Capio
Capio
Barn med leksak

Julklappar till barnen som verkligen behöver

19 december 2023

Alla har inte råd eller möjlighet att köpa julklappar till sina barn. För sjunde året i rad samlar Capios barnavårdscentral och barnmorskemottagning Bromma Blackeberg in julklappar till de barn och familjer som har det tufft ekonomiskt. Över 250 julklappar har skänkts och kommer ligga under granen i barnavårdscentralens väntrum, där den som behöver kan få hämta en julklapp till sitt barn eller barnbarn.

Mer om Barnavårdscentralen

Här kan du läsa mer om Barnavårdscentralen Bromma Blackeberg.

Insamlingen av julklappar till behövande barnfamiljer startade redan för 7 år sedan och är vid det här laget en känd tradition. Det finns ungefär 1200 listade patienter på Bromma Blackeberg men det är betydligt fler som känner till och vill bidra till insamlingen.

– Människor från hela Bromma och även utanför kommer hit och skänker julklappar. Det kan vara dockor, lego, bilar, gosedjur, pyssel och spel, säger Victoria Serrander, biträdande verksamhetschef på Capio BVC Bromma Blackeberg.

Under hela november kan den som vill lämna in en julklapp till barn från 0–6 år. När alla julklappar är inlämnade anordnas en ”Nisse-verkstad” då personalen från barnavårdscentralen och barnmorskemottagningen tillsammans slår in alla julklappar, samtidigt som de dricker glögg och äter pepparkakor. I år har det samlats in över 250 julklappar.

– När alla julklappar är inslagna läggs dom under granen i väntrummet på barnavårdscentralen så att den som är i behov kan välja en julklapp till sitt barn. Vi har många äldre i området som har det tufft ekonomiskt, så i år får man även hämta en julklapp och ge till sitt barnbarn, berättar Victoria Serrander.

Skänker kläder och saker året runt

Det är inte bara vid jul som det skänks julklappar. Om personalen får reda på att det är någon familj eller förälder som behöver något till sitt barn, görs ett inlägg på Facebook där man ser om det finns någon i närområdet som vill ge bort det som behövs.

– Om jag vet att någon behöver en barnvagn så skriver vi ett inlägg på Facebook och frågar om det är någon som vill skänka sin. Redan samma dag har vi fått flera svar. Det är så fint att se att så många vill skänka saker, till de som verkligen behöver, säger Victoria.

På barnavårdscentralen finns också en Klädbytarbyrå där man kan lämna in ett klädesplagg och byta till ett annat. Kläderna är uppmärkta efter storlek så att det är enkelt att få en överblick. Bra för både miljön och plånboken.

– Till de familjer som vi vet har det svårt ekonomiskt, plockar vi tillsammans ut kläder från Klädbytarbyrån, och ger till barnet. Jag har tre familjer just nu som jag vet har det extra tufft, till dom har jag lagt undan både kläder och julklappar som dom ska få, säger Victoria.

Stärker gemenskapen och samarbetet mellan enheterna

Victoria har jobbat på Bromma Blackeberg i 15 år och hon tror att några av anledningarna till att hon trivs så bra är gemenskapen, initiativtagandet och viljan att hjälpa andra i området.

– Vi är en ganska liten mottagning på fyra BVC-sjuksköterskor och tre barnmorskor och tillsammans gör vi det vi kan för att hjälpa de barnfamiljer som är i störst behov. Våra initiativ med julklapparna och Klädbytarbyrån stärker gemenskapen mellan barnavårdscentralen och barnmorskemottagningen och jag blir glad över hur engagerade alla medarbetare är, säger Victoria.

Det är inte bara patienterna i Bromma som vill vara med och skänka julklappar och kläder. Det kommer familjer, grannar och personer som bor i eller utanför området.

– Även om vi alla på mottagningarna är lite stressade inför jul och för de julklappar som ännu inte är inslagna, så är det värt det. Det ger så mycket att veta att de barn som inte har samma möjligheter som andra, kommer få en julklapp även i år, avslutar Victoria Serrander.  

 

Mer om Barnavårdscentralen

Här kan du läsa mer om Barnavårdscentralen Bromma Blackeberg.

Presskontakt

Helena Kryssman

Kommunikatör

press@capio.com
Helena Kryssman

Följ Capio i sociala medier