam kost och regelbunden träning är två viktiga komponenter. Satsa på hälsosamma vanor som blir bestående i stället för olika typer av kortvariga dieter, avslutar Therese Goding, dietist på Capio CFTK.

Vill du läsa mer?

Therese Goding har skrivit två böcker som heter ”Ett liv med sleeve” och ”PoP- Postoperativa Portioner” där du kan läsa mer.

Presskontakt

Helena Kryssman

Kommunikatör

press@capio.com
Helena Kryssman