Capio
Capio
Capio

Missfall

Missfall innebär att en graviditet avbryts av sig själv och fostret stöts ut ur livmodern. Det är vanligt och något som många går igenom. Vanligast är det med missfall innan gravidvecka 12. Om du drabbas av missfall kan du få mensliknande smärtor i magen och blödningar från underlivet. Ett missfall betyder oftast inte att det är något fel på din kropp, och ett missfall minskar inte möjligheten att bli gravid igen.

Vad är missfall?

Missfall är när en graviditet avbryts av sig själv och fostret stöts ut ur livmodern innan det vuxit färdigt.

Olika typer av missfall

Det finns fyra olika typer av missfall.

Tidigt missfall

Missfall som inträffar före gravidvecka 12.

Sent missfall

Det är ovanligt att få missfall efter vecka 12 och oftast beror missfallet då på en svaghet i livmoderhalsen. Efter vecka 22 räknas det inte längre som missfall utan som fosterdöd.

Fördröjt missfall

Ibland kan det dröja flera veckor efter att graviditeten avslutats tills du börjar blöda och upptäcker att det blivit ett missfall. Det brukar kallas för missed abortion eller fördröjt missfall. Det är inte ovanligt att fördröjda missfall upptäcks under en ultraljudsundersökning.

Upprepade missfall

Om du har haft tre missfall eller fler i rad brukar det kallas för upprepade missfall.  och inlägg.

Vad beror missfall på?

De allra flesta missfall sker innan gravidvecka 12 och de är vanliga. Ofta vet man inte exakt varför det blir ett missfall även om man har identifierat vissa faktorer som kan komma att påverka missfall. Som till exempel:

  • Kromosomavvikelser hos fostret
  • Du är över 35 år när du blir gravid
  • Du har obesitas
  • Du har muskelknutor eller missbildningar i livmodertappen eller livmodern
  • Du har problem med sköldkörteln
  • Du får en infektion, som exempelvis röda hund, toxoplasmos eller listeria när du är gravid
  • Du har varit gravid många gånger tidigare
  • Kroniska sjukdomar så som diabetes eller SLE.

Risken att få missfall ökar inte av följande saker:

  • Att motionera
  • Att ha samlag
  • Att bada
  • Att åka flygplan.

Symptom

Ett missfall kan ge ett eller båda av följande symptom:

  • Det gör ont i magen eller underlivet. Det kan kännas ungefär som en kraftig mensvärk.
  • Det kommer blod från slidan och ofta blöder du mer kraftigt än vad du normalt sett gör när du har mens. Exakt hur blödningen ser ut beror på hur långt in i graviditeten missfallet kommer. Det kan komma slem, tunn vätska och blodklumpar i blödningen. Det är vanligt att både blöda mer och längre tid än vid en vanlig mens. Ofta pågår blödningen i 1–2 veckor.

Men ont i magen och blödningar under graviditeten behöver inte innebära att du fått missfall. Det är vanligt att symptomen beror på något annat.

Behandling

Vid tidiga missfall behövs oftast inte någon behandling. Eventuellt kan kroppen behöva hjälp att avsluta missfallet om du blöder mycket eller länge.

Ett missfall avslutas med läkemedel och du kan antingen vara hemma eller på sjukhuset när du tar tabletterna. Det beror på hur du mår och hur långt i graviditeten du kommit.

Ibland kan ett missfall behöva hjälp att avslutas med en så kallas skrapning av livmodern, vilket innebär att en läkare tar bort blod, slemhinna eller annan vävnad från insidan av livmodern. Du är lokalbedövad under ingreppet och det gör inte ont, men kan kännas obehagligt.

Vilken metod som passar bäst beror på hur du mår. Du kan också själv vara med och påverka. Dina tankar och känslor är viktiga i processen.

Efter missfallet ska blödningarna minska för att tillslut avta och försvinna helt. Om du i stället börjar blöda mer efter ett tag ska du söka vård.

Komplikationer

Det är ovanligt med komplikationer men ibland kan du få en infektion i livmodern efter att få fått ett missfall. Då får du mensvärksliknande smärtor, feber och mer flytningar än vanligt. Du kan då behöva behandlas med antibiotika.

Egenvård - vad kan jag göra själv?

Eftersom vanliga graviditetstest som finns att köpa på apotek kan vara känsliga och påvisa graviditet även några veckor efter att du haft ett missfall, trots att du inte längre är gravid, kan det vara bra att veta att det finns särskilda graviditetstest som du kan få från vården. De är betydligt mer pricksäkra och kan snabbare visa om du har haft missfall.

Om du har fått ett missfall är det sällan du behöver ändra på din vardag ur ett fysiskt perspektiv. Du kan leva på som vanligt, din kropp tål det. Om du har ont kan du ta smärtstillande läkemedel. Däremot är det vanligt att du känner dig skör och påverkad känslomässigt, och det är viktigt att lyssna på kroppen som helhet.

Efter ett missfall är det mycket vanligt att vara ledsen och nedstämd. Känslan av förlust och meningslöshet kan vara tung. Därför kan det vara en god idé att prata med någon och få hjälp att bearbeta dina känslor.

Om du är frisk och vill bli gravid igen brukar kroppen återhämta sig ganska snabbt efter ett missfall. Redan ett par veckor efter ett missfall kan det vara möjligt att bli gravid. Vill du vänta med en ny graviditet kan det därför vara klokt att använda preventivmedel tills du känner dig redo.

När och var ska jag söka vård?

Hur bråttom det är att söka vård beror på hur länge du varit gravid, hur du mår i övrigt och hur mycket blod det kommer. Oftast behöver du inte söka vård alls för mindre blödningar.

Du ska alltid ta kontakt med en förlossningsavdelning omgående om du blöder och är gravid i vecka 22+0 eller senare, oavsett hur stor eller liten blödningen är.