Capio
Capio
Capio

Illamående under graviditet

Graviditetsillamående är väldigt vanligt och drabbar de allra flesta gravida kvinnor i större eller mindre utsträckning. Oftast kommer illamåendet i början av graviditeten och runt vecka 20 brukar det ha gått över. 

Sök vård online

Få rådgivning och hjälp 7-22 alla dagar.

Vad är graviditetsillamående? 

Illamåendet beror på hormonförändringar, men kan också förvärras av att du är tröttare än vanligt eller har ätit för lite. Vissa är illamående hela tiden, medan andra särskilda stunder på dagen. Ibland triggas illamåendet av vissa lukter.

Att vara illamående eller kräkas kan vara väldigt jobbigt, men det är ytterst sällan skadligt, vare sig för dig eller för barnet.  Det är endast om du lider av så kallat extremt graviditetsillamående, eller hyperemesis gravidarum, som din kropp kan ta skada. Då finns en risk att du kräks så mycket att du blir uttorkad och har så svårt att få i dig mat att du går ner i vikt. Vid extremt graviditetsillamående kan du behöva sjukhusvård och dropp. 

Symptom 

Vanliga symptom på graviditetsillamående är kräkningar och överkänslighet mot lukter. 

När och var ska jag söka vård? 

Om illamåendet är väldigt besvärligt för dig eller du går ner i vikt bör du kontakta din barnmorskemottagning för råd. Om du kräks så mycket att du börjar bli uttorkad (blir yr, torr i munnen eller får svårt att kissa) är det viktigt att söka vård direkt på en vårdcentral, jourcentral eller akutmottagning.  

Vad kan jag göra själv? 

Om du kräks mycket är det viktigt att dricka ordentligt med vatten. Att äta kokt mat utan starka kryddor kan hjälpa mot illamåendet. Testa att äta mindre portioner och komplettera gärna med frukt och smörgås till mellanmål. Ibland hjälper det att äta något litet innan du stiger upp på morgonen eftersom blodsockret sjunkit under natten.  

Det är också bra sträva efter en så lugn och stressfri tillvaro som möjligt. 

Sök vård online

Få rådgivning och hjälp 7-22 alla dagar.

Vi hjälper dig