Capio
Capio
Vaccination

Linda Magnusson på Vaccinationsmottagningen i Örebro svarar på frågor om vaccinationer

13 mars 2023

Linda Magnusson är teamsamordnare och sjuksköterska på Vaccinationsmottagningen i Örebro. Mottagningen drivs tillsammans med Infektionskliniken på USÖ sedan 1995 med Anja Rosdahl som medicinskt ansvarig. Här jobbar sjuksköterskorna främst med egna mottagningar och även på andra enheter som postop, gynmottagningen samt vårdplaneringen. Läkarna däremot kommer från infektionskliniken på rotationsschema där det finns ett speciellt läkarschema utarbetat efter säsong. I en intervju svarar Linda Magnusson på frågor angående vaccinationer – bland annat vad det kostar, varför man ska vaccinera sig och vad man ska göra om man är spruträdd.

Fler frågor och svar

Vill du läsa mer om vaccinationer?

– Alla sjuksköterskor som jobbar med egna vaccinationsmottagningar har genomgått en grundutbildning inom resemedicin och vaccinationskunskap tre dagar i Stockholm. Förutom grundutbildning brukar alla sjuksköterskor åka på en endags uppföljningskurs under hösten. Kompetensutveckling sker även regelbundet via APT samt möten med läkemedelsföretag, säger Linda Magnusson.

Flertalet sjukdomar mottagningen vaccinerar mot   

– Utöver resemedicinsk rådgivning och vaccinering, vaccinerar vi även riskgrupper så som Hepatit-B, TBE, influensa, bältros, pneumokocker och HPV. Vi erbjuder även Postexpositionsprofylax efter skada, till exempel rabies och tetanus. Vi tar även emot remisser från andra vårdgivare och intyg inför studier, flytt, långresa eller adoption, säger Linda Magnusson.

Hur gör man om man inte är grundvaccinerad och varför ska man vaccinera sig?

I Sveriges allmänna vaccinationsprogram för barn, drivet av Folkhälsomyndigheten, ingår vaccination mot Stelkramp, difteri samt kikhosta. Dessa är allvarliga sjukdomar som orsakas av bakterier. Ungdomar samt vuxna som inte är fullvaccinerade mot sjukdomarna rekommenderas att vaccinera sig. Även som vuxen kan man grundvaccinera sig mot stelkramp, difteri samt kikhosta. Det är totalt tre sprutor fördelat under 12 månader.

– Det är viktigt att vaccinera sig för att kunna skydda både sig själv och personerna runt omkring sig från allvarliga sjukdomar. Att vaccinera sig är ett effektivt och säkert sätt för att kunna bekämpa infektionssjukdomar, säger Linda Magnusson.  

Hur bokar jag en tid på Capio Läkargruppen Örebro?   

Du kan boka en tid online via Capio Läkargruppens hemsida. Mottagningens telefontider är kl. 10-12 på vardagar för rådgivning samt tidbokning, men du kan även kontakta mottagningen via 1177.  

Vad kostar det att vaccinera sig?   

När det gäller influensavaccin samt pneumokocker har Capio Läkargruppen ett avtal med Region Örebro län. Det vill säga alla personer över 65 år samt riskgrupper får vaccinet subventionerat.  

– Vad det kostar beror på vilket vaccin man önskar vaccinera sig emot. Till exempel TBE-vaccinering som är aktuellt att vaccinera sig emot snart kostar 380kr för barn och 410kr för vuxna. Det dyraste vaccinet i nuläget är bältrosvaccinet- Shingrix kostar nästan 2500 kr per dos och en person ska ha två doser för att få fullgott skydd, säger Linda Magnusson.

Vilka är de vanligaste biverkningarna? 

Ömhet i deltoideusmuskeln, lokal rodnad samt feber.   

Vad gör jag om jag har vaccinationsrädsla? 

Sjuksköterskor finns alltid tillgängliga för rådgivning. Ibland kan en telefonkontakt eller ett kortare besök innan sin vaccinationstid vara avgörande för ens trygghet när det kommer till att vaccinera sig.

– Flera faktorer spelar oftast en större roll än vad man tror. Vilken person man får träffa, hur lokalerna ser ut och om det är mycket folk på mottagningen, säger Linda Magnusson.

Vad gör jag om jag är spruträdd?   

Det är viktigt att säga till redan vid första kontakten eftersom mottagningsbesöket då kan planeras utefter det. Man kan till exempel boka en längre tid eller anpassa besöket efter vad som önskas. Vaccinationssjuksköterskan har då tid att ge information hur själva vaccineringen kommer gå till.  

– Om man är spruträdd kan man förbereda sig på olika sätt. Se till att äta och dricka innan ditt besök och var utvilad. Det finns även bedövningsplåster och kräm som kan appliceras vid injektionsstället för att minska stickkänslan. Man kan även ligga ner under vaccinationen för att underlätta för en del som redan känner av lite hjärtklappning samt yrsel, säger Linda Magnusson.  

Vanliga missuppfattningar kring vaccinationer och hur mottagningen bemöter de som är emot vaccin

Det finns personer som ifrågasätter nyttan med vaccination då flera sjukdomar i dagens samhälle är sällsynta. Många individet har inte upplevt sjukdomarna och inte heller dess biverkningar och är därför inte rädda för dom.

– Lyhördhet är det viktigaste gentemot de som är emot vaccin. Oftast handlar det om brist på information om vaccinet eller att individen tror sig få skada av vaccinet i form av biverkningar över tid. Så information och rådgivning ur en medicinsk synpunkt är A & O. Sen är det alltid upp till individen själv att bestämma om vaccineringen skall genomgå eller inte, avslutar Linda Magnusson.

Fler frågor och svar

Vill du läsa mer om vaccinationer?

Presskontakt

Amanda Hallesjö

Kommunikatör

press@capio.com
Amanda Hallesjö

Följ Capio i sociala medier